Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, Σεπ Μπλάτερ, πείστηκε και ενέκρινε την απόφαση της IAFB, μετά το «σάλο» που προκλήθηκε από τη μη κατακύρωση του γκολ που σημείωσε ο Μάρκο Ντέβιτς στον αγώνα Ουκρανία-Αγγλία, για το Euro 2012, όταν ο Τέρι απομάκρυνε την μπάλα εμφανώς μέσα από την τελική γραμμή της εστίας.
Η εφαρμογή της νέας τεχνολογίας θα ξεκινήσει από το Παγκόσμιο Κύπελλο συλλόγων κι εφόσον αποδειχθεί χρήσιμη θα συνεχιστεί στο «Confederation Cup», το 2013, και το Μουντιάλ της Βραζιλίας, το 2014.
Δεν αποκλείεται πάντως η «τεχνολογία γραμμής» να τεθεί σε εφαρμογή στην πρέμιερ λιγκ πριν το 2013, με το γενικό γραμματέα της αγγλικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, Αλεξ Χορν, να εκτιμά ότι καμία ομάδα δεν θα ζημιωθεί από την εφαρμογή της. Πάντως, για να συμβεί αυτό θα πρέπει να συναινέσουν οι σύλλογοι που μετέχουν στην ανώτατη επαγγελματική κατηγορία της Αγγλίας.
Τα συστήματα ελέγχου: Hawk-Eye (6-8 κάμερες με διαφορετική οπτική γωνία) και GoalRef (αισθητήρες που εντοπίζουν και δείχνουν στους διαιτητές την ακριβή θέση της μπάλας).
Μέχρι στιγμής υπάρχουν δύο συστήματα ελέγχου, το GoalRef και το Hawk-Eye. Το GoalRef βασίζεται σε ένα μαγνητικό πεδίο μπροστά από κάθε εστία, με αισθητήρες που εντοπίζουν και δείχνουν στους διαιτητές την ακριβή θέση της μπάλας, όταν αυτή βρίσκεται κοντά στην τελική γραμμή.
Το σύστημα Hawk-Eye (μάτι του γερακιού) προβλέπει την εγκατάσταση 6-8 καμερών με διαφορετική οπτική γωνία, που θα δίνουν βοήθεια στους διαιτητές στις αμφισβητούμενες φάσεις.
Η νέα τεχνολογία θα είναι δυνατόν να εισαχθεί σε όλα τα γήπεδα του κόσμου, υπό την προϋπόθεση ότι η εθνική ομοσπονδία θα έχει λάβει άδεια από τη FIFA. Για την εγκατάστασή της θα πρέπει πρώτα να γίνουν δοκιμές σε συνθήκες επίσημων αγώνων και όταν η ομοσπονδία της χώρας λάβει την άδεια για να συνεχίσει, θα υπογράφονται τα συμβόλαια για την άδεια χρήσης της τεχνολογίας.
Στην τελευταία δοκιμή θα εξετάζεται η λειτουργικότητα του συστήματος, ενώ η έγκριση της πλήρους εγκατάστασης θα λαμβάνεται από την ομάδα και την ιδιοκτησία του γηπέδου.