Τους στόχους και τις προτεραιότητες της αγροτικής πολιτικής παρουσίασε ο Αθανάσιος Τσαυτάρης κατά τη συζήτηση στη Βουλή των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.
Πρώτη προτεραιότητά του υπουργείου είναι η ενίσχυση της κτηνοτροφίας και η εξισορρόπηση του ισοζυγίου.
Παράλληλη δράση είναι η ενίσχυση των ψυχανθών οσπρίων που καλλιεργούνται, χωρίς ουσιαστικά λιπάνσεις και φυτοφάρμακα.
Ένας ακόμη στόχος του υπουργείου είναι η μείωση του ΦΠΑ των αγροτικών εφοδίων και η έγκαιρη πληρωμή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου.
Επιπλέον, η ενίσχυση του ανθρωπίνου δυναμικού, όχι μόνο με τις πολιτικές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και με άλλες πολιτικές όπως περιβαλλοντικές, δημόσιας ασφάλειας, τουρισμού κ.α.
Παράλληλα ο κ. Τσαυτάρης μίλησε για στήριξη της ιχθυοπαραγωγής,διαχείριση και προστασία του νερού άρδευσης,λειτουργία δημοπρασιών, συμβατικών και ηλεκτρονικών κατά αυτοδιοικητική περιφέρεια, υποστήριξη των ομάδων νέων αγροτών, εξορθολογισμό του συνεταιριστικού κινήματος, ολο ενός σύγχρονου νομοθετικού πλαισίου κ.α.
Κύριο μέσο θα πρέπει να είναι, σύμφωνα με τον κ. Τσαυτάρη, ένα σύγχρονο, επιτελικό, υπουργείο που που πρέπει να υποστηριχθεί, να μεταφερθεί σε ένα σύγχρονο κτήριο με μαζεμένες όλες τις σκόρπιες υπηρεσίες του σε 11 κτίρια διασκορπισμένα στην Αθήνα.
Αναφερόμενος στα εργαλεία του υπουργείου για την επιτευξη των παραπάνω στόχων μίλησε για το τρέχον πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», όσο και το νέο που έρχεται με τη νέα ΚΑΠ.
Όπως είπε, αγωνιζόμαστε και νομίζω πως σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών θα καταστεί εφικτό να πληρωθούν:
-Μέσα στο καλοκαίρι τόσο η εξισωτική των κτηνοτρόφων όσο και η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου,
-Tις δύο τελευταίες εβδομάδες του Οκτώβρη η προκαταβολή δηλ. το 50% της ενίσχυσης ύψους 1,1 δισ. ευρώ.
-Tις πρώτες δύο εβδομάδες του Δεκέμβρη, το υπόλοιπο 50%, δηλαδή ακόμη 1,1 δισ. ευρώ
-Μέχρι το τέλος του έτους θα εκταμιευθούν συνολικά χρήματα 2,5 δισ. ευρώ στη Γεωργία.
Τέλος ο υπουργός επανέλαβε ότι η γεωργία ήταν ίσως ο πιο σημαντικός πυλώνας ανάπτυξης του τόπου μας και πρέπει και μπορεί να ξαναγίνει. Σημείωσε ακόμη ότι πρέπει «να διορθώσουμε τα λάθη που έγιναν και να καλύψουμε το χαμένο χρόνο, να αλλάξουμε ό,τι μπορεί και πρέπει να αλλάξει, να εφαρμόσουμε εκείνα που πρέπει να εφαρμοστούν και να ανοίξει ο δρόμος της ανάπτυξης της γεωργίας».