«Η κυβέρνηση κατέθεσε χθες το βράδυ στη Βουλή το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό κατά τρόπο απαράδεκτο, πρόχειρο και επιπόλαιο», επισημαίνει σε δηλώσεις του ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Μιλτιάδης Εβερτ. «Είναι τόσο μεγάλη η προχειρότητα και η επιπολαιότητα, που στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι οι ετήσιες δαπάνες τουλάχιστον για τις οκτώ από τις περιπτώσεις που αναφέρονται στο νομοσχέδιο, δεν μπορούν να προσδιοριστούν. Είναι ακαθόριστες.
Αν δεν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ανεργίας και δεν ασφαλιστούν οι αλλοδαποί εργαζόμενοι στην Ελλάδα, θα βρεθούμε πάλι σε δυσχερή θέση όσον αφορά το ασφαλιστικό. Θα μπορούσαν να είχαν εισπραχθεί 350-400 δισ. δρχ., αν οι αλλοδαποί ήταν ασφαλισμένοι».
Ο κ. Εβερτ εκφράζει τη βεβαιότητα ότι σε τέσσερα-πέντε χρόνια «θα τρέχουμε να αντιμετωπίσουμε τα ελλείμματα του ασφαλιστικού συστήματος».
O ΣΥΝ, με ανακοίνωση του, θεωρεί ότι οι διατάξεις που περιέχονται στο κυβερνητικό νομοσχέδιο για την χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης, δεν συνιστούν υλοποίηση και μάλιστα δεσμευτική της αναγκαίας τριμερούς χρηματοδότησης που διεκδικούσαν τα συνδικάτα και ο Συνασπισμός.
Επίσης, όπως υποστηρίζει, αποτελεί πρόκληση η οριστική παραγραφή των υποχρεώσεων του κράτους, λόγω της καταλήστευσης των αποθεματικών της κοινωνικής ασφάλισης, ενώ δεν περιέχονται μέτρα για την πάταξη της σκανδαλώδους εισφοροδιαφυγής.
Αντιλαϊκό και αντιεργατικό χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό ο Δημήτρης Τσοβόλας. «Με τις ρυθμίσεις του αυξάνει τα χρόνια θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος, άρα αυξάνει και το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, ενώ παράλληλα δεν διασφαλίζονται τα ποσά για τη συμμετοχή του κράτους στις δαπάνες του ασφαλιστικού συστήματος», επισημαίνει σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ.