Τον αναπληρωτή του και επικεφαλής των ειρηνευτικών αποστολών των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε ότι θα στείλει σήμερα στη Συρία ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν.
«Στέλνω τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα για τις ειρηνευτικές αποστολές (Ερβέ Λαντσού) στη Συρία για να εκτιμήσει την κατάσταση, καθώς και τον ανώτατο στρατιωτικό σύμβουλο του ΟΗΕ για να ηγηθεί της UNSMIS (της αποστολής του οργανισμού στη Συρία) σε αυτή την κρίσιμη φάση», δήλωσε ο Μπαν μετά από συνάντηση που είχε με υψηλόβαθμους κροάτες αξιωματούχους.
Οι δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ γίνονται μία ημέρα αφού το Συμβούλιο Ασφαλείας ενέκρινε ομόφωνα την παράταση κατά 30 ημέρες της αποστολής των άοπλων παρατηρητών στη Συρία.
Ο Μπαν Κι Μουν χαρακτήρισε την ομόφωνη υπερψήφιση της απόφασης ως «ένα εποικοδομητικό σημάδι», ενώ κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να «διπλασιάσει τις προσπάθειές του να βρεθεί ένας κοινός δρόμος προς τα εμπρός». «Η συριακή κυβέρνηση έχει προφανώς αποτύχει να προστατεύσει τους αμάχους και η διεθνής κοινότητα έχει από κοινού την ευθύνη να δράσει σύμφωνα με τον Χάρτη του ΟΗΕ και τις αρχές της», υπογράμμισε.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ εξέφρασε την ανησυχία του για την «ταχεία επιδείνωση» της κατάστασης στη Συρία, την ώρα που οι «μάχες εντατικοποιούνται σε όλη τη χώρα, περιλαμβανομένης της πρωτεύουσας».
Απηύθυνε για ακόμη μία φορά έκκληση «προς όλες τις πλευρές στη Συρία, κυβέρνηση και δυνάμεις της αντιπολίτευσης, να τερματίσουν την ένοπλη βία χωρίς προϋποθέσεις», υπογραμμίζοντας ότι «η συριακή κυβέρνηση, αρχικά, πρέπει να σταματήσει τις δολοφονίες και τη χρήση βαρέων όπλων εναντίον των περιφερειακών συνοικιών των πόλεων».
Πρόσθεσε ακόμη ότι για να επιτευχθεί ειρήνευση «πρέπει να σταματήσουν οι δολοφονίες και οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», προκειμένου να «περάσουμε γρήγορα σε μια ειρηνική μετάβαση και έναν πολιτικό διάλογο» μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών.
Στο μεταξύ, σήμερα στη Συρία τουλάχιστον 20 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, πρώτη ημέρα της νηστείας του Ραμαζανιού για τις συριακές αρχές, όπως ανέφερε το συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Μεταξύ των νεκρών οι 12 είναι άμαχοι, τέσσερις είναι στρατιώτες και ακόμη τέσσερις αντάρτες.