Περίπου μιάμιση ώρα διήρκεσε η συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τους επικεφαλής της τρόικας στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έγινε συζήτηση για συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τη διετία 2013-2014.
Λακωνική ήταν η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου σχετικά με τις συνομιλίες που είχαν. Οπως είπε, ο κ. Σαμαράς ενημερώθηκε για την εξέλιξη των μεχρι τώρα συναντήσεων των επιθεωρητών και για τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν για να έρθει το ελληνικό πρόγραμμα σε τροχιά.
Οι εκπρόσωποι της τρόικας συναντήθηκαν αργότερα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος έθεσε επί τάπητος το θέμα της επιμήκυνσης του προγράμματος.
Οπως ανακοινώθηκε από το ΠΑΣΟΚ , υπογράμμισε την ανάγκη να παραταθεί η περίοδος δημοσιονομικής προσαρμογής μέχρι το τέλος του 2016, ώστε η μετάβαση από τα δημοσιονομικά ελλείμματα σε πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά και σταθερά θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, να επιτευχθεί με ομαλό και αποτελεσματικό τρόπο, χωρίς να ανατροφοδοτείται η ύφεση.
Το Κίνημα γνωστοποίησε ακόμη ότι η συζήτηση εστιάστηκε στην εκτέλεση του Προϋπολογισμού του 2012, στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων (δημόσια διοίκηση, φορολογική διοίκηση, Εθνικό Φορολογικό Σύστημα, δικαστικό σύστημα, άνοιγμα επαγγελμάτων), στην προώθηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων (χωρίς η αλλαγή στη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ να μειώσει τους υφιστάμενους ρυθμούς) και στην ολοκλήρωση των διαδικασιών ανακεφαλαιοποίησης και ανασυγκρότησης του τραπεζικού συστήματος.
Τέλος, το ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι «συζητήθηκε επίσης το χρονοδιάγραμμα των επαφών με την τρόικα, καθώς όπως είναι προφανές η Ελλάδα μετέχει και σε επαφές που γίνονται σε υψηλό πολιτικό επίπεδο μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωζώνης».
Δριμεία κριτική από την αντιπολίτευση
Το σημερινό ραντεβού του κ. Σαμαρά με τους ελεγκτές του ΔΝΤ , της ΕΚΤ και της ΕΕ προκάλεσε νέο γύρο σχολίων στην αντιπολίτευση όσον αφορά τους χειρισμούς της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση για το ελληνικό πρόγραμμα και ενόψει της λήψης των νέων μέτρων.
Σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ, ο Πρωθυπουργός κινούμενος με βάση το δόγμα «τα πάντα στο βωμό του μνημονίου» συνεχίζει τις συναντήσεις του με την τρόικα.
«Τα τρία μνημονιακά κόμματα είναι υπόλογα απέναντι στον ελληνικό λαό για τα νέα βάρβαρα μέτρα που τώρα σχεδιάζουν και προεκλογικά απέκρυπταν, βαφτίζοντάς τα "επαναδιαπραγμάτευση" και "ισοδύναμα"», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.
Σύμφωνα με τον κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «η συμφωνία της συγκυβέρνησης του μνημονίου για μειώσεις στις συντάξεις και τους μισθούς, κατάργηση των επιδομάτων, διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας και συνολικά των δημόσιων αγαθών, οδηγεί στην ολοκληρωτική οικονομική και κοινωνική εξόντωση». «Αυτή η πολιτική δεν έχει ως στόχο τη μείωση του δημόσιου χρέους, αλλά την ισοπέδωση των εργασιακών δικαιωμάτων και του κοινωνικού κράτους», συμπληρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Με τη σειρά του ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Χρήστος Ζώης υποστηρίζει πως «ο Πρωθυπουργός της χώρας, ενώ παραμένει εκκωφαντικά σιωπηλός μετά τις δηλώσεις βόμβα του κ. Ρουμελιώτη, συνεργάζεται με τους υπαλλήλους της τρόικα επί ενός προγράμματος που όλοι γνωρίζουν ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί».
Παράλληλα, εμφανίζεται βέβαιος ότι στην πραγματικότητα «ενώ έχει αποφασισθεί η καταιγίδα των επώδυνων μέτρων, η μόνη διαπραγμάτευση που διεξάγεται είναι αυτή μεταξύ των εταίρων της συγκυβέρνησης και αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα "σερβίρουν" στο ελληνικό λαό αυτά τα μέτρα».
Αναφορικά με τη δήλωση του κ. Κεδίκογλου, ο κ. Ζώης είπε ότι «ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με αποστομωτική ειλικρίνεια παραδέχθηκε ότι η τρόικα υποδεικνύει τις πρωτοβουλίες και ο πρωθυπουργός απλώς ενημερώνεται γι' αυτές». «Δεν μας προκαλεί έκπληξη η ομολογία αυτή. Πρόκειται για απλή επιβεβαίωση των θέσεων μας», πρόσθεσε.
«Επαναδιαπραγμάτευση μνημονίου στο λεξιλόγιο Σαμαρά σημαίνει βαράω προσοχές στην τρόικα και τους δανειστές», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Χρυσή Αυγή. Προβλέπει επίσης ότι τα νέα κυβερνητικά μέτρα «θα σημάνουν το οριστικό τέλος μισθωτών και συνταξιούχων και βαθύτερη ύφεση για τη χώρα».
«Μόνη λύση», καταλήγει η ανακοίνωση, «είναι η συνολική αναδιάταξη της οικονομίας μας και η επιστροφή στην εθνική μας παραγωγή».
«Ο λαός δεν πρέπει να περιμένει πού θα βγάλουν οι συζητήσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, γιατί το «κοστούμι» σε βάρος του έχει κοπεί και η όποια πίστωση χρόνου προς τη συγκυβέρνηση είναι εναντίον του» αναφέρει από την πλευρά του το ΚΚΕ.
Παράλληλα, απευθύνει κάλεσμα προς το λαό «να οργανώσει την πάλη του στους τόπους δουλειάς και στις λαϊκές επιτροπές και να αντεπιτεθεί για τα δικαιώματα που του κλέβουν».