«Το Μεγάλο μας Τσίρκο» στο Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς

Πέμπτη, 02 Αυγούστου 2012 13:30
UPD:13:56

«Τα ίδια σφάλματα, τα ίδια λάθη, από τους ίδιους ανθρώπους, από τον ίδιο λαό» είναι τα στοιχεία που καθιστούν το έργο αναλλοίωτο στον χρόνο, αναφέρει ο Γιώργος Αρμένης.

A- A A+

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, σε συμπαραγωγή με το Θέατρο Ακροπόλ, παρουσιάζει, απόψε στις 9.15, την παραγωγή «Το Μεγάλο μας Τσίρκο», τoυ Ιάκωβου Καμπανέλλη, σε μουσική και διεύθυνση ορχήστρας επί σκηνής Σταύρου Ξαρχάκου, στο Χαλάνδρι, στο Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς.

Το έργο-σταθμός για το νεοελληνικό θέατρο, αλλά και για τη σύγχρονη κοινωνική και πολιτική ελληνική ιστορία, μέσα από τραγούδια, σατιρικά και δραματικά επεισόδια, διατρέχει όλες τις σημαντικές στιγμές της ελληνική ιστορίας. Η Τουρκοκρατία, η επανάσταση του 1821, η βασιλεία του Όθωνα, η Μικρασιατική Καταστροφή, ο πόλεμος του 1940 είναι ορισμένες μόνο από τις βασικές καμπές της ιστορίας που περιγράφονται σε αυτό το έργο-ντοκουμέντο, το οποίο παραμένει αναλλοίωτο στον χρόνο και επίκαιρο στις μέρες μας, όσο ποτέ.

Το καλοκαίρι του 1973

Μαρίνα Ασλάνογλου, Γιώργος Αρμένης και Τάσος Νούσιας πρωταγωνιστούν στο «Μεγάλο μας Τσίρκο», τoυ Ιάκωβου Καμπανέλλη, το οποίο παρουσιάζεται απόψε στις 9.15 στο Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη».

«Το Μεγάλο μας τσίρκο» ανέβηκε για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 1973, στο θέατρο Αθήναιον. Ο Σταύρος Ξαρχάκος έγραψε τη μουσική της παράστασης και ο Ευγένιος Σπαθάρης επιμελήθηκε τα σκηνικά. Πρωταγωνιστές της παράστασης η Τζένη Καρέζη, ο Κώστας Καζάκος, ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, ο Χρήστος Καλαβρούζος και ο Τίμος Περλέγκας. Ερμηνευτής των τραγουδιών ο Νίκος Ξυλούρης. Η μαζική προσέλευση και η μεγάλη ανταπόκριση του κοινού στο πρώτο ανέβασμα του έργου ενόχλησε το δικτατορικό καθεστώς, που επέβαλε τη διακοπή των παραστάσεων. Μετά την πτώση της δικτατορίας η παράσταση ανέβηκε εκ νέου στο Θέατρο Ακροπόλ.

Μαρτυρία

Η παράσταση είναι μια μαρτυρία για τη διαχρονία της Εθνικής μας περιπέτειας. Ένα λαϊκό έπος στο οποίο διαγράφονται ανάγλυφα οι αρετές αλλά και οι παθογένειες της φυλής, οι ανατάσεις και οι πτώσεις, οι αγώνες και οι αγωνίες ενός λαού, που φορτωμένος τη βαριά του ιστορία, δοκιμάζει τον βηματισμό του προς τον χρησμό ενός αμφίσημου μέλλοντος. Μια καταβύθιση του Πατριάρχη της μεταπολεμικής δραματουργίας στη «θεία κωμωδία» του ανελέητου ελληνικού αφηγήματος.

Ταυτότητα παράστασης: Σκηνοθεσία: Σωτήρης Χατζάκης, μουσική: Σταύρος Ξαρχάκος, σκηνικά-κοστούμια: Έρση Δρίνη, χορογραφία: Δημήτρης Σωτηρίου, φωτισμοί: Αντώνης Παναγιωτόπουλος, μουσική διδασκαλία: Νίκος Βουδούρης, βοηθός σκηνοθέτη: Μαρίνα Χατζηιωάννου, βοηθοί σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Αναστασία Χαρμούση - Ευαγγελία Κοτρίδου, οργάνωση παραγωγής: Ροδή Στεφανίδου, τραγουδιστής: Ζαχαρίας Καρούνης. Διανομή (με σειρά εμφάνισης): Μαρίνα Ασλάνογλου, Τάσος Νούσιας, Κική Μπάκα, Δημήτρης Μορφακίδης, Γιάννης Καραμφίλης, Αλέξανδρος Τσακίρης, Χρήστος Νίνης, Γιώργος Αρμένης, Μιχάλης Γούναρης, Νίκος Καπέλιος, Γιάννης Χαρίσης, Νίκος Μαγδαληνός, Marlene Kaminsky, Χρύσα Ζαφειριάδου, Ευανθία Σωφρονίδου, Αμαλία-Ελευθερία Ταταρέα, Λίλιαν Παλάντζα, Πολυξένη Σπυροπούλου, Στέλλα Ράπτη. Χορευτές: Παναγιώτα Αλεξίου, Αφροδίτη Γεωργιάδου, Κώστας Καφαντάρης, Αλέξης Τσιάμογλου. Στην ορχήστρα, την οποία διευθύνει, επί σκηνής, ο Σταύρος Ξαρχάκος, συμμετέχουν οι μουσικοί: Νεοκλής Νεοφυτίδης (πιάνο), Βασίλης Δρογκάρης (ακορντεόν), Ηρακλής Ζάκκας (μπουζούκι, μαντολίνο, λαούτο), Σταύρος Καβαλιεράτος (κοντραμπάσο), Σωτήρης Μαργώνης (βιολί), Νίκος Σαμπαζιώτης (κιθάρα), Διαμαντής Σιδερίδης (τζουράς), Γιάννης Χατζής (κρουστά), Νίνο Κιτάνι (φλάουτο, κλαρίνο, φλογέρα).

Προτεινόμενα για εσάς