Την ανάγκη να αναστραφεί η κρίση στα ελληνικά πανεπιστήμια και γενικότερα στο πεδίο των δραστηριοτήτων έρευνας και τεχνολογίας στην Ελλάδα, επισημαίνουν τρεις εκπρόσωποι των πανεπιστημιακών και ερευνητών της χώρας μας σε επιστολή τους στο περιοδικό «Science».
Ο Νικόλαος Σταυρακάκης (καθηγητής της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του ΕΜΠ και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ερευνητικού και Διδακτικού Προσωπικού-ΠΟΣΔΕΠ), ο Ιωάννης Τσακνής (επιστήμων τροφίμων και πρόεδρος της ΟΣΕΠ-ΤΕΙ) και η Μαρία Στουμπούδη (βιολόγος-ιχθυολόγος, διευθύντρια ερευνών του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών και πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ερευνητών-ΕΕΕ) αναφέρουν, μεταξύ άλλων, ότι τα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν ως αποτέλεσμα της πρόσφατης οικονομικής κρίσης, έχουν θέσει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα της ερευνητικής υποδομής και έχουν εντείνει την μετανάστευση τόσο των νέων ταλαντούχων ερευνητών όσο και των παλαιότερων διακεκριμένων ερευνητών.
Παράλληλα για την ανάπτυξη της χώρας μας μέσω της τεχνολογίας και της καινοτομίας προτείνουν μια σειρά από μέτρα, όπως:
- Να υιοθετηθεί μία σαφής στρατηγική Έρευνας και Ανάπτυξης που να είναι συμβατή με τα τρέχοντα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα της Ελλάδας και η οποία να ενισχύσει τους δεσμούς του εγχώριου ερευνητικού συστήματος με την ανώτατη εκπαίδευση.
- Να γίνει αποδοτική αξιοποίηση των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών κονδυλίων, να αυξηθεί βαθμιαία το ποσοστό του ΑΕΠ της χώρας που κατευθύνεται στην Έρευνα & Ανάπτυξη και στην Παιδεία και να εξαλειφθούν οι υπερβολικές γραφειοκρατικές διαδικασίες.
- Να εκσυγχρονισθεί η διοίκηση και λειτουργία των ελληνικών ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων, να επιταχυνθεί η υλοποίηση του νέου νόμου πλαισίου για τα πανεπιστήμια και να ανανεωθεί το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για την έρευνα.
Τέλος οι υπογράφοντες την επιστολή αναφέρουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έπρεπε να ενθαρρύνει την καινοτομία και να διευκολύνει την ελληνική συμμετοχή στα σχετικά ευρωπαϊκά προγράμματα όπως το ΕΣΠΑ 2007-2013 και το πρόγραμμα-πλαίσιο «Horizon 2010», καθιερώνοντας πιο ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ