Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι δήλωσε πως η απόφασή του να αποστρατεύσει τους ανώτατους στρατηγούς της χώρας και να ακυρώσει στρατιωτικό διάταγμα που περιόριζε τις εξουσίες του είχε στόχο «το όφελος για το έθνος» και όχι άτομα ή θεσμούς.
«Οι αποφάσεις που έλαβα δεν είχαν καθόλου σκοπό να στοχεύσουν συγκεκριμένα πρόσωπα, ούτε είχα την πρόθεση να φέρω σε αμηχανία θεσμούς, ούτε ήταν σκοπός μου να περιορίσω ελευθερίες", είπε ο Μούρσι, στη διάρκεια μιας ομιλίας για το μουσουλμανικό μήνα νηστείας του Ραμαζανιού.
«Δεν είχα σκοπό να στείλω ένα αρνητικό μήνυμα για κανέναν, αλλά ο σκοπός μου ήταν το όφελος για αυτό το έθνος και το λαό του», είπε, εγκωμιάζοντας το έργο των ενόπλων δυνάμεων και δηλώνοντας πως η απόφασή του θα τους απελευθερώσει προκειμένου να επικεντρωθούν στο στρατιωτικό ρόλο τους.
Χθες, ο ισλαμιστής πρόεδρος Μόρσι διέταξε την αποστράτευση των δύο κορυφαίων στρατηγών της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του Χουσέιν Ταντάουι, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Αμυνας στην κυβέρνησή του και ήταν ντε φάκτο αρχηγός του κράτους μετά την πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της προεδρίας.
Τα επίσημα μέσα ενημέρωσης ανάφεραν πως ο Ταντάουι και ο αρχηγός του επιτελείου στρατού, Σάμι Αναν, αποστρατεύθηκαν και διορίστηκαν σύμβουλοι του προέδρου Μόρσι.
Ο Μόρσι αποφάσισε ακόμα να ακυρώσει τη συνταγματική διακήρυξη που είχε υιοθετήσει ο στρατός τον Ιούνιο και η οποία απέδιδε ευρείες εξουσίες στους στρατιωτικούς και περιόριζε τις εξουσίες του προέδρου.
Αντιδράσεις
Ο Αιγύπτιος αντιφρονών και τιμηθείς με βραβείο Νομπέλ Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι εξήρε σήμερα την κίνηση του Μόρσι, εκτιμώντας ότι σηματοδοτεί τον τερματισμό του πολιτικού ρόλου του στρατού κι αποτελεί ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.
Ωστόσο κάλεσε τον Μόρσι να μην διατηρήσει τον έλεγχο της βουλής για μεγάλο διάστημα.
«Ένας πρόεδρος που διαθέτει τόσο την εκτελεστική όσο και τη νομοθετική εξουσία αντιβαίνει τον πυρήνα της δημοκρατίας κι αυτό θα πρέπει να συμβαίνει κατ' εξαίρεση και προσωρινά», ανέφερε ο ΕλΜπαραντέι σε μια ανάρτησή του στο λογαριασμό του στο Twitter.
Ο Τύπος της Αιγύπτου πάντως έκρινε ως «επαναστατική» την κίνηση του Μόρσι, με ορισμένα μέσα να εκτιμούν πως σημαίνει τον «τερματισμό της εξουσίας» του ΑΣΕΔ.
Για μια «επαναστατική απόφαση» έκανε λόγο η εφημερίδα αλ Αχμπαρ. «Οι Αδελφοί (Μουσουλμάνοι) είναι πια κι επίσημα στην εξουσία», έγραψε η εφημερίδα αλ Ουάταν, αναφερόμενη στο πολιτικό κίνημα του οποίου ο Μόρσι είναι μέλος. Μια άλλη εφημερίδα, η αλ Μάσρι αλ Γιουμ, εκτίμησε ότι ο Μόρσι «απέσπασε όλες τις εξουσίες».
Η αλ Ούσμπουα, μια εβδομαδιαία εφημερίδα που πρόσκειται στις ένοπλες δυνάμεις, κατήγγειλε από την πλευρά της την «δικτατορία των Αδελφών» Μουσουλμάνων.