Μαχητικό αεροσκάφος συνετρίβη στην ανατολική Συρία, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, που απέδωσε τη συντριβή σε «τεχνικό πρόβλημα». Λίγες ώρες νωρίτερα, οι αντάρτες είχαν ανακοινώσει ότι κατέρριψαν αεροσκάφος στην ίδια περιοχή.
Το κρατικό ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο ανέφερε ότι το αεροσκάφος συνετρίβη λόγω προβλήματος στο σύστημα ελέγχου σε μια «προγραμματισμένη εκπαιδευτική άσκηση». Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Sana, ο πιλότος έκανε χρήση του εκτοξευόμενου καθίσματός του και στην περιοχή έχει σπεύσει ομάδα έρευνας και διάσωσης.
Ειδικοί που μελέτησαν το οπτικό υλικό που έδωσε ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός από την κατάρριψη του αεροσκάφους επισημαίνουν ότι οι ενδείξεις μαρτυρούν ότι πρόκειται για αεροσκάφος της συριακής αεροπορίας, ρωσικής κατασκευής, τύπου MiG-23. Αντιαεροπορικά πυρά ακούγονται πριν το αεροσκάφος τυλιχτεί στις φλόγες, ενώ οι αντάρτες ακούγονται να πανηγυρίζουν.
Οι αντάρτες επισημαίνουν ότι το ένα μέλος πληρώματος σκοτώθηκε και το άλλο κρατείται αιχμάλωτος. Σύμφωνα με τους ίδιους, το αεροσκάφος καταρρίφθηκε κοντά στην πόλη αλ Μουχασάν, 120 χλμ. από τα σύνορα με το Ιράκ.
Σε βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο διακρίνεται ένας γενειοφόρος άνδρας με γαλάζιο πουκάμισο, καθισμένος μπροστά σ' ένα ένα τραπέζι και περικυκλωμένος από τρεις ενόπλους. «Είμαι ο σμήναρχος Μουφίντ Μοχάμαντ Σουλεϊμάν. Αποστολή μου ήταν να βομβαρδίσω την πόλη Μουχάσαν», ακούγεται να λέει ο άνδρας.
Eν τω μεταξύ, την αγανάκτηση των ΜΚΟ και ακτιβιστών που μάχονται για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προκαλούν οι ιδιαιτέρως σκληρές εικόνες που έχουν καταγραφεί σε βίντεο κι αναρτήθηκαν σήμερα στο Διαδίκτυο: εμφανίζουν Σύρους αντάρτες να πετούν σορούς αντιπάλων τους από τις ταράτσες κτηρίων, αλλά και να κόβουν με ιδιαίτερη σκληρότητα τον λαιμό ενός άνδρα.
Τα τρία βίντεο, που αναρτήθηκαν στο YouTube, και τα οποία δεν φέρουν ημερομηνία, ούτε η αυθεντικότητά τους κατέστη δυνατόν να επιβεβαιωθεί, φαίνεται να έχουν γυριστεί στο Χαλέπι.
Τόσο οι κυβερνητικές δυνάμεις όσο και οι αντάρτες που μάχονται για τον έλεγχο της χώρας επί 17 μήνες έχουν κατηγορηθεί για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.