Στις «δύσκολες αποφάσεις» που καλείται να λάβει η κυβέρνηση αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση «δίνει μάχη» για την παραμονή της χώρας στο ευρώ.
«Δίνουμε μια μάχη για να απομακρυνθεί ο κίνδυνος εξόδου της χώρας από το ευρώ, για να ενισχύσουμε τη διαπραγματευτική θέση της χώρας, για να φέρουμε πιο κοντά αυτό που και οι τρεις αρχηγοί έχουμε αποφασίσει: την ανάκαμψη και περισσότερες θέσεις εργασίας», επισήμανε ο κ. Σαμαράς.
Σημείωσε επίσης ότι μετά τις επαφές που είχε στην Ευρώπη, «το λόμπι της δραχμής έχασε έναν αποφασιστικό γύρο». «Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας, τις τελευταίες αλλά πολύ δύσκολες αποφάσεις», πρόσθεσε.
Νωρίτερα, ενημερώνοντας τον κ. Παπούλια για τα αποτελέσματα των συναντήσεών του με Γιούνκερ, Μέρκελ και Ολάντ ο κ. Σαμαράς εξέφρασε την εκτίμηση ότι «το καράβι έχει αρχίσει και γυρίζει».
«Νομίζω ότι έχει αρχίσει και γυρίζει το καράβι, αλλά αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι έχουμε λιγότερο όγκο δουλειάς ή πιο εύκολη δουλειά, γι' αυτό και πρέπει να τρέξουμε και τρέχουμε», απάντησε ο κ. Σαμαράς, ερωτηθείς από τον κ. Παπούλια αν το ταξίδι του σε Βερολίνο και Παρίσι ήταν ενδιαφέρον.
Λίγο μετά τις 8 το βράδυ ολοκληρώθηκε στο μεταξύ η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα στο Μέγαρο Μαξίμου.
Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Στουρνάρας το πακέτο μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ έχει κλείσει, αλλά η συζήτηση που είχε με τον κ. Σαμαρά αφορούσε το συντονισμό της οικονομικής πολιτικής και του κυβερνητικού έργου και το χρονοδιάγραμμα δράσεων. Οσον αφορά στα ειδικά μισθολόγια, ερωτηθείς σχετικά με το αν θα υπάρξουν κλιμακωτές περικοπές, ο υπουργός Οικονομικών δεν θέλησε να τοποθετηθεί, σημειώνοντας ότι «δεν έχει τίποτα να πει» επί του ζητήματος.
Νωρίτερα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας, αναφερόμενος στο ειδικό μισθολόγιο των Σωμάτων Ασφαλείας, τόνισε ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη η κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο ελληνικός λαός και η πρόταση που έκανε στο υπουργείο Οικονομικών είναι ένας τρόπος μειώσεων ο οποίος να μπορεί να επιτρέψει και στο σώμα να λειτουργεί και στους αστυνομικούς να διατηρήσουν ένα επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης, καθώς ήδη, όπως δήλωσε, το 51% των στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας αμείβεται με λιγότερα από 1.000 ευρώ.
Τα αποτελέσματα των επαφών με τη Γερμανίδα καγκελάριο και το Γάλλο πρόεδρο, καθώς και το πακέτο των μέτρων για τη διετία 2013-2014 θα τεθούν επί τάπητος και στην αυριανή σύσκεψη του Πρωθυπουργού με τους κυβερνητικούς εταίρους, κ.κ. Βενιζέλο και Κουβέλη, στις 10.00 το πρωί.
Eπίκαιρη ερώτηση με θέμα τις επαφές του κ. Σαμαρά με ξένους ηγέτες κατέθεσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, καταλογίζοντας στον Πρωθυπουργό εγκατάλειψη των προεκλογικών του δεσμεύσεων για επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2227957 . «Ο κ. Πρωθυπουργός στις συναντήσεις που είχε με την κ. Μέρκελ και τον κ. Ολάντ δεν έθεσε θέμα επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου όπως είχε δεσμευτεί προεκλογικά», τονίζει στην ερώτησή του ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι «παρά τις συντονισμένες διαρροές περί «αλλαγής του κλίματος» υπέρ της χώρας μας, είναι φανερό πως η τρικομματική κυβέρνηση της χώρας, εγκαταλείπει όχι μόνο τα σημεία επαναδιαπραγμάτευσης που είχαν θέσει τα μέρη της στον ελληνικό λαό προεκλογικά, αλλά ακόμα και αυτήν την προγραμματική συμφωνία τους μόλις πριν από δύο μήνες».
Δριμεία επίθεση κατά του Πρωθυπουργού εξαπέλυσε και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτης, με αφορμή τις δηλώσεις του Αντ. Σαμαρά μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
«Όσο και αν προσπαθεί ο Πρωθυπουργός να δικαιολογήσει τον υφεσιακό και αντικοινωνικό χαρακτήρα της πολιτικής του, δεν μπορεί να κρύψει πως αυτή είναι που οδηγεί τη χώρα στη χρεοκοπία και υπονομεύει τη συμμετοχή της στην ευρωζώνη», επισήμανε ο κ. Σκουρλέτης.
«Ο κ. Σαμαράς και οι όμοιοί του σε Ελλάδα και Ευρώπη είναι αυτοί που συγκροτούν το λόμπυ της χρεοκοπίας και με την πολιτική τους ισοπεδώνουν την ελληνική κοινωνία και αποδομούν την Ε.Ε.», κατέληξε.
«Ο πρωθυπουργός οφείλει να ενημερώσει σε διμερές επίπεδο όλα τα κόμματα, καθώς και τη Βουλή, για τις συζητήσεις που είχε στη Γερμανία και στη Γαλλία, πριν την ανακοίνωση του πακέτου των νέων μέτρων», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΚΕ του ΚΚΕ.
Ευ. Βενιζέλος: Στήριξη χωρίς «λευκή επιταγή»
Την ίδια στιγμή, πάντως, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αν και επαναβεβαιώνει τη στήριξή του στον κ. Σαμαρά σε διεθνές επίπεδο, προειδοποιεί πως στο εσωτερικό το Κίνημα δεν θα δώσει τη συγκατάθεσή του σε οποιαδήποτε προωθούμενη πολιτική http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2227714 . «Δεν πρόκειται να ψηφίσουμε οτιδήποτε, ούτε έχουμε αναθέσει σε άλλους την ευθύνη να παίρνουν αποφάσεις και εμείς να παρακολουθούμε παθητικά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος κατά τη συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.
Παράλληλα, εμφανίστηκε φανερά ενοχλημένος με τη στάση που τηρεί ο Πρωθυπουργός. Μπορεί να υπογράμμισε ότι «η χώρα σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εισέλθει σε κυβερνητική κρίση», παρατήρησε ωστόσο πως «αυτό δεν σημαίνει ότι ο κ. Σαμαράς μπορεί να συμπεριφέρεται σαν Πρωθυπουργός μονοκομματικής κυβέρνησης και να φέρνει τους εταίρους του προ τετελεσμέτων γεγονότων, λόγω πρωτοβουλιών ή παραλείψεων».
Οι αντιθέσεις και οι διαφωνίες εντός του κυβερνητικού συνασπισμού για μέρος από τα μέτρα που προωθούνται συγκεντρώνουν για ακόμη μία φορά τα πυρά της αντιπολίτευσης.
«Οι Έλληνες δεν συγκινούνται από το πολυπαιγμένο θεατρικό έργο των προθύμων κυβερνητικών εταίρων που διαφωνούν μέχρι να συμφωνήσουν», σχολιάζει ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Χρήστος Ζώης.
Εκτιμά επίσης ότι κατά την αυριανή σύσκεψη «οι τρεις εταίροι αναμένεται να εγκρίνουν την πολιτική Σαμαρά "ανάσα σε μακροβούτι" την ίδια ώρα που τα μέτρα τους θα κόψουν την ανάσα των Ελλήνων».
Για σικέ διαμάχη ΝΔ, ΠΑΣΟΚ , ΔΗΜΑΡ κάνει λόγο η Χρυσή Αυγή και συμπληρώνει πως «το σόου της εγχώριας τρόικας, με τις δήθεν διαφωνίες και τη μόνιμη υποταγή στους ξένους, δε συγκινεί κανένα». Τονίζει ακόμη ότι «ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, που ανήλθαν στην εξουσία εμπαίζοντας τον ελληνικό λαό, είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για το επερχόμενο ξεπούλημα της χώρας».
Τα «αγκάθια» στο πάκετο των μέτρων και οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης
Στο αυριανό ραντεβού των τριών προέχει να ξεπεραστούν τα «αγκάθια» που προς το παρόν δεν έχουν επιτρέψει το κλείδωμα των μέτρων για τη διετία 2013-2014.
Ειδικά για το θέμα των ειδικών μισθολογίων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου διαβεβαίωσε σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ότι «καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασωθούν οι μισθοί των μάχιμων ένστολων... Μιλάμε για τη δικαιότερη κατανομή βαρών. Είναι μια δύσκολη δοκιμασία και προσπαθούμε η κοινωνία μας να την περάσει με τον δικαιότερο τρόπο».
Όσον αφορά στην εφεδρεία, σημείωσε πως σε κάθε περίπτωση αναζητείται ο τρόπος να προστατευθούν με τον αποτελεσματικότερο δυνατό τρόπο όσοι χρειαστεί να αλλάξουν καθεστώς. «Ακόμα και εκεί», διευκρίνισε, «δεν υπάρχει απόφαση. Πρώτα απ' όλα αριθμός δεν έχει συγκεκριμενοποιηθεί και η μορφή που θα πάρει αυτό το καθεστώς, αν καταλήξουμε σε αυτήν την επιλογή, δεν έχει οριστικοποιηθεί».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος γνωστοποίησε επίσης, ότι μέσα στο φθινόπωρο θα προχωρήσει η πρώτη αποκρατικοποίηση, επισημαίνοντας ότι στόχος δεν είναι αποκλειστικά και μόνο τα ταμειακό όφελος, αλλά και «το μήνυμα που στέλνεις διεθνώς, ότι η ελληνική οικονομία αλλάζει, ότι αξίζει να επενδύσεις στην Ελλάδα». Μέχρι τον Οκτώβριο θα είναι έτοιμο και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.
Σε οξύ τόνο ήταν η δήλωση του Γιάννη Μηλιού από το ΣΥΡΙΖΑ για τις σχεδιαζόμενες νέες περικοπές: «Οι "ανακοινώσεις" νέων περικοπών στον κατώτατο μισθό του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα από τα ΜΜΕ-φερέφωνα της τρόικας εσωτερικού, με τις ταυτόχρονες διαρροές περί απειλών με διαγραφή όσων βουλευτών τολμήσουν να μην ψηφίσουν το νέο βήμα προς τον κοινωνικό αποκλεισμό μεγάλων μερίδων του πληθυσμού μας, δείχνει ότι "ο κύβος ερρίφθη"», σχολίασε χαρακτηριστικά και υποστήριξε πως η ασκούμενη πολιτική δεν έχει καμία σχέση με τη δημοσιονομική εξυγίανση, καθώς κανένας στόχος δεν κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση. «Την ώρα που το δημόσιο χρέος αυξάνεται εκ νέου, το μόνο που ενδιαφέρει τη χειρότερη κυβέρνηση από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα είναι η αύξηση της εκμετάλλευσης, και η ιδιωτικοποίηση των πάντων, η σαρωτική αλλαγή της ελληνικής κοινωνίας, η μετάλλαξή της σε μια βάρβαρη νεοφιλελεύθερη κοινωνία, μια κοινωνία ευνοϊκή για το κεφάλαιο και εφιαλτική για τους εργαζόμενους», αναφέρει μεταξύ άλλων στη δήλωσή του ο κ. Μηλιός.
Το ζήτημα των ειδικών μισθολογίων συγκέντρωσε τα πυρά των Ανεξάρτητων Ελλήνων , οι οποίοι σημειώνουν ότι «οι κυβερνήσεις των τροϊκανών, αφού επί δυόμισι χρόνια κορόιδεψαν και ταπείνωσαν τους ένστολους και τους απόστρατους υφαρπάζοντας μισθούς, συντάξεις και λεηλατώντας τα μετοχικά ταμεία, έρχονται τώρα να ολοκληρώσουν το καταστροφικό τους έργο με νέες περικοπές στα δήθεν ειδικά μισθολόγια που έχουν καταντήσει ήδη μισθολόγια πείνας».
Το κόμμα του Πάνου Καμμένου καλεί «την κυβέρνηση Σαμαρά και τους συναρμόδιους υπουργούς πριν από κάθε απόφαση, να αναλογισθούν το μέγεθος της ευθύνης που αναλαμβάνουν και που έχει αντίκτυπο στην εθνική υπόσταση πλέον της χώρας».
Την έντονη αντίθεσή της στα σχέδια νέων περικοπών, αποκρατικοποιήσεων και μειώσεων στα ειδικά μισθολόγια εξέφρασε και η Χρυσή Αυγή. Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι «οι χωρίς τέλος περικοπές οδηγούν με βεβαιότητα σε ύφεση και συρρίκνωση της οικονομίας» και πως «το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας δεν λύνει το ελληνικό πρόβλημα, αλλά ολοκληρώνει το σχέδιο των τοκογλύφων για την υφαρπαγή του εθνικού μας πλούτου».
Παράλληλα, η Χρυσή Αυγή σημειώνει ότι «τα μόνα ισοδύναμα μέτρα για να διασωθούν οι ήδη τσακισμένοι μισθοί των μάχιμων είναι οι γενναίες μειώσεις στους μισθούς υπουργών, βουλευτών και λοιπών αργόσχολων δημοσίων υπαλλήλων και "λειτουργών"». «Καμία περικοπή σε όσους Έλληνες δίνουν καθημερινά μάχη για την κοινωνική ειρήνη και την εθνική μας ασφάλεια», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Nα υποδεχτεί τα νέα μέτρα με γενική απεργία, με κλιμακωμένους αγώνες ανάμεσα σε μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις κάλεσε τους πολίτες η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.
«Υπάρχει ένα πακέτο το οποίο πέφτει στις πλάτες του λαού και του αφαιρεί ό,τι έχει απομείνει. Από εκεί και πέρα μπορεί να υπάρχουν διάφορες παραλλαγές της μιας ή της άλλης διαχειριστικής λύσης. Ο λαός δεν πρέπει να περιμένει αν θα κυριαρχήσει η μια ή η άλλη επιλογή, από ποια τσέπη θα του πάρουν και πως θα χειριστούν το ζήτημα» σημείωσε η κ. Παπαρήγα και πρόσθεσε: «Δεν είναι δυνατόν να ακούσουμε το νέο πακέτο μέτρων που θα είναι τραγικό απλώς γκρινιάζοντας μέσα στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού μας με απογοήτευση και μοιρολατρία. Αυτό θα είναι βούτυρο στο ψωμί της κυβέρνησης».