Στην υφιστάμενη νομοθεσία και την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία κρίθηκε πως δεν είναι αντισυνταγματική η επιβολή διδάκτρων σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα τμήματος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, παρέπεμψε ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Αριστεράς Οδυσσέα Βουδούρη.
Στην ερώτηση του, ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ επικαλείτο το άρθρο 16 του Συντάγματος που ορίζει ότι «όλοι οι Έλληνες έχουν δικαίωμα δωρεάν παιδείας σε όλες τις βαθμίδες της στα κρατικά εκπαιδευτήρια». Σημείωνε επίσης, ότι σε περίοδο κρίσης υπάρχουν φαινόμενα σημαντικής αύξησης των διδάκτρων, επικαλούμενος την περίπτωση μεταπτυχιακού προγράμματος στη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης όπου τα δίδακτρα ανέρχονται σε 6.000 ευρώ, ενώ το περασμένο έτος ήταν 4.000 ευρώ.
Σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ο κ. Αρβανιτόπουλος επισημαίνει αρχικά ότι το υπουργείο Παιδείας καλύπτει με επιχορήγηση από τον Τακτικό Προϋπολογισμό το κόστος λειτουργίας 253 Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών επί συνόλου 504 Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών και ακολούθως κάνει γνωστό στον βουλευτή ότι, σύμφωνα με την 2411/2012 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, η επιβολή διδάκτρων σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα τμήματος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης δεν κρίνεται αντισυνταγματική.
Παράλληλα, ο υπουργός υπενθυμίζει ότι η επιβολή διδάκτρων για την κάλυψη του κόστους λειτουργίας των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών καθορίζεται από τις διατάξεις του νόμου 2083/92, όπως αντικαταστάθηκε από τον Ν. 3685/08 με τον οποίο για πρώτη φορά ρυθμίστηκε και ο τρόπος διαχείρισης των διδάκτρων και των άλλων πηγών χρηματοδότησης των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών, πλην του Τακτικού Προϋπολογισμού.
Επικαλούμενος τη σχετική νομοθεσία, ο υπουργός σημειώνει επίσης ότι η επιβολή διδάκτρων και τo ύψος αυτών έγκειται στην αποκλειστική αρμοδιότητα των Πανεπιστημιακών Οργάνων.