Μόλις το 2,4% των Ελλήνων συμμετείχε το 2011 σε προγράμματα Δια Βίου Μάθησης, ποσοστό που κατατάσσει τη χώρα μας στην 25η θέση στην ΕΕ, πάνω μόνο από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Την ίδια περίοδο το αντίστοιχο ποσοστό του πληθυσμού στην ΕΕ άγγιζε το 8,9%. Στην κορυφή της σχετικής κατάταξης βρίσκεται η Δανία με 32,3% και ακολουθεί η Σουηδία με 25%.
Τα παραπάνω προκύπτουν από τα στοιχεία που παρέθεσε η Επίτροπος για θέματα Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας, Αν. Βασιλείου, έπειτα από σχετικό κοινοβουλευτικό έλεγχο που άσκησε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γ. Παπανικολάου.
Αφού τόνισε ότι το ποσοστό παραμένει πολύ χαμηλό παρουσιάζοντας ουσιαστικά μηδενική μεταβολή από το 2008, θέλησε να πληροφορηθεί τις αιτίες αλλά και τις πρωτοβουλίες που αναμένεται να λάβει η Κομισιόν στον συγκεκριμένο τομέα.
Σύμφωνα με τον κ. Παπανικολάου, η Κύπρια επίτροπος σημείωσε πως το έτος 2008 συμπίπτει με την έναρξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης, εξ αιτίας της οποίας φυσικά πρόσωπα και εταιρείες είχαν λιγότερα κεφάλαια στη διάθεσή τους για την εκπαίδευση και την κατάρτιση, ενώ το οξύ πρόβλημα της ανεργίας των νέων ανάγκασε την Ένωση και τα κράτη μέλη να επικεντρώσουν την προσοχή τους σε αυτό το τμήμα του πληθυσμού.
Παρόλα αυτά, υπογράμμισε πως η συμμετοχή ατόμων με χαμηλή ειδίκευση σε δράσεις δια βίου μάθησης εξακολουθεί να αποτελεί προτεραιότητα.
«Ενώ όλοι, Επιτροπή, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Συμβούλιο, κράτη μέλη αναγνωρίζουν και διαπιστώνουν πλέον ότι η κατάρτιση και η δια βίου μάθηση είναι προϋπόθεση για την επαναφορά αναπτυξιακών και μάλιστα βιώσιμων οικονομικών ρυθμών, στην πράξη ελάχιστα έως μηδενικά αποτελέσματα παρατηρούνται στον συγκεκριμένο τομέα την τελευταία τριετία», τονίζει σε δήλωσή του ο ευρωβουλευτής της ΝΔ.
Σημειώνει ακόμη ότι «η νέα κυβέρνηση, διαθέτοντας αξιόλογα ποσά από τα κοινοτικά ταμεία που ξεπερνούν τα 600 εκ. ευρώ στα αντίστοιχα επιχειρησιακά προγράμματα, μπορεί και πρέπει να συμβάλει τα προσεχή έτη στην κατάρτιση, στην επανακατάρτιση και στην αύξηση των δεξιοτήτων των εργαζομένων ή των ανέργων».