Την πρότασή της να καταστεί η θρησκευτική προσβολή διεθνές ποινικό αδίκημα επανέφερε ο Οργανισμός της Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC), μία από τις μεγαλύτερες ισλαμικές οργανώσεις, μετά την οργή που έχει ξεσπάσει στον μουσουλμανικό κόσμο για την προβολή ταινίας που προσβάλλει τον προφήτη Μωάμεθ.
Η πρόταση του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας θεωρείται ωστόσο απίθανο να κερδίσει την αποδοχή από τις δυτικές χώρες, οι οποίες μάλιστα ζητούν από ισλαμικά κράτη, όπως το Πακιστάν, να καταργήσουν το νόμο περί βλασφημίας, που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στη θανατική ποινή.
Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του OIC, η οποία αριθμεί 57 μέλη με έδρα τη Σαουδική Αραβία, σημειώνει ότι «η αυξανόμενη μισαλλοδοξία εναντίον των Μουσουλμάνων πρέπει να ελεγχθεί» και ζήτησε «έναν διεθνή κώδικα δεοντολογίας για τα ΜΜΕ και τα κοινωνικά δίκτυα ώστε να απαγορευθεί η διάδοση του υλικού υποκίνησης της μισαλλοδοξίας».
Από την πλευρά της η Δύση, υποστηρίζει ότι τα μέτρα αυτά είναι σε αντίθεση με τη χάρτα των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία της έκφρασης και επίσης, θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα σε προσχώματα όσον αφορά την ακαδημαϊκή έρευνα.
Να «βγει από την κρυψώνα της δικαιολογίας περί ελευθερίας της έκφρασης», κάλεσε τη διεθνή κοινότητα ο γενικός γραμματέας του ΟIC, Εκμελεντίν Ιχσάνογλου.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters