Το Λιαονίνγκ, το πρώτο αεροπλανοφόρο της Κίνας, εντάχθηκε σήμερα επισήμως στις δυνάμεις του κινεζικού πολεμικού ναυτικού, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας, εν μέσω κλιμακούμενων εντάσεων με την Ιαπωνία στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας.
«Σήμερα το πρωί το πρώτο κινεζικό αεροπλανοφόρο, το Λιανονίνγκ, ετέθη επισήμως σε υπηρεσία», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.
Το πλοίο έχει μήκος 300 μέτρα και ναυπηγήθηκε με βάση κύτος που είχε κατασκευασθεί στην Σοβιετική Ενωση και αγοράστηκε από την Ουρκανία. Πηρέ την ονομασία της κινεζικής επαρχίας Λιαονίνγκ στην οποία ανακατασκευάστηκε.
Το αεροπλανοφόρο θα επιτρέψει στην Κίνα «να αναβαθμίσει τις επιχειρησιακές ικανότητες του πολεμικού της ναυτικού σε σύγχρονο επίπεδο και να βελτιώσει τις αμυντικές της ικανότητες», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Το πλοίο «θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων του κράτους», σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας.
Ωστόσο, σύμφωνα με ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, θα χρειασθούν ακόμη πολλά χρόνια μέχρι το Πεκίνο να αποκτήσει μια πλήρως λειτουργική αεροναυτική μονάδα πλαισίωσης του αεροπλανοφόρου. Θεωρούν επίσης ότι η Κίνα ναυπηγεί, χωρίς να το έχει ανακοινώσει, ακόμη ένα ή δύο αεροπλανοφόρα.
«Η ανάπτυξη αεροπλανοφόρων αποτελεί σημαντικό τμήμα του εκσυγχρονισμού της εθνικής άμυνας της Κίνας, ιδιαίτερα της ναυτικής της δύναμης, και αυτό το αεροπλανοφόρο είναι απαραίτητο βήμα προς ακόμα πιο προηγμένα αεροπλανοφόρα στο μέλλον», δήλωσε ο υποναύαρχος Γιανγκ Γι μιλώντας στην εφημερίδα China Daily.
«Καμία ανοχή σε όποιον βλάψει την κινεζική εδαφική κυριαρχία»
Εν τω μεταξύ, ο κινέζος υφυπουργός Εξωτερικών Ζανγκ Ζιτζούν δήλωσε σήμερα στον ιάπωνα ομόλογό του ότι η Κίνα δε θα ανεχθεί οποιαδήποτε παραβίαση της κυριαρχίας της, στη διάρκεια συνάντησής τους στο Πεκίνο με στόχο την εκτόνωση της κρίσης σχετικά με τα διαφιλονικούμενα νησιά στη θάλασσα της Ανατολικής Κίνας.
«Η Κίνα δε θα ανεχθεί οποιαδήποτε μονομερή ενέργεια από την Ιαπωνία, η οποία θα βλάψει την κινεζική εδαφική κυριαρχία», τονίζεται σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.
Ο κινέζος αξιωματούχος τόνισε ότι η Ιαπωνία πρέπει να θέσει τέλος στις αυταπάτες, να προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες για να διορθώσει τα λάθη της και να αποκαταστήσει το κλίμα συναίνεσης και κατανόησης μεταξύ των δύο χωρών. Όπως μάλιστα επισημαίνει, ο Ζανγκ Ζιτζούν η ιαπωνική κυβέρνηση, με την αγορά των νησιών εμφανίζεται να « αγνοεί τα ιστορικά γεγονότα και το διεθνές δίκαιο ».
Οι σινο-ιαπωνικές σχέσεις επιδεινώθηκαν αυτόν τον μήνα μετά την αγορά από την ιαπωνική κυβέρνηση μικρών ακατοίκητων νησιών στη θάλασσα της Ανατολικής Κίνας που ανήκαν σε ιδιώτη και τα οποία διεκδικούν Κίνα και Ταϊβάν. Η αγορά των νησιών αυτών προκάλεσε κύμα διαμαρτυριών σε ολόκληρη την κινεζική επικράτεια.
Σε παράλληλες εξελίξεις, έξι σκάφη της ακτοφυλακής της Ταϊβάν συνοδευόμενα από δεκάδες αλιευτικά εισήλθαν σήμερα στα ιαπωνικά χωρικά ύδατα στα ανοικτά των διαφιλονικούμενων νησιών, ανακοίνωσε η ιαπωνική ακτοφυλακή.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο της ιαπωνικής ακτοφυλακής, ορισμένα από τα πλοία της ακτοφυλακής της Ταϊβάν μεταφέρουν άνδρες των ειδικών δυνάμεων του στρατού.
Η ίδια πηγή ανέφερε ότι στα αλιευτικά έχουν αναρτηθεί πανό που γράφουν «Ορκιζόμαστε να υπερασπιστούμε τα Ντιαογιουτάι», όπως αποκαλεί η Ταϊβάν τα νησιά αυτά.
Εκτός από τα σκάφη της ακτοφυλακής της Ιαπωνίας και τα πλοία της Ταϊβάν, στην περιοχή πλέουν και πέντε κινεζικά πλοία.