Ερώτηση ΔΗΜΑΡ για τις offshore στην Ελλάδα

Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2012 17:17
UPD:17:17

Ερώτηση στον υπουργό Οικονομικών για τις offshore εταιρείες στην Ελλάδα και τα πρόσωπα που τις ελέγχουν κατέθεσε ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Ν. Τσούκαλης.

A- A A+

Ερώτηση στον υπουργό Οικονομικών για τις offshore εταιρείες στην Ελλάδα και τα πρόσωπα που τις ελέγχουν κατέθεσε ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Ως πλυντήριο ξεπλύματος μαύρου χρήματος, κάλυψης του παράνομου πλουτισμού ή φοροδιαφυγής, κυρίως επιφανών ή και πολιτικών προσώπων θεωρούνται οι υπεράκτιες εταιρείες (offshore), η συντριπτική πλειονότητα των οποίων δραστηριοποιείται συνήθως ως ιδιοκτήτες υπερπολυτελών ακινήτων, σκαφών αναψυχής και αυτοκινήτων. Ένας αποτελεσματικός τρόπος αποκάλυψης των πραγματικών φυσικών προσώπων - διαχειριστών των εταιρειών αυτών και κατ’ επέκταση του παράνομου πλουτισμού είναι αρχικά η πλήρης καταγραφή τους και στη συνέχεια ο προσδιορισμός των προσώπων που είναι μισθωτές ή χρήστες ή και αγοραστές των περιουσιακών στοιχείων.

Οργή όμως προκαλεί το γεγονός, που εκτιμάται έως και σκόπιμη παράλειψη, ότι από το 2003 έως και πρότινος οι υπεράκτιες βρίσκονταν στο απυρόβλητο των ελεγκτικών μηχανισμών με αποτέλεσμα οι αρμόδιες αρχές να μην διαθέτουν πλήρη στοιχεία για τις εταιρείες αυτές όπως π.χ. ακριβή αριθμό τους, περιουσιακά στοιχεία, μισθωτές ή και αγοραστές και βεβαίως πόσες υπέβαλαν δηλώσεις και πλήρωσαν το ετήσιο τέλος ακινήτων, ποσοστού 3% επί της αντικειμενικής αξίας από το 2003 έως 2009 και 15% από το 2010 έως και σήμερα.

Κατόπιν των προαναφερομένων

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός

• Ποιος είναι ο ακριβής αριθμός των υπεράκτιων εταιρειών που εδρεύουν ή έχουν ακίνητα στην Ελλάδα και α) πόσα ακίνητα έχουν εντοπιστεί και β) για πόσα από αυτά έχουν υποβληθεί ετήσιες δηλώσεις τέλους ακινήτων 3% από το 2003 έως 2009 και 15% από το 2010 και ποια ποσά έχουν καταβληθεί κατ’ έτος.

• Εάν διαθέτουν στοιχεία α) για τους μισθωτές των ακινήτων ή κατόχων άλλων περιουσιακών στοιχείων των εταιρειών καθώς επίσης και των φυσικών προσώπων, που αγόρασαν πιο πάνω περιουσιακά στοιχεία β) εάν διερευνήθηκε σχέση των πιο πάνω προσώπων με τις αντίστοιχες εταιρείες, δ) εάν μεταξύ των πιο πάνω προσώπων εντοπίστηκαν πολιτικά πρόσωπα ή οικείοι τους και αν διερευνήθηκε το «πόθεν έσχες» τους;

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή