«Κατάδυση» στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο μέσω Google Maps

Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου 2012 15:20
UPD:15:20

Η εξερεύνηση του Υφάλου (μεγάλο τμήμα του οποίου δεν έχει εξερευνηθεί) θα διαρκέσει τρεις μήνες. Πηγή: Google

A- A A+

Οι καταδύσεις είναι μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ενασχόληση. Ωστόσο, έχει κάποια... ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που την καθιστούν μάλλον απαιτητική, και, εάν κάποιος δεν έχει την απαραίτητη εκπαίδευση και δεν τηρήσει τα μέτρα ασφαλείας, επικίνδυνη. Παρόλα αυτά το Google Maps ευελπιστεί να παρέχει μία τέτοια εμπειρία χωρίς κανέναν κίνδυνο, δίνοντας τη δυνατότητα σε εκατομμύρια χρήστες να κάνουν μία virtual κατάδυση σε έναν από τους πιο ενδιαφέροντες προορισμούς του κόσμου: τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο (Great Barrier Reef) στην Αυστραλία.

Στο πλαίσιο της Catlin Seaview Survey, οι ενδιαφερόμενοι «κυβερνοναύτες» θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν τη μελέτη της σύνθεσης και της κατάστασης του Υφάλου από επιστήμονες οι οποίοι χρησιμοποιούν τεχνολογία αιχμής. Πάνω από 50.000 εικόνες υψηλής ανάλυσης θα ληφθούν από την πρώτη ελεγχόμενη από tablet υποβρύχια κάμερα. Οι εικόνες αυτές με τη σειρά τους θα χρησιμοποιηθούν για τη σύνθεση ενός ιδιαίτερου «ψηφιδωτού» που θα απεικονίζει το σύνολο του Υφάλου, στον οποίο και ο επίδοξος «εικονικός δύτης» θα μπορεί να περιηγηθεί μέσω της λειτουργίας street view του Google Maps.

Μέχρι τώρα έχουν χαρτογραφηθεί με αυτό τον τρόπο τρία «νησιά» του Υφάλου, καθώς και αντίστοιχες περιοχές στη Χαβάη και τις Φιλιππίνες, ενώ εικόνες θα προστίθενται συνέχεια, φτάνοντας σε βάθη μέχρι και εκατό μέτρων. Το εντυπωσιακό αυτό φωτογραφικό υλικό θα μπορούν να δουν οι χρήστες του Google Maps σε όλο τον κόσμο, αλλά και οι θεατές του σχετικού «καναλιού» στο YouTube ( http://www.youtube.com/seaview ), ενώ η πρόσβαση είναι δυνατή και μέσω του κοινωνικού δικτύου της εταιρείας, Google Plus, και της ιστοσελίδας photo- sharing Panoramio.

Η εξερεύνηση του Υφάλου (μεγάλο τμήμα του οποίου δεν έχει εξερευνηθεί) θα διαρκέσει τρεις μήνες και είναι η πρώτη μίας σειράς τέτοιων δραστηριοτήτων που εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο της Catlin Seaview Survey, με σκοπό την εξερεύνηση και χαρτογράφηση κοραλλιογενών υφάλων σε όλο τον κόσμο. Οι επόμενοι προορισμοί θα είναι η Χαβάη, οι Φιλιππίνες και οι Βερμούδες. Το πρόγραμμα, το οποίο χρηματοδοτείται από την βρετανική ασφαλιστική εταιρεία Catlin, «εξοπλίζεται» τεχνολογικά από την Google και υποστηρίζεται από ΜΚΟ, ερευνητικά ινστιτούτα και το Πανεπιστήμιο του Κουΐνσλαντ. Απώτερος στόχος του είναι η «γεφύρωση» του «χάσματος» μεταξύ της δημοσιότητας/ γνώσης του ευρέος κοινού και της επιστημονικής έρευνας. Στο «οπλοστάσιο» του εγχειρήματος περιλαμβάνονται υποβρύχια ρομπότ και κάμερες υψηλές ανάλυσης. Το σύνολο των δεδομένων που θα προκύψουν θα καταχωρηθεί σε μία βάση δεδομένων ονόματι Global Reef Record, που θα είναι προσβάσιμη στο ευρύ κοινό.

Τα τελευταία τριάντα χρόνια εκτιμάται ότι περίπου το 50% του συνόλου των κοραλλιογενών υφάλων του κόσμου έχουν χαθεί λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας και της κλιματικής αλλαγής.

Προτεινόμενα για εσάς