Βαρείς χαρακτηρισμούς για το ΣΔΟΕ χρησιμοποίησε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, με αφορμή τις διαρροές για τη λίστα των πολιτικών προσώπων που παρουσιάζουν ύποπτο πλουτισμό και κατήγγειλε ότι στις συνολικά 32 υποθέσεις εμπλέκονται μόνο δύο βουλευτές.
«Είναι όπως προκύπτει δύο εν ενεργεία βουλευτές, ένας της ΝΔ, ένας μικρότερου κόμματος», ανάφερε χαρακτηριστικά, αναπτύσσοντας σχετική ερώτησή του προς τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, που δέχθηκε σκληρή επίθεση, καθώς απουσίαζε.
«Πώς είναι δυνατόν να διαβάζω πως εν ενεργεία βουλευτές απασχολούν το περίφημο ΣΔΟΕ των διαρροών, της λασπολογίας και του μηδενικού έργου -γιατί και η έρευνα για τους δύο υπουργούς που έχουν καταδικαστεί ξεκίνησε από την Επιτροπή «Πόθεν Έσχες» της Βουλής- και ο κύριος υπουργός να αφήνει τη λάσπη να κυκλοφορεί;», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Το Κοινοβούλιο δέχεται καθημερινώς απαξιωτικά πλήγματα και περιφρονητική αντιμετώπιση απ' την κυβέρνηση. Ποιοι είναι αυτοί οι υπουργοί που απαξιούν να έρθουν στη Βουλή; Τι σημαίνει ο κ. Στουρνάρας; Θεωρεί πως έχει να κάνει με τραπεζίτες; Από τις 17 ερωτήσεις που του κατατέθηκαν μέχρι σήμερα, αρνήθηκε να απαντήσει στις 12. Έρχεται μόνον με ένα πακέτο μέτρων και δεν αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση ποια εμπιστοσύνη πρέπει να έχει ο οποιοσδήποτε βουλευτής σε πρόσωπα που φέρονται με τόση επιπολαιότητα», σημείωσε ο κ. Κακλαμάνης σε έντονο ύφος.
Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής χαρακτήρισε, εξάλλου, «υπηρεσιακό» τον παριστάμενο υφυπουργό Οικονομικών, για να εισπράξει την απάντηση του τελευταίου πως «δεν είμαι υπηρεσιακός παράγων, αλλά υφυπουργός που έχω διοριστεί νόμιμα και εκπροσωπώ νόμιμα την κυβέρνηση».
Κατά τα άλλα, ο Γιώργος Μαυραγάνης άφησε αιχμές για τη λειτουργία του ΣΔΟΕ αναφέροντας ότι η έρευνα δεν μπορεί να σέρνεται στο χρόνο και ότι θα φροντίσει να αντιμετωπίσει ζητήματα όπως αυτό των διαρροών.
«Είναι πάρα πολύ σημαντικό το θέμα, γιατί οι πληροφορίες γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης και αποσταθεροποιούν το πολιτικό σύστημα και επιτέλους πρέπει να βάλουμε ένα τέλος στο νοσηρό κλίμα», υπογράμμισε.
Σχετικά με την επίμαχη λίστα, ο υφυπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι «οποιαδήποτε έρευνα του ΣΔΟΕ αφορούσε πολιτικά πρόσωπα έχει διαβιβαστεί στον αρμόδιο εισαγγελέα και όταν υπάρξει πόρισμα, θα διαβιβαστεί και στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής». Ξεκαθάρισε τέλος πως «όταν το ΣΔΟΕ διεξάγει έρευνα, δεν σημαίνει πως ο ελεγχόμενος είναι φοροφυγάς».
Τη λίστα ζητεί η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής
Εν τω μεταξύ, σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου των Οικονομικών των κομμάτων και των βουλευτών, Θανάσης Νάκος, γνωστοποίησε ότι η Επιτροπή αποστέλλει δύο επιστολές -μία στον οικονομικό εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη και μία στον επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Στέλιο Στασινόπουλο, ζητώντας τη λίστα με τα ελεγχόμενα πρόσωπα.
«Πρώτον», τόνισε μιλώντας στο ρ/σ Βήμα FM, «ζητάμε τον κατάλογο με τα πρόσωπα που ελέγχονται από το ΣΔΟΕ. Δηλαδή, τα πολιτικά πρόσωπα και να προταχθούν και να τελειώσουν άμεσα οι έρευνες αυτές. Δεύτερον, να μας δοθεί, ει δυνατόν το χρονοδιάγραμμα και τρίτον, πως εμείς παράλληλα θα κάνουμε οποιαδήποτε ενέργεια μπορούμε, σύμφωνα με την εξουσία που μας δίνει ο νόμος».
Όπως είπε ο κ. Νάκος, ο ίδιος δεν έχει στα χέρια του, ούτε επισήμως ούτε εξωδίκως, λίστα με ονόματα πολιτικών.
Νυν και πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ καλεί η Βουλή
Το απόγευμα έγινε γνωστό πως η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής καλεί τους νυν και τους πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, αποδεχόμενη σχετική πρόταση του κ. Απόστολου Κακλαμάνη.
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, σε σχετική πρόσφατη ερώτησή του στη Βουλή είχε κάνει λόγο για «συστηματικές διαρροές για «λίστες» πολιτικών και κρατικών λειτουργών» και είχε ζητήσει την κλήση των νυν και των πρώην επικεφαλής του Σώματος προκειμένου να ενημερώσουν για το «αν και ποιες περιπτώσεις εν ενεργεία βουλευτών απασχόλησαν ή απασχολούν και με ποια αποτελέσματα το ΣΔΟΕ».
Μετά την τοποθέτηση όλων των εκπροσώπων των κομμάτων - μελών της Επιτροπής και έγκριση της πρότασης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Αν. Νεράντζης ανακοίνωσε ότι αυτό θα γίνει το συντομότερο δυνατό, ενδεχομένως στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.
ΚΚΕ: Να δημοσιοποιηθούν τα ονόματα
Και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ ζήτησε να δημοσιοποιηθούν τα ονόματα των πολιτικών προσώπων για τα οποία διενεργείται έλεγχος από το ΣΔΟΕ. Παράλληλα ζητεί την ταχύτατη διενέργεια του ελέγχου.
Επισημαίνει ακόμη ότι το ΚΚΕ έχει καταθέσει επανειλημμένα προτάσεις που θα μπορούσαν να συμβάλουν στον περιορισμό των φαινομένων εμπλοκής πολιτικών προσώπων σε υποθέσεις διαφθοράς όπως: η μετατροπή των μετοχών σε ονομαστικές το ίδιο και των τίτλων, ο έλεγχος στην εξαγωγή και εισαγωγή κεφαλαίων στη χώρα, η απαγόρευση των offshore εταιρειών, η κατάργηση του φορολογικού, του τραπεζικού, του εμπορικού και του επιχειρηματικού απόρρητου. Ταυτόχρονα η ΚΟ του ΚΚΕ επαναλαμβάνει την τοποθέτησή της για ριζική αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ώστε να μην υπάρχουν εμπόδια στην εκδίκαση των υποθέσεων.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ