Η Εταιρεία Συγγραφέων θα απονείμει, την Τρίτη 23 Οκτωβρίου στις 7 το απόγευμα, στον Μαρκ Μαζάουερ, αυτήν την πολύ ενεργό συνείδηση του καιρού μας, το βραβείο Διδώ Σωτηρίου, με το οποίο από το 2001 τιμά κάθε χρόνο διακεκριμένους ανθρώπους του πνεύματος, που με το έργο τους δίνουν ώθηση στην ελληνική σκέψη, την ιστορία και τον πολιτισμό.
Ο Μάριο Βίτι, ο Κλάουντιο Μάγκρις, η Κική Δημουλά, η Σόνια Ιλίνσκαγια, ο Έντμουντ Κίλι, ο Εμμανουήλ Κριαράς και η Τζίνα Πολίτη είναι ανάμεσα σε όσους τιμήθηκαν με το βραβείο αυτό. Μετά την απονομή του βραβείου, ο Μαρκ Μαζάουερ θα μιλήσει για την Ελλάδα και την ευρωπαϊκή κρίση αναφερόμενος σε μια ιστορική φυσιογνωμία της Ευρώπης, έναν μεγάλο πολιτικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον Αλτιέρο Σπινέλι.
Η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή των ευρωπαϊκών εξελίξεων
Ο Μαρκ Μαζάουερ έχει εγκαταστήσει την Ελλάδα στην καρδιά της ιστορικής του έρευνας, υποστηρίζει ότι τα τελευταία 200 χρόνια βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των ευρωπαϊκών εξελίξεων και πιστεύει ότι για να κατανοήσουμε το μέλλον της Ευρώπης μέσα από την κρίση που περνάει, πρέπει να κοιτάμε σταθερά και προσεκτικά σε ό,τι συμβαίνει στην Αθήνα.
Παραμερίζοντας τα στερεότυπα
Πολυβραβευμένος και ιστορικός παγκόσμιας αναγνώρισης, συγγραφέας βιβλίων με μεγάλη απήχηση, Kαθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, ο Μαρκ Μαζάουερ καταδύεται εδώ και χρόνια στην ουσία της Ελλάδας, αλλά και των Βαλκανίων και της Ευρώπης του 20ού αιώνα και ανασύρει από τα αρχεία το υλικό της κατανόησης, παραμερίζοντας τα στερεότυπα και την μικροϊστορία. «Όταν μιλάς για την ελληνική δημοκρατία», έγραφε πριν ένα χρόνο σε άρθρο του στον Γκάρντιαν, «το μυαλό όλων πηγαίνει στην αρχαία Αθήνα. Η σύγχρονη χώρα όμως έχει αξιοσέβαστα δημοκρατικά διαπιστευτήρια, όπως η καθολική ψηφοφορία των ανδρών, πολύ πριν καθιερωθεί στην Βρετανία και τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Είναι αλήθεια βέβαια, ότι από την αρχή ο συνδυασμός μιας ισχυρής λαϊκής βάσης και ενός αδύναμου κράτους είχε απρόβλεπτες και συχνά ανεπιθύμητες συνέπειες. Ενώ μικρές κλίκες ενόπλων πατριωτών παρέσυραν εύκολα τη χώρα σε στρατιωτικές περιπέτειες, οι δημόσιοι υπάλληλοι στην Αθήνα δυσκολεύονταν να επιβάλλουν άμεσους φόρους ή να συγκροτήσουν ένα φερέγγυο κτηματολόγιο».
Στη στοχαστικά αισιόδοξη πλευρά των πραγμάτων
Γεννημένος το 1958 στο Λονδίνο, με σπουδές στην Οξφόρδη και το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς της Ουάσινγκτον, ο Μαζάουερ βρίσκεται διαρκώς στην στοχαστικά αισιόδοξη πλευρά των πραγμάτων. Με τα βιβλία και την αρθογραφία του σε μεγάλα μέσα ενημέρωσης της Βρετανίας και των ΗΠΑ, συμβάλλει σε μια νηφάλια, αλλά δυναμική αντίληψη των πραγμάτων και απεγκλωβίζει τον δημόσιο διάλογο από παρεξηγήσεις και ευκολίες. Πριν από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια, ο Μαζάουερ δίδαξε στο Μπίρκμπεκ, στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, στο Πανεπιστήμιο του Σάσεξ, στο Πρίνστον και από το 2002 αρθρογραφεί για διεθνή θέματα και κάνει κριτική βιβλίων στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς και στον Ιντιπέντεντ ενώ έχει αναδείξει την ιστοριογραφία σε τέχνη αφήγησης που απευθύνεται πέρα από τα ακαδημαϊκά όρια . Κάθε βιβλίο του αναγνωρίζεται από τους κριτικούς και κερδίζει τα κορυφαία βραβεία για την ιστοριογραφία -«Βαλκάνια: Μια σύντομη ιστορία» (Βραβείο Ιστορίας Γουόλφσον), «Στην Ελλάδα του Χίτλερ: Η εμπειρία της κατοχής 1941-44» (Βραβείο Ιστορίας Λόνγκμαν για το βιβλίο της χρονιάς), «Θεσσαλονίκη Πόλη Φαντασμάτων: Χριστιανοί, Μουσουλμάνοι, Εβραίοι 1430-1950» (Βραβείο Ράνσιμαν και Βραβείο Κούπερ). Ο Μαζάουερ δεν απομακρύνει ποτέ τη ματιά του από την ευρωπαϊκή ιστορία του 20ού αιώνα. Με το βιβλίο του «Η Σκοτεινή Ήπειρος: Ο ευρωπαϊκός 20ός αιώνας» επιχείρησε να απαντήσει σε πολλά ερωτήματα και να διαλύσει παρεξηγήσεις και μύθους και με την «Αυτοκρατορία του Χίτλερ: Οι Ναζί στην Κατεχόμενη Ευρώπη» δημιούργησε ένα μέτρο ανάλυσης αυτού του ευρωπαϊκού τραύματος.