Ν. Αφρική: Αρχισε η έρευνα για τους θανάτους των μεταλλωρύχων

Δευτέρα, 01 Οκτωβρίου 2012 16:59

Την 16η Αυγούστου οι απεργοί είχαν συγκεντρωθεί κοντά στο ορυχείο και ήταν εξοπλισμένοι με παραδοσιακά όπλα, ρόπαλα, αλλά επίσης λόγχες και μαχαίρια.

A- A A+

Δικαστική επιτροπή έρευνας άρχισε σήμερα τις εργασίες της για να διευκρινίσει τις συνθήκες υπό τις οποίες σκοτώθηκαν 44 άνθρωποι στο ορυχείο λευκόχρυσου στη Μαρικάνα τον περασμένο Αύγουστο.

Η επιτροπή, η οποία διορίστηκε από τον πρόεδρο Τζέικομπ Ζούμα, θα πρέπει να διευκρινίσει πώς η απεργία μεταλλωρύχων της εταιρείας Lonmin γενικεύτηκε σε λουτρό αίματος στις 16 Αυγούστου, έπειτα από μια εβδομάδα βίαιων επεισοδίων, από τα οποία είχαν χάσει τη ζωή τους ήδη 10 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων δύο αστυνομικοί.

Την 16η Αυγούστου οι απεργοί είχαν συγκεντρωθεί κοντά στο ορυχείο και ήταν εξοπλισμένοι με παραδοσιακά όπλα, ρόπαλα, αλλά επίσης λόγχες και μαχαίρια.

Παρά τα αιτήματα της αστυνομίας, οι μεταλλωρύχοι αρνήθηκαν να διαλύσουν τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Η επιτροπή θα πρέπει να αποφανθεί σχετικά με το υπό ποιες συνθήκες οι δυνάμεις της τάξης άνοιξαν πυρ με πραγματικές σφαίρες κατά των απεργών μεταλλωρύχων, προκαλώντας το θάνατο 34 από αυτούς.

Αργότερα τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο, άλλοι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Μαρικάνα, μεταξύ των οποίων μια γυναίκα, η οποία υπέκυψε στα τραύματά της στο νοσοκομείο. Είχε τραυματιστεί από σφαίρα καλυμμένη με ελαστικό, μετά την χρήση τέτοιων σφαιρών από την αστυνομία για τη διάλυση διαδήλωσης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή