Η εκμετάλλευση της κυπριακής ΑΟΖ συνιστά απαράβατο κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου, υπογράμμισε ο Αντώνης Σαμαράς μετά από συνάντηση που είχε με τον Δημήτρη Χριστόφια και διαμήνυσε ότι η Ελλάδα θα αντιταχθεί σε οποιαδήποτε αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο Πρωθυπουργός τόνισε ακόμη ότι η Ελλάδα θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό του κυπριακού ελληνισμού για τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και για μια λύση στο Κυπριακό που θα βασίζεται πάνω στις αποφάσεις του ΟΗΕ και στις αξίες της ΕΕ και η οποία θα είναι σύμφωνη με το κοινοτικό κεκτημένο.
«Σε μια επανενωμένη Κύπρο οι Τουρκοκύπριοι δεν έχουν να χάσουν τίποτα, μόνο να κερδίσουν από την εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων», δήλωσε με τη σειρά του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, θέτοντας όμως ως αυστηρή προϋπόθεση την απομάκρυνση των κατοχικών στρατευμάτων και τη «δημιουργία ενός κράτους κυπριακού για τους Κύπριους».
«Η φιλοσοφία του κ. Ερογλου είναι φιλοσοφία δύο κρατών, αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό», πρόσθεσε ο κ. Χριστόφιας και επανέλαβε τη θέση της Κύπρου ότι θα πρέπει να υπάρξει λύση «για ένα κράτος με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και με διεθνή προσωπικότητα».
Ο Ελληνοκύπριος ηγέτης παρατήρησε επίσης πως η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν προνομιακές σχέσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία, πρόσθεσε ωστόσο πως αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να συνεχιστούν οι εγγυήσεις. «Η Τουρκία χρειάζεται να εγκαταλείψει την απαράδεκτη και αδιάλλακτη πολιτική που οδηγεί σε δύο κράτη», συνέχισε.
Τέλος, ο κ. Χριστόφιας ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη στάση της απέναντι στην Κύπρο, αναφέροντας πως είναι απόλυτα στο πλευρό της και της συμπαραστέκεται και στο ζήτημα του Κυπριακού και όσον αφορά την εκμετάλλευση του φυσικού της πλούτου.
Από την πλευρά του, ο κ. Σαμαράς γνωστοποίησε ότι κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας έγινε συζήτηση για τα κρίσιμα ευρωπαϊκά συμβούλια που θα πραγματοποιηθούν έως το τέλος του χρόνου αλλά και για κοινές αναπτυξιακές δράσεις. Παράλληλα, επισήμανε πως η Κύπρος ασκεί με απόλυτη επιτυχία τα καθήκοντά της στην προεδρία της ΕΕ «σε μια εξαιρετικά κρίσιμη και απαιτητική περίοδο για το μέλλον της Ευρώπης».