Αρχίζει το απόγευμα στην Λευκωσία η άτυπη συνάντηση των αρμόδιων υπουργών της Ε.Ε για θέματα Θαλάσσιας Πολιτικής.
Στο επίκεντρο της συνόδου θα είναι η Διακήρυξη για την Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική (ΟΘΠ), η οποία θα παρουσιαστεί αύριο στην Λεμεσό από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εμπνευστή της Θαλάσσιας Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο
Η ΟΘΠ, η οποία είχε αρχικά υιοθετηθεί στη Λισαβόνα το 2007, έχει εισαγάγει μια συνεκτικότερη προσέγγιση των θαλάσσιων υποθέσεων.
Η Διακήρυξη της Λεμεσού, σύμφωνα με την Κυπριακή προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε, στοχεύει στην επανενεργοποίηση της ΟΘΠ της ΕΕ καθώς και στον εμπλουτισμό της με καινούριες κατευθυντήριες γραμμές για τη μελλοντική της ανάπτυξη.
Μεταξύ δύο πυλώνων, της «Γαλάζιας Ανάπτυξης» από τη μία και της εξωτερικής της διάστασης από την άλλη, η Διακήρυξη της Λεμεσού θεωρείται ευρέως ως ένα αποφασιστικό και χρήσιμο εργαλείο, το οποίο θα βοηθήσει την ΕΕ να πετύχει τους στόχους που περιλαμβάνονται στην Στρατηγική «Ευρώπη 2020».
Ο Κύπριος Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων, Ευθύμιος Φλουρέντζου, ο οποίος θα προεδρεύει της άτυπης συνάντησης δήλωσε ότι «η Διακήρυξη της Λεμεσού θα παράσχει κατευθυντήριες γραμμές, όχι μόνο για τους υπάρχοντες αλλά και για καινούριους τομείς που αφορούν στην εκμετάλλευση της θάλασσας».
«Θα δοθεί έμφαση», πρόσθεσε, «στους τρόπους με τους οποίους οι θάλασσες και οι ωκεανοί μπορούν να συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη της ΕΕ» πρόσθεσε.
Η Διακήρυξη της Λεμεσού θα σταλεί για περαιτέρω εξέταση και ανάλυση στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, ενώ τα συμπεράσματα του Συμβουλίου αναμένονται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ