Στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) προσέφυγαν περίπου 3.000 κάτοικοι της Κρήτης όπως και αρκετοί τοπικοί φορείς ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων που προβλέπει την κατασκευή 33 αιολικών σταθμών ισχύος 1.077 MW.
Οι κάτοικοι της Κρήτης υποστηρίζουν ότι τα αιολικά πάρκα βλάπτουν δραστικά, καθολικά και ανεπανόρθωτα την ποιότητα της ζωής τους και την προσωπικότητά τους ενώ παράλληλα βλάπτουν ιδιαίτερα το δικαίωμά τους για ένα περιβάλλον υγιές, αρμονικό και βιώσιμο.
Στην προσφυγή τους υποστηρίζουν ότι η προβαλλόμενη απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής είναι αντισυνταγματική, παράνομη και αντίθετη στην ευρωπαϊκή νομοθεσία γιατί το 55% των αιολικών πάρκων (198 ανεμογεννήτριες) θα εγκατασταθούν μέσα σε περιοχές τού προστατευόμενου Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου «Natura 2000» όπως και σε Ζώνες Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ).
Ακόμα, όπως σημειώνουν, είναι παράνομη η επίμαχη απόφαση της Διυπουργικής, καθώς στον Ψηλορείτη, όπου από το 2001 έχει ενταχθεί στο Δίκτυο των Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων και στο Δίκτυο των Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO, προγραμματίζεται να εγκατασταθεί το 20% της δυναμικότητας των αιολικών πάρκων δηλαδή 70 ανεμογεννήτριες.
Παράλληλα, επισημαίνεται ότι τον χρόνο που εκδόθηκε η απόφαση της Διυπουργικής, δεν υπήρχε εγκεκριμένος στρατηγικός σχεδιασμός διασυνδέσεων των νησιών, όπως προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία ούτε, όμως, είχε ενσωματωθεί το οποιοδήποτε έργο διασύνδεσης της Κρήτης στη Μελέτη Ανάπτυξης του Συστήματος (ΜΑΣΜ).
Τέλος δεν υπήρχε οποιοσδήποτε εγκεκριμένος προγραμματισμός για ανάπτυξη παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Κρήτη.
Πηγή: ΑΜΠΕ