Οι διαρθρωτικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό είναι πολύ μεγάλες ωστόσο το να εστιάζεται και πάλι η συζήτηση στις εργασιακές σχέσεις και το κόστος εργασίας είναι μια «εμμονή» που δεν βλέπει τα πραγματικά προβλήματα της ανταγωνιστικότητας, δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στο συνέδριο Greece: Investment Forum «Moving Forward».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, η σημερινή ημέρα είναι κρίσιμη για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα ενώ επεσήμανε την ανάγκη να κλείσει το ταχύτερο η εκκρεμότητα των συζητήσεων και η δόση να εκταμιευτεί ολόκληρη και εγκαίρως γιατί, όπως υποστήριξε, η καθυστέρηση λειτουργεί αρνητικά για την οικονομία και την εικόνα της χώρας.
Στο σημείο αυτό πρόσθεσε ότι το κόμμα του στηρίζει σθεναρά και ουσιαστικά την κυβέρνηση και την προσπάθειά της και πως επιλογή του ΠΑΣΟΚ είναι να υπάρχει ορίζοντας τετραετίας του κυβερνητικού σχήματος.
Μιλώντας σε προσωπικό τόνο, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι μπήκε τον Ιούνιο του 2011 και τώρα μένει στη «φωτιά» της κρίσης για λόγους εθνικού και παραταξιακού καθήκοντος τονίζοντας ότι με την ίδια αίσθηση καθήκοντος θα κινηθεί και τώρα.
Σχολιάζοντας τους χειρισμούς των διαπραγματεύσεων, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός αποδέχτηκε την προτίμηση του πρωθυπουργού η εξειδίκευση της δέσμης των δημοσιονομικών μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ να προηγηθεί του ζητήματος περί «συνολικού πλαισίου», εκφράζοντας την προσδοκία του, μετά από τρεισήμισι μήνες συζητήσεων, να υποβληθεί η έκθεση της τρόικας, στην οποία έχουν παραπεμφθεί όλα.
Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι το πακέτο των δημοσιονομικών μέτρων αυξήθηκε σημαντικά, ότι προς το παρόν είναι έντονα εμπροσθοβαρές, πως η ρήτρα αντικατάστασης τίθεται αμφίδρομα και κυρίως ως πιθανότητα επιπλέον μέτρων το 2015 και 2016 ενώ, όπως συνέχισε, η βιωσιμότητα του χρέους εκκρεμεί ακόμη με οξύ τρόπο στις συζητήσεις μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ακόμη ότι η «μόνιμη επωδός» των εταίρων μας πως «θέλουμε την Ελλάδα στο ευρώ, αρκεί να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της», κρατά ανοικτή την εκκρεμότητα μέχρι το τέλος του προγράμματος προσαρμογής.
Επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα δεν είναι τριτοκοσμική χώρα αλλά κράτος - μέλος της ΕΕ, είπε ότι η ανταγωνιστικότητα δεν θα διασφαλιστεί εκτός των ευρωπαϊκών διαγραφών και εκτός της συλλογικής αυτονομίας των κοινωνικών εταίρων.
Στη συνέχεια, επανέλαβε τη θέση του για ολοκληρωμένο σχέδιο εξόδου από την κρίση σε διαφορετική περίπτωση «δεν θα αλλάξει η υπάρχουσα κατάσταση» και υπογράμμισε ότι αν δεν κλείσουν οι θεμελιώδεις εκκρεμότητες και δεν σταλεί καθαρό μήνυμα για την αλλαγή της κατάστασης στην Ελλάδα, όλα τα άλλα θα θεωρούνται απλώς λόγια.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και πως το θέμα είναι η χώρα να βρίσκεται μέσα στο ευρώ πραγματικά με όρους κοινωνική συνοχής και ανάπτυξης.
Σχετικά με το θέμα της «λίστας Λαγκάρντ» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι όταν το θέμα έφτασε στον ίδιο, η εντολή που έδωσε ήταν πολύ ξεκάθαρη, δηλαδή ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως νόμιμο αρχείο αλλά μπορούν να αντληθούν πληροφορίες, όπως θα συνέβαινε και από μια ανώνυμη πληροφορία.
«Δεν είμαι καθόλου ευχαριστημένος που υπήρξε αδράνεια της αρμόδιας υπηρεσίας και δεν υπήρξαν αποτελέσματα», σημείωσε.
Πηγή: ΑΜΠΕ