Λιγότερα βιοκαύσιμα από τρόφιμα θέλει η Ε.Ε.

Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου 2012 06:04

A- A A+

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθεί νομοθεσία για μείωση των βιοκαυσίμων από καλλιέργειες που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση.

Όπως επιβεβαίωσαν οι κοινοτικοί επίτροποι κλίματος και ενέργειας, θέλουν μέσα στην επόμενη οκταετία τα 27 κράτη - μέλη να περιορίσουν στο 5% τα βιοκαύσιμα που χρησιμοποιούνται στον τομέα των μεταφορών, διατηρώντας παράλληλα τους στόχους για την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές.

Το 2008, η Κομισιόν συμφώνησε έως τα τέλη της δεκαετίας που διανύουμε το 10% των καυσίμων κίνησης να προέρχονται από ανανεώσιμες πηγές, κυρίως βιοντίζελ και βιοαιθανόλη. Η προωθούμενη μετατροπή σημαίνει ότι τουλάχιστον η μισή ποσότητα θα πρέπει να προέρχεται από πηγές που δεν προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση, όπως φύκια ή απόβλητα. Επιπλέον, προτείνεται αύξηση σε 60% του ελάχιστου ορίου εξοικονόμησης αερίων του θερμοκηπίου από τις νέες εγκαταστάσεις βιοκαυσίμων.

Η απόφαση ελήφθη μετά από χρόνια πολιτικών αντιπαραθέσεων, πιέσεων από περιβαλλοντικές - και όχι μόνο- ομάδες, αλλά και λαμβάνοντας υπόψη νέα επιστημονικά δεδομένα, όπως υποστηρίζει η Ε.Ε. Στόχος των προτάσεων είναι να αποθαρρύνουν την παραγωγή βιοκαυσίμων από καλλιέργειες φυτών για ανθρώπινη χρήση και παράλληλα να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη των λεγόμενων βιοκαυσίμων δεύτερης γενιάς, που δεν είναι ανταγωνιστικά προς τα τρόφιμα.

«Δεν θα πρέπει να συνεχίσουμε να μεγεθύνουμε ένα πρόβλημα που είναι ήδη μεγάλο», δήλωσε η επίτροπος για την κλιματική δράση Κόνι Χέντεγκαρντ. Εφόσον οι διαμορφωτές πολιτικής αντιλαμβάνονται ότι μια πολιτική κινείται προς λανθασμένη κατεύθυνση, «τότε ασφαλώς θα πρέπει να το ξανασκεφτούμε. Στην Ευρώπη, τα βιοκαύσιμα έχουν ένα ρόλο να παίξουν στο μέλλον, αλλά θα πρέπει πραγματικά να είναι βιώσιμα».

Υποχώρηση

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Ε.Ε.: Συνέντευξη Τύπου Γκ. Έτινγκερ - Κ. Χέντεγκαρντ

Συνέντευξη Τύπου Γκ. Έτινγκερ - Κ. Χέντεγκαρντ

Η πρόταση ωστόσο δεν θέτει ουσιαστικά περιορισμούς στην ποσότητα βιοκαυσίμων πρώτης γενιάς - π.χ. ελαιοκράμβη ή φοινικέλαιο – που μπορούν να καταναλώνουν τα κράτη - μέλη. Καλεί τις κυβερνήσεις να ελέγχουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από βιοκαύσιμα, όμως οι παραγωγοί δεν θα είναι υπόλογοι για τις εκπομπές που παράγονται με την έμμεση αλλαγή χρήσης γης (ILUC), δηλαδή τη μεταφορά της παραγωγής τροφίμων σε νέες περιοχές, που έχει ως αποτέλεσμα την αποψίλωση δασών και την εκκαθάριση υγροτόπων.

Με άλλα λόγια, όπως επιβεβαίωσαν πηγές της Κομισιόν μιλώντας στο Reuters, οι προμηθευτές καυσίμων θα μπορούν να συνεχίσουν να αναμιγνύουν βιοκαύσιμα πρώτης γενιάς στο προϊόν τους, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι συμβάλλουν στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, παρότι ευρωπαϊκές μελέτες έχουν δείξει ότι οι συνολικές εκπομπές από τα βιοκαύσιμα είναι μεγαλύτερες από αυτές των ορυκτών καυσίμων.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η Χέντεγκαρντ και ο κοινοτικός επίτροπος ενέργειας Γκύντερ Έτινγκερ παραδέχθηκαν ότι η πρόταση «δεν είναι τέλεια». Πρόσθεσαν ωστόσο ότι δεν μπορούν να κλείσουν μονομιάς τις εγκαταστάσεις παραγωγής βιοκαυσίμων και πως οι προτάσεις τους συνιστούν μια προειδοποίηση προς τη βιομηχανία ότι στο μέλλον θα επιδοτούνται μόνο τα βιοκαύσιμα δεύτερης γενιάς...

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή