«Σεισμικές δονήσεις» στο ΠΑΣΟΚ

Πέμπτη, 08 Νοεμβρίου 2012 11:08
UPD:20:27

A- A A+

Εξελίξεις δρομολογούνται στο ΠΑΣΟΚ μετά τις διαρροές στην ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο και τις διαγραφές έξι βουλευτών.

Τα μέτρα δεν ψήφισαν οι βουλευτές Μιχάλης Κασσής (όχι), Θόδωρος Παραστατίδης (όχι), Αντζελα Γκερέκου (παρούσα), Μάρκος Μπόλαρης (παρών), Γιάννης Κουτσούκος (παρών) και Κώστας Σκανδαλίδης (απουσίαζε), με αποτέλεσμα τη διαγραφή τους από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

Σε δήλωσή του, ο Κώστας Σκανδαλίδης εξήγησε την απόφασή του να απέχει της ψηφοφορίας λέγοντας πως αν παρέμενε στην αίθουσα προκειμένου να ψηφίσει «ναι», αυτό θα συνιστούσε αποδοχή της οριστικής μετατροπής της χώρας σε προτεκτοράτο, ενώ από την άλλη, δεν θα μπορούσε να παραμείνει στην ψηφοφορία για να ψηφίσει «όχι», διότι τυχόν πλειοψηφία του «όχι» θα οδηγούσε σε άρση της δεδηλωμένης και σε άμεσες εκλογές που σήμερα δεν έχουν τίποτε να προσφέρουν στη χώρα.

Ο πρώην υπουργός χαρακτήρισε επίσης επιβεβλημένο τον επανακαθορισμό, άμεσα, των σχέσεων του ΠΑΣΟΚ, ενώ αναφορικά με τα μέτρα και τη διαδικασία διαπραγμάτευσης, παρατήρησε πως αποτελούν πλήρη αντιστροφή των προεκλογικών λόγων του ΠΑΣΟΚ και κατάφωρη παραβίαση της προγραμματικής συμφωνίας των τριών κυβερνητικών εταίρων.

Σε δήλωση μέσω της οποίας εξηγεί τους λόγους για τους οποίους ψήφισε «παρούσα» προέβη και η διαγραφείσα από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ και ανεξάρτητη πλέον βουλευτής Αντζελα Γκερέκου, η οποία δηλώνει «παρούσα στις αναγκαίες αλλαγές».

Όπως αναφέρει, «η διαμόρφωση και η σύνθεση των μέτρων αμφισβητεί τις ίδιες τις προγραμματικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης, τις δεσμεύσεις για διαπραγμάτευση, που ουδέποτε έγινε, για δικαιότερη κατανομή των βαρών, που ακόμα αναζητείται για την εφαρμογή όλων εκείνων των μεταρρυθμίσεων που στόχο έχουν την ανάπτυξη, και όχι τη διευθέτηση απαιτήσεων».

Η κ. Γκερέκου τονίζει πως θέλει να είναι συνεπής σε αυτές τις δεσμεύσεις, «στην ανάγκη να γίνουν πράξη ριζικές αλλαγές και να διασφαλιστεί μια νέα ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας». «Αυτό είναι επίσης που με διαχωρίζει από την ισοπεδωτική στάση του "όχι", την απόρριψη κάθε αλλαγής, τις ανέξοδες μαγικές λύσεις, την εξυπηρέτηση αιτημάτων» σημειώνει πως προσθέτει πως «γι’ αυτό και ψεύδονται όσοι εντέχνως ερμηνεύουν τη στάση μου με τρόπο επιφανειακό και επιπόλαιο. Τόσα ξέρουν, τόσα λένε».

Η ανεξάρτητη πλέον βουλευτής ζητεί από την κυβέρνηση «να αναθεωρήσει τις προτεραιότητές της, να επιδείξει την τόλμη που απαιτείται ώστε να ανακτήσει την αξιοπιστία της» και από το ΠΑΣΟΚ «να αναλάβει πιο αποφασιστικό, ουσιαστικό ρόλο στη διαμόρφωση και εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής».

Καταλήγοντας σημειώνει πως θα στηρίξει «κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης που μπορεί να δώσει ελπίδα στους πολίτες ότι κάτι αλλάζει προς το καλύτερο». «Αυτή είναι η μάχη που θέλω να δώσω. Και αυτό με τη σειρά του πιστεύω πως θα δώσει πολιτικό περιεχόμενο στο όποιο εγχείρημα γίνει για την ανασύνθεση του ευρύτερου κεντροαριστερού χώρου».

Καυστικό ήταν το σχόλιο που επεφύλαξε για τον κ. Σκανδαλίδη ο Θεόδωρος Πάγκαλος: «Συγχαρητήρια Κώστα μου. Πάντα ήσουν μ αυτούς που έπρεπε, γλίστραγες με ευκολία. Καλές ψηφοθηρίες, όπου κι αν βρεθείς», έγραψε στο twitter http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2250812 .

Κριτική άσκησε συνολικά και σε όσους επέλεξαν να πάνε κόντρα στην κομματική γραμμή, προκαλώντας έτσι τη διαγραφή τους. «Με συγκινούσε πάντα η ιδιαιτερότητα, το θάρρος της γνώμης μέχρι και η αποστασία. Είχα το πρώτο, ίσως το δεύτερο, δεν τόλμησα ποτέ το τρίτο. Θα έβλεπα με συμπάθεια τις αποσκιρτήσεις, εάν ήμουν σίγουρος ότι αποκλειστική αιτία είναι η πολιτική διαφωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Ανδρέας Λοβέρδος ζήτησε με επιστολή του προς τον Ευάγγελο Βενιζέλο τη σύγκληση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ για «την αποτίμηση της τετράμηνης πορείας» του κόμματος, αλλά και «τη λήψη αποφάσεων για τις απαραίτητες αλλαγές σε όλα τα επίπεδα».

Παράλληλα, σημειώνει με νόημα πως «η κρίση που βιώνει η δημοκρατική παράταξη δεν αντιμετωπίζεται με κυβερνητικούς χειρισμούς, κυβερνητικά ανταλλάγματα και τακτικισμούς».

Εξάλλου, σε δηλώσεις του στο ρ/σ Real o πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι υπάρχουν τα περιθώρια πολιτικών κινήσεων, αμέσως μόλις η χώρα χρηματοδροτηθεί, «για να μην αφεθούν τα πράγματα στην τύχη τους και διαλυθούμε όλοι χωρίς να το έχουμε καταλάβει».

Ως τότε όμως, πρόσθεσε, «κανένας δεν πρέπει να αποτολμήσει καμία ενέργεια. Θα ήταν εθνικά και πολιτικά απαράδεκτο».

Την ίδια ώρα, την ανεξαρτητοποίησή του από το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε ο Μίμης Ανδρουλάκης, δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει τον προϋπολογισμό http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2250798 .

«Διατηρώ την ιδεολογική μου ανεξαρτησία» και πλέον «δεν μπορώ να είμαι μέλος της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ» γιατί «δεν ανήκω στην εσωτερική κρίση του ΠΑΣΟΚ», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Ανδρουλάκης σε δηλώσεις του στο ρ/σ Βήμα FM.

Στην επιστολή που έστειλε λίγο αργότερα στον Πρόεδρο της Βουλής, σημειώνει πως «σαν ανεξάρτητος βουλευτής από "κοντά" και σε γόνιμη "απόσταση" προς όλα τα σχήματα της ευρύτερης προοδευτικής αριστερής παράταξης θα συμβάλλω ιδεολογικά σε μια νέα σύνθεση και θα διατηρήσω μια πιο ανοιχτή, ειλικρινή και θερμή επικοινωνία με τον προοδευτικό λαϊκό κόσμο ο οποίος με στήριξε ολόψυχα δίχως ίχνος πελατειακής ανταπόδοσης στη σχέση μας».

«Σήμερα ο Μίμης, με τον όποιο ταυτιστήκαμε χθες ψηφίζοντας στη βουλή. Χθες ο Κώστας, ο Μάρκος και οι άλλοι συνάδελφοι. Προκαλούν έκπληξη όλα αυτά; προφανώς και όχι», σχολίασε ο Ανδρέας Λοβέρδος και έκανε λόγο για «μετεκλογική έλλειψη στρατηγικής και τακτικής», η οποία «οδήγησε το ΠΑΣΟΚ σε συνεχείς αντιφάσεις, δημιούργησε αποσυσπείρωση, οδήγησε την Κοινοβουλευτική Ομάδα σε μια ασύντακτη πορεία και κατέστησε ανέφικτη την ομοιογένεια της στάσης των βουλευτών στα μεγάλα πολιτικά θέματα».

Απάντηση με αιχμές έδωσε πάντως στον κ. Λοβέρδο ο Γραμματέας της Κ.Ο. Γιάννης Μανιάτης του ΠΑΣΟΚ, με επιστολή του.

«Αγαπητέ Ανδρέα, χαιρόμαστε για την απόφασή σου να επανέλθεις στις συλλογικές διαδικασίες και δράσεις τη Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας» αναφέρει ο κ. Μανιάτης σε ειρωνικό τόνο. Και στον ίδιο τόνο, προσθέτει: «Η Κ.Ο. της παρούσας βουλευτικής περιόδου λειτουργεί με απόλυτα συλλογικό και δημοκρατικό τρόπο και αποφασίζει για όλα τα θέματα που αφορούν τη Βουλή και την Κυβέρνηση. Συλλογικά, αποφασίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία και ο τρόπος συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ στην Κυβέρνηση. Κορυφαία βέβαια απόφαση της Κ.Ο. ήταν αυτή που καθόρισε τη στάση μας στην χθεσινή καταλυτική ψηφοφορία. Αυτή η συλλογική και δημοκρατική λειτουργία της Κ.Ο. συνεχίζεται όλον τον καιρό που εσύ δεν μετέχεις στις διαδικασίες της».

Καταλήγοντας ο κ. Μανιάτης σημειώνει: «Έχουμε τώρα ενώπιόν μας τη συζήτηση του Προϋπολογισμού που αρχίζει σήμερα. Παράλληλα, όπως γνωρίζεις, με απόφαση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, έχει ήδη συγκληθεί το συντακτικό συνέδριο της παράταξης. Είμαι βέβαιος ότι οι προτάσεις σου θα είναι πολύ χρήσιμες για την προσυνεδριακή και τη συνεδριακή διαδικασία».

Το αίτημά του για αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση επαναλαμβάνει από την πλευρά του ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος (μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Αριστερής Πρωτοβουλίας) και ζητεί τον επαναπροσδιορισμό της προοδευτικής φυσιογνωμίας του Κινήματος, «στο πλαίσιο των διαδικασιών ενός δημοκρατικού - συμμετοχικού - αντιπροσωπευτικού Συνεδρίου, όπου θα συζητηθούν τα πάντα, θα αποφασιστούν τα πάντα και θα αποτελέσει την έναρξη της νέας πορείας προς το λαό».

Ο κ. Παναγιωτακόπουλος καλεί τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλο «να αναλογιστεί την κρισιμότητα των στιγμών» και ταυτόχρονα καταλογίζει στις ηγετικές ομάδες ότι «κώφευαν από το 2009 μέχρι και σήμερα», με αποτέλεσμα να έχει γίνει «συντρίμμια η χώρα» και «κουρέλια το ΠΑΣΟΚ». «Το μίκρυναν, το προσάρμοσαν στα δικά τους πολιτικά μέτρα. Και το έφεραν ένα βήμα πριν το οριστικό πολιτικό του τέλος», σημειώνει μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της Αριστερής Πρωτοβουλίας.

Το απόγευμα πάντως κύκλοι της Ιπποκράτους , τους οποίους επικαλείται το ΑΜΠΕ, τηρούσαν σκληρή στάση έναντι των βουλευτών που βγήκαν εκτός κομματικής γραμμής στη χθεσινή ψηφοφορία. Όπως ανέφεραν, αυτοί οι βουλευτές είναι αυτονόητα και εκτός ΠΑΣΟΚ. Η μόνη σχέση που μπορούν να έχουν με την Οργάνωση του ΠΑΣΟΚ, αναφέρουν, είναι η προσωπική τους επιλογή να υποβάλουν αίτηση εγγραφής τους στην Τοπική Οργάνωση της περιοχής τους, σημείωνα χαρακτηριστικά.

Οι ίδιοι κύκλοι σημείωναν ειδικότερα ότι ο Κώστας Σκανδαλίδης είναι αυτονόητο ότι δεν μπορεί να είναι πλέον Πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ.

Διαφορετική είναι η στάση του κ. Βενιζέλου απέναντι στον Μίμη Ανδρουλάκη, ο οποίος σήμερα ανακοίνωσε την ανεξαρτητοποίησή του από το ΠΑΣΟΚ, αλλά, χθες, ψήφισε τον εφαρμοστικό νόμο. Οι ίδιοι κύκλοι του ΠΑΣΟΚ χαρακτήριζαν υπεύθυνη τη στάση του κ. Ανδρουλάκη, την οποία και χαιρέτιζαν, τόσο για τη θετική του ψήφο, όσο και για την πειθάρχησή του στην απόφαση της Κ.Ο. του Κινήματος. Εξέφραζαν επίσης τη χαρά τους για την επιλογή του κ. Ανδρουλάκη να θέλει να παίξει έναν συνθετικό και ανεξάρτητο ρόλο. Με την επισήμανση, πάντως, ότι αρκεί να απευθυνθεί σε όσους είναι ευεπίφοροι στην προσπάθεια διασφάλισης του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της χώρας και την ανασυγκρότηση της δημοκρατικής παράταξης και όχι σε όσους δίνουν μάχες οπισθοφυλακής. Η τελευταία επισήμανση αναφέρεται στον ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι δεν υπάρχουν περιθώρια συζήτησης επί των θεμάτων αυτών.

Σχετικά εξάλλου με όσα λέγονται περί ανασχηματισμού, οι κύκλοι της Ιπποκράτους τόνιζαν ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ο κρίκος που κρατά τη χώρα σ΄ αυτή τη δύσκολη και ευαίσθητη περίοδο που ουσιαστικά διεξάγεται η διαπραγμάτευση (η οποία, προφανώς, δεν έχει τελειώσει). Και προσέθεταν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν το απασχολεί κανένα θέμα ανασχηματισμού της κυβέρνησης.

«Η σχέση μου με το ΠΑΣΟΚ είναι βιωματική. Ήμουν, είμαι και θα είμαι πάντα ΠΑΣΟΚ» απάντησε λακωνικά ο Κώστας Σκανδαλίδης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή