Υποχρεωτικά οι ΔΟΥ πρέπει, στις περιπτώσεις διατροφών, να γνωστοποιούν την πλήρη περιουσιακή κατάσταση των υπόχρεων προς διατροφή προσώπων, προκειμένου να μπορεί να καθοριστεί το ύψος της.
Αυτό αναφέρει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεώργιος Παντελής, σε εγκύκλιό του προς τους Εισαγγελείς Εφετών και Πρωτοδικών της χώρας.
Ο εισαγγελικός λειτουργός, ερμηνεύοντας τον Ποινικό Κώδικα, τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, καθώς και το Ν. 3842/2010, επισημαίνει ότι η γνωστοποίηση από τις ΔΟΥ των σχετικών με την περιουσιακή κατάσταση πληροφοριών των υποχρέων προς διατροφή προσώπων -κατόπιν παραγγελίας του αρμοδίου εισαγγελέα Πρωτοδικών-, προκειμένου να καθορισθεί το ύψος της, είναι υποχρεωτική και σε περίπτωση άρνησης, οι αρμόδιοι υπάλληλοι έχουν ποινική ευθύνη.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εγκύκλιο, η ποινική ευθύνη ανάγεται στην άρνηση υπαλλήλου να υλοποιήσει νόμιμο αίτημα πολίτη ή στην άρνησή του που αποσκοπεί στο να προσπορίσει στον ίδιο ή σε άλλο, τρίτο πρόσωπο, παράνομο όφελος. Σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα (άρθρα 169 και 259) η άρνηση αυτή τιμωρείται με ποινή φυλάκισης από 6 μήνες έως 2 έτη, επισημαίνει ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου.
Όπως σημειώνει ο κ. Παντελής, η εγκύκλιος (7/2012) εκδόθηκε καθώς παρατηρείται το φαινόμενο οι αρμόδιες ΔΟΥ να γνωστοποιούν μόνο τα εισοδήματα των υποχρέων διατροφής προσώπων και όχι τα άλλα περιουσιακά τους στοιχεία (όπως ακίνητα κ.λπ.) με αποτέλεσμα «να μην αποτυπώνεται η πραγματική οικονομική κατάσταση των υποχρέων προς διατροφή προσώπων και τελικά ο ορθός καθορισμός του ύψους της, ή και να αρνούνται ρητά, υποστηρίζοντας ότι η γνωστοποίηση των εν λόγω στοιχείων επιτρέπεται μόνο όταν η αιτούμενη διατροφή αφορά τον έναν από τους πρώην συζύγους και όχι άλλα πρόσωπα».
Πηγή: ΑΜΠΕ