Για τη Δευτέρα αναβλήθηκε η δίκη των τριών κατηγορουμένων για το επεισόδιο που σημειώθηκε σε βάρος του γερμανού πρόξενου Βόλφγκανγκ Χέσλερ Ομπερμάϊερ στη Θεσσαλονίκη.
Οι κατηγορούμενοι, δύο δημοτικοί υπάλληλοι και ένας συνδικαλιστής εκπαιδευτικός ζήτησαν πήραν αναβολή για τη Δευτέρα, οπότε και θα παρουσιαστούν ενώπιον του Αυτόφωρου Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης. Μέχρι τότε ήρθη η κράτησή τους.
Νωρίτερα, οι τρεις συλληφθέντες - ηλικίας 39, 47 και 53 ετών - οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα ποινικής δίωξης, ο οποίος τους απήγγειλε τις κατηγορίες της παράνομης βίας, της διατάραξης κοινής ειρήνης και της απόπειρας επικίνδυνης σωματικής βλάβης.
Επιπλέον, σε βάρος ενός εκ των συλληφθέντων ασκήθηκε ποινική δίωξη και για απείθεια, διότι, σύμφωνα με την Αστυνομία, αρνήθηκε να υποβληθεί σε δακτυλοσκοπική εξέταση.
Τη στήριξή τους εξέφρασαν από το πρωί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, καθώς επίσης δεκάδες συνάδελφοί τους και συνδικαλιστές, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν έξω από το δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης σε ένδειξη συμπαράστασης.
Σε κάποια στιγμή σημειώθηκε ένταση όταν ορισμένοι προσπάθησαν να εισέλθουν στο κτήριο για να παρακολουθήσουν τη διαδικασία, αλλά απωθήθηκαν από τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.
Συνήγοροι των κατηγορουμένων ισχυρίστηκαν ότι οι αρχές αποφάσισαν, κατ' επιλογή, σε ποιους θα επιτραπεί η είσοδος στο ακροατήριο του Αυτοφώρου. Σύμφωνα, πάντως, με εισαγγελικές πηγές, η εντολή που δόθηκε αφορούσε στον αριθμό των καθήμενων θέσεων του ακροατηρίου.
Ο κ. Βόλφγκανγκ Ομπερμάιερ δέχθηκε την Πέμπτη επίθεση από εργαζομένους της ΠΟΕ - ΟΤΑ κατά την είσοδό του στο συνεδριακό κέντρο «Ν. Γερμανός». Ομάδα διαδηλωτών εξαπέλυσε ύβρεις και εκσφενδόνισε εναντίον του μπουκάλια νερού και καφέδες.
Αποδοκιμασίες δέχθηκαν και άλλα μέλη της γερμανικής αντιπροσωπείας που συμμετείχαν στην Ελληνογερμανική Συνέλευση του Δικτύου Περιφερειών - Δήμων - Πολιτών.
Υπενθυμίζεται ότι αφορμή για τα επεισόδια στάθηκε δήλωση του γερμανού υφυπουργού Εργασίας Χανς Γιόακιμ Φούχτελ, σύμφωνα με την οποία 1.000 γερμανοί δημοτικοί υπάλληλοι κάνουν τη δουλειά 3.000 Ελλήνων.
Καταδίκασε τις συλλήψεις το ΚΚΕ
Τις συλλήψεις καταδίκασε, με ανακοίνωσή του, το ΚΚΕ, κάνοντας λόγο για «ωμή καταστολή».
«Η σύλληψη των εργαζομένων στη Θεσσαλονίκη και η προσαγωγή τους σε δίκη σα να ήταν κοινοί εγκληματίες, αποδεικνύει ότι κυβέρνηση και πλουτοκρατία είναι αποφασισμένες να εφαρμόσουν τη βάρβαρη πολιτική κατά του λαού δια πυρός και σιδήρου, με ωμή καταστολή και αξιοποιώντας όλο το αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο» αναφέρεται σε σχετικό σχόλιο του γραφείου τύπου του ΚΚΕ σχετικά με τις συλλήψεις.