Την χρήση μοσχευμάτων από εκτελεσθέντες κρατούμενους προτίθεται να περιορίσει η Κίνα μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του τομέα της υγείας της χώρας.
Οι αρχές προωθούν εναλλακτικά ένα πρόγραμμα δωρεάς οργάνων, με σκοπό σταδιακά να διακοπεί αυτή η τουλάχιστον αμφιλεγόμενη πρακτική.
Σχεδόν 1,5 εκατ. άνθρωποι στην Κίνα χρειάζονται μοσχεύματα κάθε χρόνο, αλλά μόλις οι 10.000 καταφέρνουν να βρουν και να υποβληθούν σε τέτοια επέμβαση, σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Υγείας. Πολλά από αυτά τα μοσχεύματα προέρχονται από θανατοποινίτες οι οποίοι εκτελούνται.
Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν κατηγορήσει τις αρχές ότι αφαιρούν όργανα από τα πτώματα των θανατοποινιτών χωρίς εκείνοι να έχουν συναινέσει πριν την εκτέλεσή τους, κάτι το οποίο οι κινέζοι ιθύνοντες επισήμως διαψεύδουν.
Ένα πιλοτικό πρόγραμμα απέδωσε περισσότερες από 1.200 εθελοντικές δωρεές οργάνων από τον Μάρτιο του 2010, σύμφωνα με τον κινέζο υφυπουργό Υγείας, Χουάνγκ Τζιεφού, δείγμα της ύπαρξης εναλλακτικών λύσεων.
Η έλλειψη μοσχευμάτων έχει δημιουργήσει το υπόβαθρο για την έξαρση του λαθρεμπορίου ανθρωπίνων οργάνων στην Κίνα.
Το 2009, η κυβέρνηση υπολόγιζε ότι σχεδόν τα δύο τρίτα των μοσχευμάτων στη χώρα προέρχονταν από κρατούμενους οι οποίοι θανατώθηκαν.
Ο αριθμός των εκτελέσεων θανατοποινιτών κατ' έτος αποτελεί κρατικό μυστικό στην Κίνα, ωστόσο η Διεθνής Αμνηστία υπολογίζει ότι στην ασιατική χώρα εκτελούνται κάθε χρόνο περισσότεροι άνθρωποι απ' ότι σε όλες τις άλλες χώρες του κόσμου μαζί.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters