Για αντισυνταγματική εκτροπή κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις ρυθμίσεις για τα Κολλέγια και την αναγνώριση των τίτλων σπουδών τους, που περιλαμβάνονται στην πρόσφατη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τον υπουργό Παιδείας ότι την ώρα που «στραγγαλίζει οικονομικά τα πανεπιστημιακά ιδρύματα με δραματικές επιπτώσεις στο επίπεδο των παρεχόμενων σπουδών» και προχωρά σε «συγχωνεύσεις και καταργήσεις Τριτοβάθμιων Ιδρυμάτων με μόνο κριτήριο την μείωση των δαπανών», νομοθετεί την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, βάλλοντας ευθέως εναντίον του άρθρου 16 του Συντάγματος.
Όπως επισημαίνεται, με τις ρυθμίσεις τα Κολλέγια αναγνωρίζονται πλήρως, τους δίνεται καθεστώς «πανεπιστημίου», ενώ οι απόφοιτοί τους εξομοιώνονται με αυτούς των ελληνικών δημοσίων Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, εξισώνοντας τα πτυχία τους και ακαδημαϊκά.
«Η ακαδημαϊκή κοινότητα, οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και οι φοιτητές δεν θα επιτρέψουν αυτή την αντισυνταγματική εκτροπή», διαμηνύει ο ΣΥΡΙΖΑ και καταλήγει στη σχετική ανακοίνωση: «Θα μας βρουν απέναντι τους, δεν θα τους επιτρέψουμε να συνεχίσουν το καταστροφικό τους έργο».
Υπενθυμίζεται ότι στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που περιελάμβανε τις ρυθμίσεις αρμοδιότητας του υπουργείου Παιδείας, αναφέρεται ότι «τα Κολλέγια είναι πάροχοι υπηρεσιών μη τυπικής μεταλυκειακής εκπαίδευσης και κατάρτισης, που παρέχουν κατ’ αποκλειστικότητα σπουδές βάσει συμφωνιών πιστοποίησης (validation) και δικαιόχρησης (franchising) με ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της αλλοδαπής, αναγνωρισμένα από τις αρμόδιες αρχές στη χώρα που εδρεύουν, οι οποίες οδηγούν σε πρώτο πτυχίο (bachelor) τουλάχιστον τριετούς διάρκειας σπουδών και φοίτησης ή μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών».
Σημειώνεται επίσης, ότι στη συγκεκριμένη κατηγορία (κολέγια) «περιλαμβάνονται πάροχοι υπηρεσιών μη τυπικής μεταλυκειακής εκπαίδευσης και κατάρτισης, τα προγράμματα σπουδών των οποίων οδηγούν σε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών, εφόσον αυτά τα συγκεκριμένα προγράμματα σπουδών έχουν πιστοποίηση (accreditation) από διεθνείς οργανισμούς πιστοποίησης» (οι οποίοι ορίζονται με απόφαση του υπουργού Παιδείας).
Τέλος, διευκρινίζεται ότι «τα πτυχία, οι τίτλοι, οι βεβαιώσεις, τα πιστοποιητικά σπουδών και οποιασδήποτε ονομασίας βεβαίωση που χορηγούν τα κολλέγια ... δύνανται της αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλων ανώτατης εκπαίδευσης του ελληνικού συστήματος τυπικής εκπαίδευσης».