Στη Βουλή διαβιβάστηκε από τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ν. Παντελή (μέσω του υπουργού Δικαιοσύνης) η δικογραφία για τη λεγόμενη λίστα Λαγκάρντ, προκειμένου να ερευνηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες μελών της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου, που παρέλαβαν και διαχειρίστηκαν την επίμαχη λίστα με τη μορφή CD.
Μαζί με τη δικογραφία διαβιβάστηκε και σχετικό USB στικ με τα ονόματα της λίστας.
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή διαβιβάστηκε και η δικογραφία που σχηματίστηκε για τις συνθήκες εισόδου της χώρας στο Μνημόνιο Ι, με αφορμή τις σχετικές δηλώσεις του πρώην εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ Π. Ρουμελιώτη http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2255051 .
Στο επίκεντρο της υπόθεσης της λίστας Λαγκάρντ έχουν βρεθεί ο υπουργός Οικονομικών επί Γ. Παπανδρέου, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αλλά και ο διάδοχός του στο υπουργείο Ευάγγελος Βενιζέλος. Οι δύο πρώην υπουργοί κατέθεσαν στο στάδιο της ποινικής προκαταρκτικής έρευνας που διεξήγαγαν οι οικονομικοί εισαγγελείς. Ως ύποπτοι κατέθεσαν οι δύο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ι. Διώτης και Γ. Καπελέρης.
Ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, που ζήτησε και παρέλαβε τη λίστα από την τότε υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ, ενημερώνοντας πρόσφατα την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής παραδέχθηκε ότι δεν γνωρίζει πού βρίσκεται το πρωτότυπο της περιβόητης λίστας, με τα ονόματα σχεδόν 2.000 Ελλήνων καταθετών σε ελβετική τράπεζα.
Όπως είχε πει, όταν παρέλαβε τη λίστα ζήτησε να γίνει αντίγραφο σε μορφή usb του ηλεκτρονικού αρχείου που ήρθε από τη Γαλλία σε μορφή cd γιατί είναι πιο ασφαλές. Όπως είχε πει, στον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη έδωσε αυτό το usb. «Το αρχικό υλικό, μαζί με τη συνοδευτική επιστολή, το έδωσα για φύλαξη εμπιστευτική στο γραφείο μου και δεν ξέρω πού είναι. Λυπάμαι, αλλά δεν ξέρω πού είναι» είχε αναφέρει, ζητώντας να ζητηθεί ξανά η λίστα από τη Γαλλία «για να σταματήσει η σπέκουλα» περί αλλοίωσής της.
Ο πρώην υπουργός παράλληλα, είχε αφήσει αιχμές κατά του ΣΔΟΕ για τη διαχείριση της λίστα και είχε υποστηρίξει ότι τα συγκεκριμένα στοιχεία μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στο πλαίσιο έρευνας και ελέγχου, όπως έκαναν και άλλες χώρες.
Ωστόσο, και οι δύο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννης Καπελέρης και Γιάννης Διώτης στα υπομνήματα που κατέθεσαν στους οικονομικούς εισαγγελείς άφησαν αιχμές τόσο σε βάρος του κ. Παπακωνσταντίνου, όσο και κατά του διαδόχου του στο υπουργείο Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου.
Ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος από την πλευρά του καταθέτοντας επίσης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όπου είχε κληθεί, κατόπιν δικής του πρωτοβουλίας, για να διευκρινίσει τους λόγους για τους οποίους κράτησε επί 14 μήνες το υλικό στην κατοχή του, χωρίς να το δημοσιοποιήσει, μεταξύ άλλων είχε εκφράσει επιφυλάξεις ως προς τη γνησιότητα της περιβόητης λίστας, επιμένοντας ότι πρόκειται περί παρανόμως αποκτηθέντος υλικού, το οποίο δεν συνιστά νόμιμο αποδεικτικό μέσο.
Παράλληλα, υπεραμύνθηκε της στάσης του, να μη δημοσιοποιήσει τα στοιχεία της λίστας αλλά και να μην ασχοληθεί προσωπικά με την έρευνα των στοιχείων, σημειώνοντας ότι «ο υπουργός δεν είναι ούτε ελεγκτικό όργανο ούτε προανακριτική Αρχή». Υποστήριξε, μάλιστα, ότι ο ίδιος ο τότε ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης, που του παρέδωσε, τον Αύγουστο του 2011, το εν λόγω αρχείο σε ψηφιακή μορφή ήταν της άποψης πως τα στοιχεία δεν μπορούσαν να αξιοποιηθούν, καθώς αποτελούν προϊόν υποκλοπής.
Κληθείς να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους αποκάλυψε την ύπαρξη του υλικού μετά την παρέλευση 14 μηνών, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι είχε σχηματίσει την εντύπωση πως υπήρχε αντίγραφο στο ΣΔΟΕ και το υπουργείο Οικονομικών.