Δράσεις για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας προβλέπουν τα νέα προγράμματα για την απασχόληση των νέων που συζητήθηκαν μεταξύ άλλων κατά τη σημερινή συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με τους κοινωνικούς φορείς.
Τα βασικά σημεία των προγραμμάτων δόθηκαν στους κοινωνικούς εταίρους, προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις τους, ώστε να νομοθετηθούν το συντομότερο δυνατό.
Με τα προγράμματα θα δίνεται μεταξύ άλλων η δυνατότητα σε νέους να πραγματοποιήσουν πρακτική εξάσκηση σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα με πλήρη ή μερική απασχόληση διάρκειας πέντε μηνών.
Η δράση θα αφορά:
-Ανεργους νέους απόφοιτους ΑΕΙ /ΤΕΙ ηλικίας μέχρι 29 ετών , οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους το αργότερο 36 μήνες πριν την υποβολή αίτησης στο πρόγραμμα. Οι ωφελούμενοι της κατηγορίας υπολογίζεται να είναι 20.000 άνεργοι νέοι, ενώ θα λαμβάνουν για κάθε μήνα εκπαιδευτικής πρακτικής άσκησης το ποσό των 460 ευρώ.
- Ανεργους νέους απόφοιτους υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μέχρι 29 ετών. Οι ωφελούμενοι της εν λόγω κατηγορίας, που υπολογίζονται σε 25.000, θα λαμβάνουν για κάθε μήνα εκπαιδευτικής πρακτικής άσκησης το ποσό των 400 ευρώ.
Παράλληλα, με άλλη δράση 7.000 νέοι θα επιδοτηθούν με 10.000 ευρώ ο καθένας, προκειμένου να ανοίξουν δική τους επιχείρηση.
Επί τάπητος στη σημερινή συνάντηση τέθηκαν επίσης προτάσεις για τη θεσμική οργάνωση μέρους των κοινωνικών υπηρεσιών των καταργηθέντων Οργανισμών Εργατικής Εστίας και Κατοικίας στον ΟΑΕΔ, μέτρα και πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση της νομιμότητας στην αγορά εργασίας, καθώς και η απλοποίηση της εργατικής νομοθεσίας.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης διαπίστωσε «πολλά πεδία συνεννόησης» με τους κοινωνικούς εταίρους, παρά τις «διαφορετικές ιεραρχήσεις σε διάφορα θέματα».
Ο κ. Βρούτσης χαρακτήρισε τη συνέχιση του κοινωνικού διαλόγου «θετικό γεγονός», που εκπέμπει, όπως είπε, μήνυμα ωριμότητας και συμβάλλει στην εργασιακή ειρήνη και την κοινωνική συνοχή.
Υπογράμμισε παράλληλα τη σημασία των πρόσφατων αποφάσεων του Eurogroup για τον τομέα της αγοράς εργασίας. «Αποκαταστάθηκε η αξιοπιστία της Ελλάδας, διευθετήσαμε μέσα από την απομείωση του χρέους μία μεγάλη εκκρεμότητα για την οικονομία μας και διευθετήθηκε επίσης και το ζήτημα της δόσης των 44 δισ. ευρώ» σημείωσε ο υπουργός Εργασίας, προσθέτοντας πως οι θετικές αυτές οικονομικές εξελίξεις αντιστρέφουν την ψυχολογία στην Ελλάδα, αλλά θα έχουν και θετικές επιπτώσεις στην αγορά εργασίας.
ΓΣΕΕ: «Όχι» σε προγράμματα ανασφάλιστης εργασίας
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος, ξεκαθάρισε ότι η Συνομοσπονδία δεν αποδέχεται «προγράμματα κατάρτισης ή οποιαδήποτε άλλα που θα είναι ανασφάλιστης εργασίας», αλλά ούτε και την επέκταση του εργόσημου σε μηνιαία βάση και ευρύτερα στις επιχειρήσεις.
Δήλωσε ακόμη ότι στο πλαίσιο του διαλόγου υπήρξε δέσμευση από την πλευρά του υπουργείου ότι ως το τέλος του χρόνου θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει τη συνέχιση δράσεων που κάλυπταν οι καταργηθέντες ΟΕΚ-ΟΕΕ, όπως η επιδότηση ενοικίου και επιτοκίου, ο κοινωνικός τουρισμός, αλλά και η χρηματοδότηση των συνδικάτων.
Στη διάρκεια της συνάντησης, η ΓΣΕΕ επανέλαβε τέλος την ανάγκη να εφαρμοστούν άμεσα μέτρα για την προστασία των ανέργων και τον περιορισμό της ανεργίας.
Υπέρ των προγραμμάτων μαθητείας και ενίσχυσης της νεανικής επιχειρηματικότητας, τάχθηκε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Βασίλης Κορκίδης. Τόνισε όμως, ότι ο λογαριασμός που θα δημιουργηθεί στον ΟΑΕΔ, θα πρέπει να είναι «ξεχωριστός, διακριτός και ανεξάρτητος ώστε να μπορέσει ο Οργανισμός να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των προγραμμάτων».
«Στη συνάντηση τέθηκε κυρίως το θέμα της αντιμετώπισης της ανεργίας», ανέφερε με τη σειρά του ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνιών Ελλάδος Δημήτρης Ασημακόπουλος και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να δείξει αποφασιστικότητα και να επενδύσει στην επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας.
ΣΥΡΙΖΑ: Κακόγουστη οπερέτα
«Κακόγουστη οπερέτα με σκηνοθέτη τον Γ. Βρούτση και κομπάρσους τους εργατικούς και εργοδοτικούς φορείς» χαρακτήρισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Στρατούλης το σημερινό διάλογο στο υπουργείο Εργασίας.
«Η πρόταση της κυβέρνησης για προγράμματα απασχόλησης των νέων με κακοπληρωμένη, ελαστική και ανασφάλιστη εργασία, δεν αντιμετωπίζει ούτε στο ελάχιστο την ανεργία, αλλά τη διαχειρίζεται και την ανακατανέμει μεταξύ των ανέργων, με όρους εργασιακής δουλείας για τους ίδιους τους νέους», σχολίασε ο κ. Στρατούλης.
Επισήμανε επίσης ότι η σημερινή επιβεβαίωση από τoν υπουργό Εργασίας της «διάλυσης» των Oργανισμών Εργατικής Εστίας και Κατοικίας και η «κομποστοποίησή τους» σε μια υπηρεσία του ΟΑΕΔ, ολοκληρώνει ένα «μεγάλο έγκλημα σε βάρος των εργαζομένων και των ανέργων».
naftemporiki.gr με πληροφορίες και από ΑΜΠΕ