Προσφυγή στο ΣτΕ κατά των ρυθμίσεων για τα κολέγια εισηγείται η ΠΟΣΔΕΠ

Δευτέρα, 03 Δεκεμβρίου 2012 13:45
UPD:14:22

A- A A+

Προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας -από κοινού με την Ομοσπονδία των καθηγητών ΤΕΙ (ΟΣΕΠ ΤΕΙ)- εναντίον των ρυθμίσεων για τα κολέγια, θα εισηγηθεί στη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής της, αύριο 4 Δεκεμβρίου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού.

Όπως αναφέρει μάλιστα σε ανακοίνωσή της η ΠΟΣΔΕΠ, θα ζητήσει «η κατάθεση της προσφυγής να γίνει από κοινού με εκπροσώπους και θεσμικά όργανα των ΑΕΙ, δηλαδή τη Σύνοδο Πρυτάνεων Πανεπιστημίων, τη Σύνοδο Προέδρων ΤΕΙ και τα Συμβούλια των Ιδρύματος των ΑΕΙ».

Οι πανεπιστημιακοί κάνουν λόγο για «αυθαίρετες και άκρως αντισυνταγματικές ενέργειες» στο θέμα της αναγνώρισης των διαφόρων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον χώρο της μεταλυκειακής εκπαίδευσης και κατάρτισης, «ουσιαστικά ως κερδοσκοπικά Ιδιωτικά Πανεπιστήμια».

Αναφέρονται επίσης στις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία, όπως τονίζουν «η Πολιτεία προχωρεί σε πλήρη ανατροπή της δομής της Ανώτατης Εκπαίδευσης στη χώρα μας, παραβιάζοντας κατάφωρα το Σύνταγμα (Άρθρο 16) αλλά και τους Νόμους, που έχει ψηφίσει το Ελληνικό Κοινοβούλιο». Οι καθηγητές εκτιμούν ότι «δίπλα στο δημόσιο σύστημα τυπικής εκπαίδευσης, οικοδομείται ένα παράλληλο εμπορικό (κερδοσκοπικό) σύστημα μη τυπικής εκπαίδευσης, αυτό των 42 «κολεγίων», που λειτουργεί με συμφωνίες δικαιόχρησης και δεν υπάγεται στον ίδιο ποιοτικό έλεγχο».

Οι καθηγητές ζητούν από το υπουργείο Παιδείας «να αποσύρει όλο το -αποικιακού τύπου και καθαρά αντισυνταγματικό- νομοθετικό πλαίσιο όπως ο νόμος 3696/2008 για τα κολέγια, το άρθρο 9 του Νόμου 4076/2012 και οι πρόσφατες διατάξεις του Μεσοπρόθεσμου καθώς και τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, που ουσιαστικά επιτρέπουν την ίδρυση εμπορικών ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα».

Τέλος συνιστούν στην ελληνική οικογένεια, που εξετάζει το ενδεχόμενο να αναθέσει τη μόρφωση των παιδιών της σε κάποιο κολέγιο, «να είναι ιδιαίτερα προσεκτική και να εξετάζει με περίσκεψη όσα υπόσχονται».

Αντίθετη στις ρυθμίσεις για τα κολέγια η ΔΗΜΑΡ

Την ίδια ώρα, την πλήρη αντίθεσή της στις ρυθμίσεις του υπουργείου Παιδείας που αφορούν στα κολέγια εκφράζει η Δημοκρατική Αριστερά, κάνοντας λόγο για «απαράδεκτες μεθοδεύσεις» που «εκμηδενίζουν» τα πανεπιστημιακά πτυχία.

Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του ο τομέας Παιδείας της ΔΗΜΑΡ, με άρθρα στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Πολιτικής που ψήφισε πρόσφατα η Βουλή και «χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση», η κυβέρνηση προχώρησε στη ρύθμιση της αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων των αποφοίτων των σχολών αυτών «χωρίς όμως να διασφαλίζει την ποιότητα των σπουδών που παρέχονται σ’ αυτά».

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, συνεχίζει η ανακοίνωση του κόμματος, προχωρεί τώρα στην κατάργηση της μόνης ασφαλιστικής δικλείδας (υποπαραγράφος Θ7 , εδάφιο 1) του Μεσοπρόθεσμου που καθιστούσε σαφή τη διάκριση των πτυχίων των κολλεγίων από τα πανεπιστημιακά πτυχία, σύμφωνα με την οποία «οι βεβαιώσεις, τα πιστοποιητικά σπουδών και οποιασδήποτε άλλης ονομασίας βεβαίωση που χορηγούν τα Κολλέγια δεν είναι ισότιμες με τους τίτλους που χορηγούνται στο πλαίσιο του ελληνικού συστήματος τυπικής εκπαίδευσης».

Η ΔΗΜΑΡ καταλογίζει στο υπουργείο ότι νομοθετεί με τρόπο που δεν διασφαλίζει τους πολίτες που θα κάνουν χρήση των υπηρεσιών των αποφοίτων αυτών των κολλεγίων και προσθέτει ότι η Ελλάδα «δεν υποχρεούται να αποδέχεται τη λειτουργία ούτε, πολύ περισσότερο, να αναγνωρίζει φορείς παροχής ανώτατης παιδείας άλλους απ’ αυτούς που προσδιορίζονται από το Σύνταγμα και την εθνική νομοθεσία».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή