Τη διασφάλιση της παραμονής στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ των 445 διοικητικών και οικονομικών υπαλλήλων, η πρόσληψη των οποίων ακυρώθηκε από το Διοικητικό Εφετείο, ζητεί από την κυβέρνηση το Ίδρυμα. Παράλληλα, άσκησε έφεση κατά της απόφασης του δικαστηρίου.
Συγκεκριμένα, με υπόμνημά της στις 4/12 η διοίκηση του ΙΚΑ ζητά από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης την κατάθεση στη Βουλή νομοθετικής διάταξης, η οποία να διασφαλίζει τη μη απομάκρυνση των 445 διοικητικών και οικονομικών υπαλλήλων της σειράς 9Κ του ΑΣΕΠ και την άμεση πρόσληψη στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ του συνόλου των 883 επιτυχόντων στο διαγωνισμό της 8Κ του ΑΣΕΠ.
Το ΙΚΑ τονίζει πως στο υπόμνημα που υπεβλήθη τεκμηριώνεται απόλυτα η επιτακτική ανάγκη για τη μερική έστω κάλυψη των 2.138 κενών οργανικών θέσεων του Ιδρύματος και επιβεβαιώνεται η ύπαρξη πρόβλεψης των αντίστοιχων δαπανών μισθοδοσίας η οποία έχει κατοχυρωθεί στον Προϋπολογισμό του 2012 σε αντίστοιχους ΚΑΕ.
Τεκμηριώνεται επίσης η θέση της Διοίκησης ότι η ένταξη των 883 επιτυχόντων του διαγωνισμού 8Κ του ΑΣΕΠ και η μη απομάκρυνση των 445 υπαλλήλων της 9Κ του ΑΣΕΠ συνδέονται απόλυτα με την επιτέλεση των πρόσθετων έργων που έχουν ανατεθεί στο Ίδρυμα και αφορούν:
- την πιστοποίηση της αναπηρίας μέσω των ΚΕΠΑ για το σύνολο των πολιτών που διαμένουν στη χώρα εκτός των ενστόλων,
- την εφαρμογή του προγράμματος "Φροντίδα στο Σπίτι" με την ευθύνη του Ιδρύματος από το 2013,
- την υλοποίηση της δέσμευσης που έχει αναλάβει η χώρα στο πλαίσιο του Μνημονίου για τη διενέργεια από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ του έργου της είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών και όλων των υπόλοιπων κύριων και επικουρικών ταμείων σύνταξης από την 1/7/2013.
Παράλληλα, η διοίκηση του ΙΚΑ, προκειμένου, όπως σημειώνει, να δοθεί ο εύλογος χρόνος στην κυβέρνηση να σχεδιάσει και να επεξεργαστεί το πλαίσιο της αιτούμενης νομοθετικής διάταξης και να προβεί στις αναγκαίες διευθετήσεις με την τρόικα, δεν ενεργοποιεί τις αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου οι οποίες της κοινοποιήθηκαν στις 4/12/2012 και ασκεί έφεση κατά της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου.
Η απόφαση του δικαστηρίου
Στα μέσα Νοεμβρίου, το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών με οχτώ αποφάσεις του διέταξε την απόλυση 445 υπαλλήλων, που προσλήφθηκαν το 2010. Το δικαστήριο με τις αποφάσεις του έκρινε αντισυνταγματική διάταξη του Ν. 3899/2010 που επέβαλε την πρόσληψή τους στο ΙΚΑ, παρά το γεγονός ότι είχαν πετύχει σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για να καλύψουν θέσεις εργασίας στην Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος.
Αυτό συνέβη έπειτα από τη δρομολόγηση της αποκρατικοποίησης της ΑΤΕ που είχε ως αποτέλεσμα τη ματαίωση της πρόσληψης των 500 επιτυχόντων οι οποίοι ωστόσο στη συνέχεια με «φωτογραφική» διάταξη προσλήφθηκαν στο ΙΚΑ που είχε άμεσες ανάγκες προσωπικού.
Την ίδια περίοδο, όμως, ένας αντίστοιχος αριθμός επιτυχόντων μέσω ΑΣΕΠ επρόκειτο να προσληφθεί έπειτα από διαγωνισμό για το ΙΚΑ, οι οποίοι μετά την ψήφιση του νόμου έμειναν εκτός του Οργανισμού.
Έτσι, οι επιτυχόντες στο διαγωνισμό του ΙΚΑ προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη και δικαιώθηκαν αφού το δικαστήριο έκρινε ότι ο νόμος αυτός παραβιάζει το άρθρο 4 του Συντάγματος που κατοχυρώνει την ισότητα μεταξύ των πολιτών, ενώ παράλληλα έκριναν ότι δεν υπάρχει λόγος δημοσίου συμφέροντος για το διορισμό των 445 επιτυχόντων στο ΙΚΑ.