Αίγυπτος: Έκκληση του στρατού για διεξαγωγή διαλόγου

Σάββατο, 08 Δεκεμβρίου 2012 15:37
UPD:15:37
A- A A+

Εκκληση στις αντίπαλες πολιτικές δυνάμεις να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω του διαλόγου απηύθυνε ο στρατός της Αιγύπτου, προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση η χώρα θα οδηγηθεί σε ένα «σκοτεινό τούνελ».

Η ανακοίνωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού στρατού και μεταδόθηκε από την κρατική ραδιοφωνία και τηλεόραση δεν έκανε καμία αναφορά στον πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, επεσήμανε πάντως ότι η λύση στην πολιτική κρίση δεν θα πρέπει να είναι αντίθετη «στη νομιμότητα και τους κανόνες της δημοκρατίας».

Ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι καθήκον του στρατού είναι να προστατεύει τα εθνικά συμφέροντα και να διασφαλίζει τους ζωτικής σημασίας κρατικούς θεσμούς.

«Οι ένοπλες δυνάμεις (…) έχουν συνείδηση της ευθύνης τους να προφυλάξουν τα υψηλά συμφέροντα της χώρας και να διασφαλίσουν και να προστατεύσουν ζωτικής σημασίας στόχους, δημόσιους θεσμούς και τα συμφέροντα των αθώων πολιτών», υπογραμμίζει η ανακοίνωση.

Λίγη ώρα αργότερα πηγή των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων διευκρίνιζε ότι η ανακοίνωση που εξέδωσε ο αιγυπτιακός στρατός δεν σημαίνει ότι επιθυμεί να επιστρέψει στην πολιτική σκηνή.

«Είναι προφανές από την ανακοίνωση ότι ο στρατός απλώς εξηγεί τι συνέβη, καθώς στο τέλος ευχαριστεί τις δυνάμεις του που βγήκαν στους δρόμους και προστάτευσαν τους δημόσιους θεσμούς. Δεν υποδηλώνει οποιαδήποτε μελλοντική επέμβαση στην πολιτική», πρόσθεσε η πηγή που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Ανώτερο στέλεχος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας επεσήμανε ότι η ανακοίνωση του αιγυπτιακού στρατού είναι ένα βήμα που βοηθά να δοθεί ένα τέλος στην πολιτική κρίση, χωρίς να παίρνει το μέρος καμίας πλευράς.

Την ίδια ώρα έξω από το προεδρικό μέγαρο και εν όψει της διεξαγωγής των συνομιλιών με την αντιπολίτευση που ζήτησε ο πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι, προκειμένου να εκτονωθεί η κρίση παραμένουν συγκεντρωμένοι Αιγύπτιοι διαδηλωτές.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή