Την παραίτηση του προέδρου και της διευθύντριας του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), Θανάση Βαλτινού και Κατρίν Βελισσάρη, καθώς και του Διοικητικού Συμβουλίου ζήτησε ο αναπληρωτής υπουργός για θέματα Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας.
Κατόπιν τούτου, την παραίτησή τους υπέβαλαν ο πρόεδρος, η διευθύντρια και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου.
Το δελτίο Τύπου του Υπουργείου
Από το γραφείο Τύπου του υπουργείου Πολιτισμού εκδόθηκε η εξής ανακοίνωση:
«Στον προχθεσινό τύπο εκφράστηκαν δημοσίως σχόλια με τα οποία καταμαρτυρείται αδιαφανής και μεροληπτικός χειρισμός εις βάρος της επιτροπής που χειρίστηκε για λογαριασμό του ΕΚΕΒΙ τη δράση "αγορά βιβλίων", στο πλαίσιο του προγράμματος Φιλαναγνωσία. Τα αναφερόμενα περιστατικά εγείρουν υποψίες κακοδιαχείρισης, την οποία το Διοικητικό Συμβούλιο και η Διευθύντρια του ΕΚΕΒΙ όφειλαν να έχουν προβλέψει. Με την ορθή εποπτεία της επιτροπής έπρεπε να έχουν προλάβει μία τέτοια εξέλιξη που δικαιολογεί δυσμενή σχόλια για τη λειτουργία του Οργανισμού. Στις κρίσιμες στιγμές που περνάει ο τόπος, τέτοια κρούσματα αδιαφάνειας θα έπρεπε να έχουν αποφευχθεί και το δημόσιο συμφέρον που επιβάλλει αντικειμενικότητα και αμεροληψία στη λήψη αποφάσεων για τη διάθεση δημόσιου χρήματος, θα έπρεπε να έχει προστατευθεί αποτελεσματικά».
Επιστολή παραίτησης
Την παραίτηση συνοδεύει επιστολή προς τον αναπληρωτή υπουργό για θέματα Πολιτισμού, Κώστα Τζαβάρα, η οποία κοινοποιείται στον πρωθυπουργό, και αναφέρει τα εξής:
«Κύριε Υπουργέ,
αναφερόμενοι στην από 11ης Δεκεμβρίου επιστολή σας με την παρούσα υποβάλλουμε την παραίτησή μας.
Με την ευκαιρία αυτή διαπιστώνοντες, τόσο από την επιστολή σας της 11ης τρέχοντος όσο και από το δελτίο Τύπου του Υπουργείου της αυτής ημερομηνίας για το οποίο φέρετε την ευθύνη, ότι προσβάλλετε την υπόληψή μας με φράσεις όπως «εγείρουν βάσιμες (sic) υποψίες αδιαφανούς χειρισμού», «εξέλιξη που δικαιολογεί (sic) δυσμενή σχόλια», «τέτοια κρούσματα αδιαφάνειας (sic)», σας καλούμε να απολογηθείτε εξηγώντας γιατί, χωρίς να ζητήσετε να σας ενημερώσουμε αρμοδίως για ένα δημοσίευμα αμφιβόλου σοβαρότητας, χρησιμοποιήσατε εις βάρος μας φράσεις οι οποίες θίγουν την προσωπικότητα και την τιμή μας.
Δεν μας ζητήσατε εξηγήσεις και αποφασίσατε. Τώρα, σας ζητούμε εμείς εξηγήσεις για τον αήθη τρόπο με τον οποίο ενεργήσατε και επιφυλασσόμεθα να αντιδράσουμε όπως οι νόμοι προβλέπουν».
Θυμίζουμε, ότι η επιλογή βιβλίων για τη Φιλαναγνωσία είχε καταγγελθεί από πολλούς μικρότερους εκδότες ότι ευνοούσε εκδοτικό οίκο, που είχε στον κατάλογο το 1/4 περίπου του συνόλου των βιβλίων που θα αγοράζονταν για να ενισχύσουν το πρόγραμμα. Επίσης, αντιδράσεις προκλήθηκαν και από το γεγονός ότι επελέγησαν συνολικά 498 βιβλία εκ των οποίων τα 33 ανήκουν σε τέσσερα μέλη της επιτροπής.