Εκτός λειτουργίας άρχισε να τίθεται από την Κυριακή το παλαιότερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ισπανίας, στη Σάντα Μαρία ντε Γκαρόνια, εν όψει της επιβολής νέων φόρων στο πλαίσιο της ενεργειακής μεταρρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση και η οποία θα καθιστούσε τη λειτουργία του εργοστασίου οικονομικά ασύμφορη για τη διαχειρίστρια εταιρία.
Ο σταθμός ισχύος 466MW τέθηκε σε λειτουργία το 1971, καλύπτοντας το 1,4% των ετήσιων ενεργειακών αναγκών της Ισπανίας, και επρόκειτο να κλείσει το καλοκαίρι του 2009. Παρότι η διαχειρίστρια Nuclenor ζητούσε δεκαετή παράταση, το αρμόδιο υπουργείο συμφώνησε να παρατείνει τη λειτουργία του σταθμού κατά τέσσερα χρόνια.
Τον περασμένο Φεβρουάριο, η κυβέρνηση ενέκρινε και νέα πενταετή παράταση, γεγονός που επικρίθηκε έντονα από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι οποίες πίεζαν για κλείσιμο. Χαρακτήριζαν το σταθμό της Γκαρόνια «δίδυμο αδελφάκι» της μονάδας της Φουκουσίμα, στην Ιαπωνία, όπου το 2011 εκδηλώθηκε το δεύτερο μεγαλύτερο πυρηνικό ατύχημα στα χρονικά, μετά από σεισμό 9 Ρίχτερ και τσουνάμι, που αυτός πυροδότησε.
Τώρα όμως η κυβέρνηση Ραχόι αποφάσισε την εισαγωγή υψηλότερων φόρων στην ηλεκτροπαραγωγή για να αντιμετωπίσει ένα έλλειμμα ύψους 31 δισεκατομμυρίων ευρώ, απόρροια της πώλησης ενέργειας κάτω του κόστους επί σειρά ετών.
Για τη διαχειρίστρια κάτι τέτοιο θα σήμαινε επιπρόσθετους φόρους ύψους 153 εκατομμυρίων ευρώ, κάτι που όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της «θα αυξήσει τις τρέχουσες οικονομικές απώλειες σε σημείο που θα οδηγήσει τη Nuclenor στη χρεοκοπία». Η εταιρία υποστηρίζει ότι προκειμένου το εργοστάσιο να παραμείνει ανοιχτό, θα έπρεπε να επενδύσει περίπου 120 εκατομμύρια ευρώ, καταβάλλοντας παράλληλα υψηλότερους φόρους.
Η Ισπανία βασίζεται στις εισαγωγές για την κάλυψη των ενεργειακών της αναγκών. Οι οκτώ πυρηνικοί της αντιδραστήρες, συμπεριλαμβανομένου αυτού της Γκαρόνια, κάλυψαν το 20% της εγχώριας ζήτησης, το 2011.