Πακιστάν: Νέες επιθέσεις εναντίον εργαζομένων στο πρόγραμμα εμβολιασμού

Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου 2012 16:50
UPD:16:52

Στο Πακιστάν, χιλιάδες γονείς εξακολουθούν να αρνούνται τον εμβολιασμό των παιδιών τους κατά της πολιομυελίτιδας. Κάποιοι ιμάμηδες έχουν ταχθεί δημοσίως κατά του εμβολιασμού, καθώς πιστεύουν ότι το εμβόλιο περιέχει χοιρινό, προκαλεί στειρότητα και ότι την εκστρατεία αυτή έχει χρηματοδοτήσει η Δύση με σκοπό την αποδυνάμωση των μουσουλμάνων.

A- A A+

Δύο ακόμα εργαζόμενοι στην εκστρατεία εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας στο Πακιστάν έχασαν σήμερα τη ζωή τους από πυρά ενόπλων, ανεβάζοντας σε επτά το συνολικό αριθμό των νεκρών από χθες και αναγκάζοντας τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και τη Unicef να αναστείλουν τις δραστηριότητές τους σε σχέση με την εκστρατεία.

Μια εθελόντρια και ο οδηγός της σκοτώθηκαν από ενόπλους στη Σαρσάντα, κοντά στην Πεσαβάρ, έγινε γνωστό από την αστυνομία, ενώ ένας εθελοντής φοιτητής τραυματίστηκε και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

'Ενοπλοι που επέβαιναν σε μοτοσυκλέτες άνοιξαν πυρ εναντίον τεσσάρων εθελοντριών που πραγματοποιούσαν εμβολιασμούς κοντά στην Πεσαβάρ χωρίς ωστόσο να βρουν τους στόχους τους.

Αντιδρώντας στις βιαιότητες αυτές, η Unicef και ο ΠΟΥ που επιβλέπουν και χρηματοδοτούν την εκστρατεία αυτή, ανέστειλαν τις δραστηριότητές τους σε ολόκληρη τη χώρα, δήλωσε ο Μάικλ Κόουλμαν, εκπρόσωπος της Unicef στο Ισλαμαμπάντ.

Αλλά και οι πακιστανικές αρχές, που επιστρατεύουν τους εθελοντές, ανέστειλαν την εκστρατεία εμβολιασμού στις επαρχίες Σιντ (νότια) και Χαϊμπέρ-Παχτούνκουα (βορειοδυτικά, επαρχίες που εκδηλώθηκαν οι βιαιότητες.

Χθες, τέσσερις γυναίκες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα εμβολισμού σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς στην πόλη Σιντ κι άλλη μία στην Πεσαβάρ.

Η Unicef και ο ΠΟΥ καταδίκασαν τις επιθέσεις που «στερούν από τον πιο ευάλωτο πληθυσμό του Πακιστάν, ιδιαίτερα από τα παιδιά, ουσιαστική φροντίδα».

Σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ, 198 κρούσματα πολιομυελίτιδας κατεγράφησαν πέρυσι στο Πακιστάν, τη χειρότερη χρονιά της τελευταίας δεκαετίας και 56 εφέτος, κυρίως στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.

Στο Πακιστάν, χιλιάδες γονείς εξακολουθούν να αρνούνται τον εμβολιασμό των παιδιών τους κατά της πολιομυελίτιδας, μιάς ιογενούς νόσου που μπορεί να προκαλέσει παράλυση, εξαιτίας κυρίως των πιέσεων από ορισμένους ιμάμηδες και ένοπλες ομάδες ισλαμιστών.

Κάποιοι ιμάμηδες έχουν ταχθεί δημοσίως κατά του εμβολιασμού, καθώς πιστεύουν ότι το εμβόλιο περιέχει χοιρινό, προκαλεί στειρότητα και ότι την εκστρατεία αυτή έχει χρηματοδοτήσει η Δύση με σκοπό την αποδυνάμωση των μουσουλμάνων. Διοικητές των Ταλιμπάν απαγορεύσει τους εμβολιασμούς στα εδάφη τους χαρακτηρίζοντας τα μέλη των ανθρωπιστικών οργανώσεων κατασκόπους, κυρίως μετά την υπόθεση Αφριντί.

Ο Πακιστανός Σακίλ Αφριντί καταδικάσθηκε τον Μάιο από πακιστανικό δικαστήριο σε 33ετή κάθειρξη για τη συμμετοχή του σε μια υποτιθέμενη εκστρατεία εμβολιασμού κατά της ηπατίτιδας Β, την οποία είχε οργανώσει η CIA τον Μάρτιο του 2011 στο Αμποταμπάντ (βορειοδυτικό Πακιστάν), για να διαπιστώσει, μέσω δειγμάτων DNA της οικογένειάς του, ότι ο Οσάμα μπιν Λάντεν βρισκόταν όντως στην πόλη αυτή, όπως υποπτευόταν.

Η πολιομυελίτιδα ενδημεί πλέον μόνο σε τρεις χώρες στον κόσμο (Πακιστάν, Αφγανιστάν, Νιγηρία).

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή