Πέφτοντας θύμα της ίδιας του της φαντασίας, ένας «υγιέστατος ασθενής» θα πάθει, για να μάθει και να κατανοήσει, τελικά, τί είναι η ζωή και πόσο ο ίδιος βλάπτει τον εαυτό του.
Σε μία προσπάθεια να ξορκίσει τους βαθύτερους ανθρώπινους φόβους μέσα από το γέλιο, η κωμωδία του Μολιέρου, «Ο κατά φαντασίαν ασθενής», παρουσιάζεται από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ), σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη και με τον Γιώργο Κωνσταντίνου στον ρόλο του Αργκάν, στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, από το Σάββατο 22 Δεκεμβρίου.
Το κύκνειο άσμα του Μολιέρου
Ο «Κατά φαντασίαν ασθενής» είναι ένα από τα δημοφιλέστερα θεατρικά κείμενα, καθώς αγγίζει μία πολύ ευαίσθητη χορδή της ανθρώπινης ψυχής. Πρόκειται για το τελευταίο έργο του διάσημου γάλλου συγγραφέα και ηθοποιού, το οποίο αποτελείται από τρεις πράξεις και στην αυθεντική του εκδοχή περιελάμβανε χορευτικά νούμερα και μουσικά ιντερλούδια, που συνέθεσε ο γάλλος συνθέτης Μαρκ - Αντουάν Σαρπαντιέ. Παίχτηκε για πρώτη φορά το 1673, και στην τέταρτη παράσταση, ο Μολιέρος κατέρρευσε επί σκηνής και πέθανε μετά από λίγες ώρες.
Ο ήρωας του κύκνειου άσματός του είναι ο Αργκάν, ένας υποχόνδριος και φιλάργυρος ηλικιωμένος, που αισθάνεται συνεχώς άρρωστος, αν και είναι απόλυτα υγιής. Θέλει να παντρέψει την κόρη του με ένα γιατρό, προκειμένου να έχει δωρεάν ιατρική φροντίδα, αλλά εκείνη είναι ερωτευμένη με κάποιον άλλο. Η κωμικοτραγική εμμονή του τον καθιστά εύκολο θύμα, που οι γύρω του εκμεταλλεύονται, και τον οδηγεί σε περιπέτειες.
Όταν ο αδελφός του και η υπηρέτριά του, σε μια προσπάθεια να θεραπεύσουν τη φαντασιοπληξία του, τον πείθουν να παραστήσει τον νεκρό, ώστε να ανακαλύψει ποιος πραγματικά τον αγαπάει και του είναι πιστός, αρχίζουν οι αποκαλύψεις.
Μια ανατομικά θανάσιμη κωμωδία
Αν η ύπαρξη είναι ασθένεια – κατά πως λέει ο Καρούζος – ή η εμφάνιση στον κόσμο είναι πτώση και η γέννα κριματισμός, σύμφωνα με τους αρχαίους έλληνες τραγικούς, τότε ο Αργκάν, αυτός ο κατά φαντασίαν ασθενής του Μολιέρου, είναι ένας ευαίσθητος δέκτης, που λαμβάνει τα μηνύματα του Σκοτεινού από έναν πομπό τρομακτικό για μας τους υπόλοιπους, τους υγιείς.
Ο Αργκάν είναι ο θαρραλέος εκείνος, που δέχεται να ενδυθεί τη φορεσιά του γελοίου, για να υποδυθεί τον κωμικό, σε μια ιστορία τόσο ανατομικά θανάσιμη, άρα γι’ αυτό τόσο κωμική. Μέσα σε ατμόσφαιρες της γαλλικής comedia, κάτω από το ευγενικό φως του ποιητή, ο Πανταλόνε Αργκάν θα πάθει και θα μάθει, για να ξεχάσει τη βασική του αμφιβολία: «είναι η ζωή ασφαλής ή μήπως ένα εφήμερο κατασκεύασμα από σπιρτόξυλα, που αναφλέγονται από το ανθρώπινο ελάττωμα;».
Ταυτότητα παράστασης: μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές, σκηνοθεσία: Σωτήρης Χατζάκης, σκηνικά - κοστούμια: Έρση Δρίνη, μουσική: Γιώργος Χριστιανάκης, φωτισμοί: Αντώνης Παναγιωτόπουλος, βοηθός σκηνοθέτη: Εβελίνα Κοτρίδου. Παίζουν: Γιώργος Κωνσταντίνου, Ελένη Θυμιοπούλου, Χρύσανθος Καγιάς, Σοφία Καλεμκερίδου, Γιώργος Καύκας, Ροζαλία Μιχαλοπούλου, Χρήστος Παπαδημητρίου, Μαριάννα Παπασάββα, Δημήτρης Παπιόπουλος, Αστέρης Πελτέκης, Γιώργος Σφυρίδης, Κώστας Χατζησάββας. Χορεύουν: Ηλίας Τσάκωνας, Δέσποινα Καπουλίτσα, μουσικός επί σκηνής: Κωσταντής Νικολαΐδης.
Πληροφορίες
Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, Εθνικής Αμύνης 2 – Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2315 200200. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη και Κυριακή: 19.00, Πέμπτη και Παρασκευή: 21.00, Σάββατο: 18.00 και 21.00. Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος: 15, φοιτητικό: 10, ομαδικό: 8, οικογενειακό: 15, με επίδειξη κάρτας ανεργίας: 5 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: ταμεία και ιστοσελίδα ΚΘΒΕ www.ntng.gr, Viva τηλ.: 13855, www.viva.gr , καταστήματα Public Θεσσαλονίκης, Τσιμισκή 24 – Μητροπόλεως 33, Εμπορικό Κέντρο Mediterranean Cosmos. Σε περίπτωση τηλεφωνικής κράτησης, η προσέλευση στο θέατρο πρέπει να γίνει μία ώρα πριν από την έναρξη της παράστασης.