Ολοένα περισσότεροι επενδυτές στρέφονται τελευταία στα λεγόμενα «ομόλογα φυσικών καταστροφών» (catastrophe bonds), τα οποία έχουν κερδίσει μια σημαντική θέση στις προτιμήσεις των hedge funds ως μια εύστοχη μέθοδος διαφοροποίησης των χαρτοφυλακίων.
Στην προσπάθειά τους να διασπείρουν το κίνδυνο των χαρτοφυλακίων τους, οι θεσμικοί επενδυτές αναζητούν επενδύσεις που δεν εμφανίζουν συσχέτιση ως προς τις μετοχές και τα παραδοσιακά προϊόντα σταθερού εισοδήματος.
Τα ομόλογα φυσικών καταστροφών άρχισαν να κυκλοφορούν στην αγορά στη δεκαετία του 1990, αμέσως μετά τον τυφώνα «Άντριου». Οι ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες καταγράψαν ζημιές 17 δισ. δολαρίων, ξεκίνησαν την έκδοση των εν λόγω ομολόγων ως ένα εναλλακτικό μέσο αντασφάλισης.
Το περασμένο έτος μόνο, εκδόθηκαν ομόλογα φυσικών καταστροφών με αξία μεγαλύτερη των 5 δισ. δολαρών, αυξάνοντας τη συνολική αξία των ομολόγων σε κυκλοφορία στα 14 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Credit Suisse και της Swiss Re.
Σε διάστημα ενάμισι έτους, το ενεργητικό ενός hedge fund της Credit Suisse που ειδικεύεται σε τίτλους που σχετίζονται με τον ασφαλιστικό κλάδο έχει διπλασιαστεί ξεπερνώντας τα 3 δισ. δολάρια.
Στις αρχές του προηγούμενου έτους, το συνταξιοδοτικό ταμείο New Zealand Superannuation Fund της Νέας Ζηλανδίας επένδυσε 250 εκατ. δολάρια σε ένα hedge fund που επικεντρώνεται σε ομόλογα φυσικών καταστροφών, ενώ στο χρηματιστήριο του Λονδίνου μόλις εισήχθη ένα καινούργιο αντίστοιχο αμοιβαίο κεφάλαιο της Citadel.
«Μπορεί όλα τα άλλα hedge fund να αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην άντληση κεφαλαίων μετά την κατάρρευση της Lehman, αλλά αυτά [που επενδύουν σε ομόλογα φυσικών καταστροφών] έχουν γνωρίσει τεράστια επιτυχία», σημειώνει ο Τζούντι Κλούγκμαν, διευθύνων σύμβουλος της Swiss Re Capital Markets, του μεγαλύτερου αναδόχου ομολόγων φυσικών καταστροφών.