Στο επίκεντρο της κριτικής των κομμάτων της αντιπολίτευσης βρέθηκαν οι εξαγγελίες του υπουργού Εσωτερικών Γ. Ραγκούση σχετικά με την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που θα ρυθμίζει εφεξής τα οικονομικά των κομμάτων και το «πόθεν έσχες» των πολιτικών.
«Ζούμε το τέλος εποχής στο πολιτικό μας σύστημα. Μιλάμε πλέον για διαφορετική λειτουργία των κομμάτων, οι αλλαγές έρχονται ήδη με καθυστέρηση και θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα, δήλωσε υπεραμυνόμενος των προωθούμενων αλλαγών ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Τηλέμαχος Χυτήρης.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι, o κ. Χυτήρης επισήμανε ότι η κρατική χρηματοδότηση θα πρέπει να μειωθεί λόγω της οικονομικής κρίσης, ενώ εμφανίστηκε ανοικτός στην ιδιωτική χρηματοδότηση των κομμάτων, αρκεί - όπως είπε - αυτή να γίνεται με απόλυτη διαφάνεια και τόνισε ότι οι Επιτροπές Ελέγχου θα πρέπει να απαρτίζονται και από δικαστικούς λειτουργούς.
Για κομματικό παιχνίδι εντυπώσεων κατηγόρησε την κυβέρνηση η ΝΔ. Σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του κόμματος Πάνος Παναγιωτόπουλος εξαπολύει επίθεση στον κ. Ραγκούση, τον οποίο και κατηγορεί ότι ανατρέπει αποφάσεις που έχουν ληφθεί στη συνάντηση των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το Δεκέμβριο του 2009, μετατρέποντας έτσι «μία διακομματική προσπάθεια για την εξυγίανση του πολιτικού συστήματος και το χτύπημα της διαφθοράς, σε κομματικό παιχνίδι εντυπώσεων και αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης».
«Η Νέα Δημοκρατία έχει προτάσεις άμεσα εφαρμόσιμες, ικανές να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το πρόβλημα», τονίζει ο κ. Παναγιωτόπουλος, επισημαίνοντας πως η αξιωματική αντιπολίτευση επιμένει «στην ανάγκη του υπερκομματικού χαρακτήρα του όλου εγχειρήματος, επιδιώκοντας τη μεγίστη κοινωνική και πολιτική συναίνεση, για το καλό του τόπου».
Για απόπειρα εξαπάτησης του λαού έκανε λόγο το ΚΚΕ. «Για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα του συστήματος επιχειρούν να εξαπατήσουν το λαό με θέσεις και προτάσεις που δήθεν επιβάλλουν διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων και αποτελεσματικότητα στο πόθεν έσχες, όταν γνωρίζουν ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς την ονομαστικοποίηση των μετοχών, την κατάργηση του τραπεζικού και επιχειρηματικού απορρήτου, όσο υπάρχει ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων, λειτουργία οφ σορ», τονίζεται στην ανακοίνωση του Κομμουνιστικού Κόμματος.
«Κόμματα και βουλευτές μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους και με λιγότερα χρήματα», σχολίασε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Κωστής Αϊβαλιώτης, παραπέμποντας μάλιστα σε θέση που ανέπτυξε από το βήμα της Βουλής ήδη από το 2008 ο Πρόεδρος του κόμματος, Γ. Καρατζαφέρης.
Στην ανάγκη ύπαρξης ενός βελτιωμένου νομοθετικού πλαισίου και ουσιαστικών ελεγκτικών μηχανισμών που θα διασφαλίζουν την πλήρη διαφάνεια και θα εμποδίζουν την παρείσφρηση των ιδιωτικών συμφερόντων στη λειτουργία των κομμάτων, εστιάζει από την πλευρά του ο ΣΥΝ, ξεκαθαρίζοντας πάντως πως σε μια τέτοια συζήτηση όμως δεν μπορεί να υπάρχει μια ισοπεδωτική λογική.
«Δεν τα “φάγαμε όλοι μαζί”, δεν ήταν η Αριστερά αυτή που επί χρόνια εξυπηρετούσε συγκεκριμένα συμφέροντα, δεν έγινε η Αριστερά παραλήπτης δώρων που κατέληξαν στις τσέπες πολιτικών στελεχών και κομμάτων. Άλλωστε τα σκάνδαλα Siemens και Βατοπεδίου πιστοποιούν του λόγου το αληθές», τονίζει η ανακοίνωση του Συνασπισμού.