Απαγόρευση της κυκλοφορίας επιβλήθηκε χθες στην πρωτεύουσα της Τυνησίας, Τύνιδα, και τις γύρω περιοχές, καθώς συνεχίζονται τα βίαια επεισόδια εν μέσω διαδηλώσεων διαμαρτυρίας για την ανεργία και τις υψηλές τιμές στα τρόφιμα και τα καύσιμα.
Διαδηλωτές και άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας συγκρούσθηκαν βίαια χθες για πρώτη φορά στο κέντρο της Τύνιδας ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για το θάνατο τεσσάρων ακόμα ανθρώπων στην επαρχία, στο πλαίσιο του κινήματος αμφισβήτησης του καθεστώτος που έχει προκαλέσει το θάνατο δεκάδων τον τελευταίο μήνα.
Οι βίαιες συγκρούσεις στη χώρα έχουν προκαλέσει τον θάνατο 23 ανθρώπων, σύμφωνα με τις αρχές, και 50, σύμφωνα με πηγές των συνδικάτων και ανθρωπιστικών οργανώσεων.
Το υπουργείο εσωτερικών ανακοίνωσε ότι η απαγόρευση της κυκλοφορίας στην Τύνιδα θα ισχύσει κάθε βράδυ, από χθες, από τις 20.00 τοπική ώρα μέχρι στις 06.00 το πρωί. Η απαγόρευση τηρήθηκε αυστηρά τη νύχτα στο κέντρο της Τύνιδας, ενώ στα περίχωρα αναφέρθηκαν επεισόδια.
Χθες, η κυβέρνηση του προέδρου Ζίνε Ελ Αμπιντίνε Μπεν Αλι, που βρίσκεται στην εξουσία τα τελευταία 23 χρόνια, προσπάθησε να κατευνάσει τα πνεύματα με την απομάκρυνση του υπουργού Εσωτερικών και την ανακοίνωση για απελευθέρωση όλων των συλληφθέντων στις διαδηλώσεις, «εκτός εκείνων που έχουν εμπλακεί σε πράξεις βανδαλισμού».
Ωστόσο χθες το απόγευμα, η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να διαλύσει το πλήθος στην πρωτεύουσα, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες.
Εκατοντάδες νέοι φωνάζοντας συνθήματα εναντίον του καθεστώτος προσπάθησαν να προχωρήσουν προς την λεωφόρο Χαμπίμπ Μπουργκίμπα στην Τύνιδα. Οι δυνάμεις ασφαλείας τούς έκοψαν τον δρόμο χρησιμοποιώντας δακρυγόνα.
Βίαιες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στις πόλεις Ντουζ, Τάλα και Σφαξ.
Η απομάκρυνση του υπουργού Εσωτερικών Ραφίκ Μπελχάτζ Κάσεμ ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό Μοχάμεντ Γανούσι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Αντικαταστάθηκε από έναν πανεπιστημιακό, πρώην μέλος της κυβέρνησης, τον Αχμεντ Φρίαα.
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης τον σχηματισμό επιτροπής έρευνας για τη διαφθορά, μία μάστιγα που καταγγέλλεται από την αντιπολίτευση και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.
Η Ύπατη Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ Ναβί Πιλάι κάλεσε την κυβέρνηση της Τυνησίας να διεξαγάγει έρευνες έπειτα από τις καταγγελίες για «χρήση υπερβολικής βίας» από τις δυνάμεις ασφαλείας. Οι ΗΠΑ και ο Καναδάς απηύθυναν έκκληση για αυτοσυγκράτηση. Η εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον καταδίκασε τη χρήση δυσανάλογης βίας στην καταστολή των διαδηλώσεων.