Στο άριστο κλίμα που επικρατεί στις σχέσεις Ελλάδας – Ισραήλ αναφέρθηκε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Αβιγκντορ Λίμπερμαν, ο οποίος έγινε δεκτός σήμερα από τον Πρόεδρο την Δημοκρατίας.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Κάρολος Παπούλιας εστίασε από την πλευρά του στην πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διμερείς σχέσεις, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι μπορεί να υπάρξει επωφελής συνεργασία ιδίως στον ενεργειακό τομέα.
Σημείωσε παράλληλα ότι ενώ «όλοι μιλούν για τον ενεργειακό τομέα», ο ίδιος έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον αγροτικό τομέα, καθώς, όπως είπε κατάγεται από αγροτική περιοχή. Στον τομέα αυτό πρόσθεσε το Ισραήλ, «έχει μεγάλη πρόοδο στην τεχνολογία, αλλά και στις νέες μεθόδους καλλιέργειας».
Απαντώντας ο κ. Λίμπερμαν επεσήμανε ότι εκπρόσωποι της εβραϊκής κοινότητας στην Αθήνα του μετέφεραν ότι δεν θυμούνται ποτέ στο παρελθόν οι σχέσεις των δύο χωρών να έφτασαν σε τέτοιο υψηλό επίπεδο, ενώ υπογράμμισε και τις καλές σχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την εβραϊκή κοινότητα.
Σε ό,τι αφορά τέλος τα αγροτικά θέματα, ο Ισραηλινός υπουργός ανέφερε ότι και εκείνον τον ενδιαφέρουν ιδιαίτερα, ενώ δήλωσε λάτρης του ελαιολάδου της Καλαμάτας.
Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό
O κ. Λίμπερμαν είχε νωρίτερα συνάντηση με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, μετά την ολοκλήρωση της οποίας δεν έγιναν πάντως δηλώσεις.
Στην ατζέντα των επαφών που είχε ο κ. Λίμπερμαν με τον Πρωθυπουργό αναφέρθηκε ωστόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Όπως σημείωσε ο κ. Πεταλωτής, τα θέματα που τίθενται στην ατζέντα συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ, η οποία εξειδικεύεται κατά διαστήματα, είναι θέματα οικονομικού και ενεργειακού ενδιαφέροντος, καθώς επίσης και θέματα καινοτομίας αλλά και αγροτικής παραγωγής, «μιας και το Ισραήλ έχει συγκεκριμένη αγροτική παραγωγή που ενδιαφέρει και τη χώρα μας».
Επισήμανε εξάλλου ότι συνεργασία υπάρχει και στους μηχανισμούς πρόληψης και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, όπως αποδείχτηκε και με τις πρόσφατες πυρκαγιές στο Ισραήλ.
Φ. Πετσάλνικος: Στόχος η διασφάλιση της ειρήνης και της συνεργασίας
Τη βούληση για αναβάθμιση της συνεργασίας μεταξύ του ελληνικού Κοινοβουλίου και της Κνεσσέτ εξέφρασε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος, κατά τη συνάντηση που είχε το μεσημέρι με τον κ. Λίμπερμαν.
Υποδεχόμενος τον επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας ο κ. Πετσάλνικος υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι «η Βουλή των Ελλήνων αναπτύσσει τη συνεργασία με το νομοθετικό Σώμα του Ισραήλ, γιατί αυτές οι κοινοβουλευτικές επαφές είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για τους λαούς όλων των χωρών και ιδιαίτερα για τους λαούς της δικής μας περιοχής».
«Εκείνο που μας ενδιαφέρει πάνω απ’ όλα είναι η διασφάλιση της ειρήνης και της συνεργασίας ανάμεσα στους λαούς όλης της Υφηλίου, ιδιαίτερα όμως στη δική μας περιοχή, τη Μεσόγειο», τόνισε.
Ευ. Βενιζέλος: Γνήσια στρατηγική σχέση με το Ισραήλ
Τη βούληση για προώθηση των διμερών σχέσεων σε όλα τα επίπεδα, επιβεβαίωσε εξάλλου και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος στη συνάντηση που είχε το πρωί με τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών.
Όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, στη συνάντηση εξετάστηκαν θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις, την κατάσταση στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, αλλά και διεθνή προβλήματα που ταλανίζουν το σύγχρονο κόσμο, που είναι ρευστός και ανασφαλής.
Επίσης ο ΥΕΙΑ δήλωσε ότι το πυκνό πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών θα συνεχιστεί λαμβάνοντας υπόψη τις προτεραιότητες της κάθε χώρας.
«Η Ελλάδα έχει ως προτεραιότητα την αποφυγή εντάσεων και την ασφάλεια στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο και το Ισραήλ αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα ασφαλείας, που κατανοούμε και σεβόμαστε απολύτως», πρόσθεσε.
Εξάλλου, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει παραδοσιακές σχέσεις με τον αραβικό κόσμο και γνήσια στρατηγική σχέση με το Ισραήλ και μπορεί να παίξει ένα θετικό και εποικοδομητικό ρόλο για την επίλυση χρόνιων και ιστορικών προβλημάτων.
Από την πλευρά του, ο κ. Λίμπερμαν εξέφρασε την εκτίμηση της χώρας του, για τη βοήθεια της Ελλάδας στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στη Χάιφα και σε ευαίσθητα θέματα.
Η διμερής συνεργασία, πρόσθεσε, θα συμβάλει στη σταθερότητα στην περιοχή. «Έχουμε πολλές κοινές προκλήσεις όπως το περιβάλλον, η μετανάστευση και η πράσινη ενέργεια», πρόσθεσε, ενώ επανέλαβε την πρόσκληση που έχει απευθύνει προς τον υπουργό Αμυνας να επισκεφθεί το Ισραήλ σε ένα μήνα.
Γρ. Δελαβέκουρας: Θετικές προθέσεις για συνεργασία στα ενεργειακά
Τις θετικές προθέσεις των δύο πλευρών να συνεργαστούν και στον ενεργειακό τομέα επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρης Δελαβέκουρας.
Ερωτηθείς σχετικά με ως προς το ενεργειακό ενδιαφέρον του Ισραήλ, για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέει το υποθαλάσσιο κοίτασμα Λεβιάθαν με την ΕΕ, μέσω των θαλασσίων ζωνών της Κύπρου και της χώρας μας, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ απάντησε ότι η ιδέα υπάρχει και έχει συζητηθεί.
Πρόσθεσε επίσης ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει έναν διαμετακομιστικό ρόλο, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, στην περίπτωση αυτή, αλλά, όπως είπε, το θέμα δεν συζητήθηκε ιδιαίτερα κατά τη χθεσινή συνάντηση των κ.κ. Δρούτσα και Λίμπερμαν.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ