Γρ. Δελαβέκουρας: Υψηλού συμβολισμού η επίσκεψη Γ.Παπανδρέου στο Ερζερούμ

Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου 2011 15:48
UPD:16:37
A- A A+

Στον υψηλό συμβολισμό της επίσκεψης του Γ. Παπανδρέου στο Ερζερούμ εστίασε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι ο Πρωθυπουργός «έδειξε τη βούληση της Ελλάδας για βελτίωση των σχέσεων, αλλά και παρουσίασε με ξεκάθαρο τρόπο τα προβλήματα» των δύο χωρών.

Χαρακτήρισε επίσης ουσιώδη τη συμμετοχή του Πρωθυπουργού στη σύνοδο των Τούρκων πρέσβεων, ενώ επισήμανε ότι πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης είναι να αναγνωρίζει τα προβλήματα, να τα θέτει με ξεκάθαρο τρόπο και να προσπαθεί να τα λύσει.

O εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας.

Ερωτηθείς σχετικά με τις υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών στο Αιγαίο, τις χαρακτήρισε «απαράδεκτες», τονίζοντας μάλιστα ότι «εγείρουν κινδύνους για θερμό επεισόδιο αλλά και αμφιβολίες για τη βούληση της Τουρκίας να προχωρήσει στην εξομάλυνση των σχέσεων».

Όπως ανέφερε εξάλλου για το θέμα αυτό ο υπουργός Εξωτερικών είχε δύο τηλεφωνικές επαφές με τον Τούρκο ομόλογό του πριν από την επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού, στις οποίες ο Δ. Δρούτσας υπογράμμισε ότι οι υπερπτήσεις είναι «απαράδεκτες» και δεν υπάρχει «ανοχή».

«Η Ελλάδα ασκεί την κυριαρχία της και δεν αφήνει να υπάρξει ούτε γρατζουνιά», σημείωσε ο κ. Δελαβέκουρας, διαβεβαιώνοντας ότι σε κάθε παράβαση ή παραβίαση που σημειώνεται από την τουρκική πλευρά, υπάρχει άμεση αντίδραση του ΥΠΕΞ και του υπουργείου Εθνικής Αμυνας για να κατοχυρωθεί η κυριαρχία.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση έγινε ένα πολύ σοβαρό διάβημα προς τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών, πρόσθεσε και σημείωσε ότι παρά το δεδομένο αυτό, «ο Πρωθυπουργός προτίμησε αντί να ματαιώσει την επίσκεψη, να πάει και να θέσει τα θέματα με ξεκάθαρο τρόπο».

Υπογράμμισε ακόμη τη σημασία της δέσμευσης του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για βελτίωση των διμερών σχέσεων και αναφέρθηκε στα βήματα που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα, ξεκινώντας με την ίδρυση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας, που άνοιξε το πεδίο συνεργασίας σε πολλούς τομείς και στη βάση του οποίου υπεγράφησαν συμφωνίες, μεταξύ των οποίων και για τη λαθρομετανάστευση.

Η συμφωνία προβλέπει να δέχεται η Τουρκία 1000 αιτήματα ετησίως από την Ελλάδα για λαθρομετανάστες και δείχνει να προχωράει, είπε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ και εξέφρασε την προσδοκία ότι η τουρκική πλευρά μετά τις επαφές των δύο πρωθυπουργών, αντιλήφθηκε πόσο σημαντικό είναι το θέμα.

«Θέλουμε», κατέληξε, «να δούμε την ολοκλήρωση της συμφωνίας επανεισδοχής της ΕΕ με την Τουρκία και μέχρι τότε να τηρείται αυστηρά η υφιστάμενη συμφωνία της Τουρκίας τόσο με την Ελλάδα όσο και με τη Βουλγαρία».

Ερωτηθείς για την πορεία των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών είπε ότι έχει δοθεί εντολή από τους πρωθυπουργούς των δύο χωρών για εντατικοποίησή τους και αν δεν γίνει δυνατόν να φτάσουμε σε αποτέλεσμα, σε εύλογο χρονικό διάστημα, η ελληνική θέση είναι ότι θα πρέπει να απευθυνθούμε στη Διεθνή Δικαιοσύνη.

Επέμεινε ότι το θέμα της συζήτησης είναι μόνον η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και αρνήθηκε να σχολιάσει δημοσιεύματα που αφορούν το περιεχόμενο των διερευνητικών επαφών, τονίζοντας ότι οι συζητήσεις διέπονται από εμπιστευτικότητα.

Υπογράμμισε ακόμη ότι «διακηρυγμένη πολιτική της Ελλάδας η οποία επιδιώχθηκε και από την προηγούμενη κυβέρνηση και συνεχίζεται από τη σημερινή, είναι η οριοθέτηση όλων των θαλασσίων ζωνών, με όλους τους γείτονές μας».

Ετσι, συμπλήρωσε, «προέκυψε η συμφωνία με την Αλβανία - παρά τα προβλήματα που ανέκυψαν με το συνταγματικό δικαστήριο της χώρας- είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με τη Λιβύη και την Αίγυπτο, ενώ η σχέση μας με την Κύπρο μας επιτρέπει, όποτε κρίνουμε πως είναι προς το συμφέρον των δύο χωρών, να προχωρήσουμε γρήγορα και, τέλος, με την Τουρκία είναι σε εξέλιξη οι διερευνητικές επαφές».

Μιλιέτ: Επαφές ΕΕ-Τουρκίας για την υπογραφή συμφωνίας επανεισδοχής

Όπως αναφέρει εξάλλου σε σημερινό της δημοσίευμα η τουρκική εφημερίδα Μιλιέτ, αξιωματούχοι της ΕΕ θα έχουν σήμερα και αύριο επαφές στην Τουρκία για την υπογραφή της συμφωνίας επανεισδοχής μεταξύ της Άγκυρας και των Βρυξελλών και αν οι επαφές στεφθούν με επιτυχία, αυτό θα ανοίξει το δρόμο για την κατάργηση των θεωρήσεων για Τούρκους πολίτες που θα ταξιδεύουν σε χώρες της ΕΕ.

Σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα, «η Ελλάδα που είναι το μοναδικό εμπόδιο για την υπογραφή της συμφωνίας, έχει φτάσει στο σημείο να δώσει την αναγκαία έγκριση». Σημειώνεται τέλος ότι εδώ και καιρό συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ και Άγκυρας για τη συμφωνία επανεισδοχής, η οποία θα δώσει τη δυνατότητα επιστροφής στην Τουρκία, των λαθρομεταναστών οι οποίοι διαπιστώνεται ότι έχουν μεταναστεύσει μέσω Τουρκίας σε χώρες της ΕΕ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή