Επουσιώδεις και δημαγωγικού χαρακτήρα χαρακτηρίζει το ΚΚΕ τις αλλαγές στο νόμο περί ευθύνης υπουργών που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
Όπως αναφέρει σε σχετική του ανακοίνωση, η καθιέρωση της κοινής παραγραφής ώστε να ισχύει αυτό που ισχύει για όλους τους πολίτες είναι στην πραγματικότητα δώρο - άδωρο όσο δεν αίρονται τα εμπόδια με την λεγόμενη αποσβεστική προθεσμία για την άσκηση της ποινικής δίωξης.
Σημειώνει πως αυτή η προθεσμία δηλαδή «το τέλος της δεύτερης συνόδου της επόμενης βουλευτικής περιόδου από εκείνη κατά την διάρκεια της οποίας διαπράχθηκε το αδίκημα» παραμένει και με τις νέες αλλαγές που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. «Έτσι στην πράξη ακυρώνεται η καθιέρωση της κοινής παραγραφής. Εφόσον η δίωξη δεν ασκείται μέσα σε αυτήν την αποσβεστική προθεσμία θα έχουμε την παραγραφή, με την εξάλειψη του αξιοποίνου, από άλλον δρόμο» προστίθεται στην ανακοίνωση.
Το ΚΚΕ επαναλαμβάνει τις προτάσεις του για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στον νόμο περί Ευθύνης Υπουργών ώστε να αρθούν όλα τα εμπόδια και πιο συγκεκριμένα:
- Καθιέρωση της κοινής παραγραφής όπως ισχύει για όλους τους πολίτες και απάλειψη του ασφυκτικού ορίου της αποσβεστικής προθεσμίας που οδηγεί από άλλον δρόμο στην ντε φάκτο παραγραφή.
- Η λήψη απόφασης για την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και την άσκηση ποινικής δίωξης, δεν πρέπει να εξαρτάται από την θέληση της εκάστοτε πλειοψηφίας, όπως γίνεται σήμερα, αφού για την λήψη απόφασης απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία τουλάχιστον 151 βουλευτών. Επομένως χωρίς την θέληση της κυβερνητικής πλειοψηφίας ούτε προκαταρκτική εξέταση γίνεται ούτε άσκηση ποινικής δίωξης.
- Το ΚΚΕ επαναλαμβάνει την θέση του ότι η διενέργεια της προκαταρκτικής εξέτασης πρέπει να καθίσταται υποχρεωτική εφόσον η σχετική πρόταση συγκεντρώσει κατά την ψηφοφορία έναν περιορισμένο αριθμό βουλευτών πχ 100 ακόμα και αν η πλειοψηφία είναι αντίθετη.
Όπως επισημαίνει, το επιχείρημα που προβάλλεται ότι έτσι ανατρέπεται η αρχή της πλειοψηφίας δεν ευσταθεί γιατί ο περιορισμένος αριθμός βουλευτών επιβάλλει την διενέργεια έρευνας και δεν αποφασίζει την άσκηση της ποινικής δίωξης.
- Το ΚΚΕ θεωρεί ότι εδώ πρέπει να σταματά η εμπλοκή της Βουλής. Η διενέργεια της προκαταρκτικής εξέτασης να γίνεται όχι από την Βουλή αλλά από Δικαστικό Συμβούλιο και αυτό στην συνέχεια να αποφασίζει αν συντρέχουν προϋποθέσεις για την άσκηση ποινικής δίωξης.
- Κατ΄ αυτόν τον τρόπο, προσθέτει, αφαιρείται και το άλλο σοβαρό εμπόδιο που εξαρτά την απόφαση για την άσκηση ποινικής δίωξης από την εκάστοτε πλειοψηφία της Βουλής εφόσον και η απόφαση αυτήν απαιτεί απόλυτη πλειοψηφία, τουλάχιστον 151 βουλευτών.