Σε αιχμηρά σχόλια «περί κομματικών σκοπιμοτήτων» προχώρησαν σήμερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, στα οποία, με τις πορισματικές θέσεις της Εξεταστικής Επιτροπής, καταλογίζονται πλέον επίσημα πολιτικές ευθύνες για την υπόθεση Siemens .
Ακραία αντιπαλότητα καταλογίζει στη Ν.Δ. ο Κ. Σημίτης
Ακραία αντιπαλότητα καταλογίζει στη ΝΔ ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης. «Στην τοποθέτησή της ανέδειξε ανάγλυφα τα αίτια της υστέρησης και κακοδαιμονίας του τόπου: Ακραία αντιπαλότητα, συνολική άρνηση του έργου άλλων κυβερνήσεων, αμφισβήτηση της εντιμότητας και του πατριωτισμού των αντιπάλων, συνεχείς υπερβολές, διαστρεβλώσεις και ανακρίβειες», αναφέρει χαρακτηριστικά σε γραπτή του δήλωση. «Συνέβαλε έτσι αποφασιστικά να κυριαρχήσουν οι πολιτικές σκοπιμότητες στο έργο της Επιτροπής», συμπληρώνει.
Κλιμακώνοντας την επίθεσή του ο πρώην πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι «η ΝΔ προσπάθησε να δημιουργήσει εντυπώσεις με στοιχεία ανακριβή, ελλειπή ή και ψευδή».
«Πρόβαλε», συνεχίζει, «π.χ. δήθεν συναντήσεις με τον Χριστοφοράκο, τον οποίον δεν συνάντησα ποτέ. Αποσιώπησε τις ανταγωνιστικές διαδικασίες για το C4i που εξασφάλισαν σημαντική βελτίωση του τιμήματος για το Ελληνικό Δημόσιο. Αποπειράται να παραπλανήσει σε σχέση με τις προγραμματικές συμβάσεις».
Ακραία αντιπαλότητα καταλογίζει στη ΝΔ ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης.
«Αποτελούσαν ευρωπαϊκή πολιτική για την ενίσχυση της εγχώριας βιομηχανίας και οδήγησαν στην εισαγωγή της κινητής τηλεφωνίας, την παροχή σταθερών τηλεφωνικών συνδέσεων χωρίς περιορισμούς και την ανάδειξη του ΟΤΕ ως μιας από τις δυναμικές ελληνικές επιχειρήσεις», εξηγεί ο κ. Σημίτης.
Καταλήγοντας, παρατηρεί ότι «η χώρα βρίσκεται όχι μόνο σε οικονομική κρίση αλλά και σε αδυναμία να υπερβεί τις δυσκολίες της, γιατί ένα τμήμα των πολιτικών δυνάμεων προτιμά τα αδιέξοδα από τις λύσεις».
Σκληρή απάντηση στη γραπτή δήλωση του Κ. Σημίτη εξέδωσε η ΝΔ, η οποία με ανακοίνωσή της κατηγορεί τον πρώην πρωθυπουργό ότι δεν απαντά στα κρίσιμα ερωτήματα που έχουν τεθεί.
Η αξιωματική αντιπολίτευση επικρίνει τον κ. Σημίτη ότι «δεν λέει λέξη για την ταμπακιέρα», καθώς δεν κάνει «καμία αναφορά ούτε στο 1 εκατ. μάρκα του κ. Τσουκάτου για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ, ούτε στην παραίτηση Καστανίδη για σοβαρά θέματα διαφάνειας, ούτε στην αντικατάσταση του κ. Καστανίδη από τον κ. Τάσο Μαντέλη, ο οποίος και αυτός έχει ομολογήσει ότι πήρε χρήματα από τη Siemens».
Κάνει επίσης λόγο για αναπάντητα ερωτήματα που, όπως επισημαίνει, «πρέπει να απασχολήσουν επιτέλους και τον κ. Παπανδρέου», ενώ χαρακτηρίζει την επιστολή Σημίτη ως «απολογία», χωρίς όμως να απαντά στα ζητήματα που έχουν τεθεί από την εξεταστική επιτροπή.
Γ. Παπαθανασίου: Γελοιοποιήθηκε η διαδικασία
Για εξυπηρέτηση αποκλειστικά κομματικών σκοπιμοτήτων κάνει λόγο ο Γ. Παπαθανασίου. Ο πρώην υπουργός Οικονομίας, σημειώνει ότι ουδεμία συμμετοχή είχε στην απομάκρυνση του εισαγγελέα Γιώργου Ζορμπά, ούτε επέβαλε καμία θεσμική μεταβολή στην Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος, όπως του αποδίδεται στο πόρισμα της πλειοψηφίας. Όπως υποστηρίζει, η απομάκρυνση αυτή και οι αλλαγές συντελέστηκαν πολύ πριν αναλάβει τα ηνία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.
Ο πρώην υπουργός Οικονομίας, σημειώνει ότι ουδεμία συμμετοχή είχε στην απομάκρυνση του εισαγγελέα Γ. Ζορμπά.
Ο κ. Παπαθανασίου εκφράζει επίσης τη λύπη του «για τη συμπεριφορά των συναδέλφων της πλειοψηφίας που συμφώνησαν στο πόρισμα αυτό προς το πρόσωπο του», χαρακτηρίζοντάς την «άθλια και αντιδημοκρατική».
Υπογραμμίζοντας ότι δεν χειρίστηκε ποτέ και καμία από τις επίμαχες συμβάσεις του Δημοσίου με τη Siemens, ο βουλευτής της ΝΔ καταλήγει ότι «πρόκειται για μια απόφαση πέραν κάθε λογικής, η οποία όχι μόνο δεν εξυπηρετεί το σκοπό της διαφάνειας, αλλά γελοιοποιεί το σύνολο της διαδικασίας».
Χρ. Βερελής: Κυνική ατμόσφαιρα σκοπιμοτήτων
Εξαιρετικά αιχμηρός στην κριτική του απέναντι στην απόφαση να παραπεμφθεί για περαιτέρω διερεύνηση σε προκαταρκτική επιτροπή είναι και ο πρώην υπουργός Μεταφορών του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Βερελής.
«Η εξεταστική ξεκίνησε για «Μπεν Χουρ» και κατέληξε σε «Αμποτ και Καστελο», σημειώνει ο πρώην υπουργός.
«Η εξεταστική ξεκίνησε για “Μπεν Χουρ” και κατέληξε σε “Αμποτ και Καστελο”», σημειώνει ο πρώην υπουργός, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι «επιτεύχθηκε ο κεντρικός στόχος, τα κομματικά ταμεία και αυτοί που έπρεπε να μείνουν ανέλεγκτοι»
Σε δήλωσή του ο κ. Βερελής υποστηρίζει ότι βρίσκεται στη λίστα των προτεινομένων για δύο λόγους:
- Πρώτον, επειδή ήταν υπουργός Μεταφορών, παρ’ ότι είναι γνωστό, όπως αναφέρει, ότι «στον ΟΣΕ και στον ΟΤΕ δεν υπέγραψε προγραμματικές συμβάσεις ή αλλαγές τους, ενώ αντίθετα αγωνίστηκε για να αποτρέψει ζημιές, ενώ ο ίδιος έγκαιρα ζήτησε να κηρυχτεί έκπτωτη σύμβαση με την Siemens, γεγονός που προκάλεσε την μήνι της γερμανικής εταιρείας».
- Δεύτερον, γιατί, συνεχίζει, ο κατάλογος συντάχθηκε με κριτήρια face control σε μία κυνική ατμόσφαιρα σκοπιμοτήτων. Υπονοεί δηλαδή ότι δεν είναι αρεστός στο κόμμα του και στο σύστημα.
Συγκεκριμένα, κρίνει ότι «έγινε δυσάρεστος, όταν το Δεκέμβριο του 2008 μίλησε για την θλιβερή κατάσταση που επερχόταν για την οικονομία, πρότεινε να υπάρξει υπουργός Οικονομίας κοινής αποδοχής, η οποία επικρίθηκε δημόσια».
Ο κ. Βερελής υπενθυμίζει ακόμη ότι έκανε τη μάλλον ασυνήθη για τα πολιτικά ήθη κίνηση να παραιτηθεί το Μάιο του 2009 (σ.σ. για τη διερεύνηση της υπόθεσης ΜΑΝ) για να δικαιωθεί στη συνέχεια, κάτι που, όπως αναφέρει, «το λησμονούν ορισμένοι».
Καταλήγει, ευχαριστώντας τους βουλευτές των κομμάτων που ευθέως, χθες, διαφώνησαν με την παραπομπή του, σημειώνοντας ότι περιφρονεί την έννοια της παραγραφής κι ότι η πορεία του στην πολιτική «δεν υπήρξε στρογγυλή».
Υπενθυμίζεται ότι διαφωνία για την παραπομπή Βερελή εξέφρασαν κατά τη χθεσινή καταληκτική συνεδρίαση οι Πάνος Καμμένος, Αναστάσιος Νεράντζης, Μαρία Κόλλια- Τσαρουχά από την ΝΔ, ενώ από το ΠΑΣΟΚ οι Παντελής Οικονόμου και Ανδρέας Μακρυπίδης (λόγω εντοπιότητας).
Γ. Αλογοσκούφης: Μικροκομματικές σκοπιμότητες
Αυθαίρετη χαρακτήρισε την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση της προκαταρκτικής επιτροπής ο πρώην υπουργός της ΝΔ, Γιώργος Αλογοσκούφης, κάνοντας παράλληλα λόγο για προφανείς μικροκομματικές σκοπιμότητες.
Σε γραπτή δήλωσή του ο σημειώνει ότι, στο πλαίσιο της νομοθεσίας που διέπει τις εισηγμένες εταιρείες, ο ίδιος, ως υπουργός Οικονομίας, ουδεμία εξουσία είχε ή μπορούσε να ασκήσει σε διοικητικά ζητήματα του ΟΤΕ, πλην της εκπροσώπησης του ελληνικού δημοσίου, ως μετόχου στις γενικές συνελεύσεις του οργανισμού.
Ουδέποτε περιελήφθη θέμα Siemens σε οποιαδήποτε γενική συνέλευση, αναφέρει ο πρώην υπουργός, ούτε υπέγραψε ή χειρίστηκε σχετική σύμβαση ώστε να τεκμηριώνεται σχετική πράξη ή παράλειψή του, από την εξεταστική επιτροπή.
Αναφορικά με τον ορισμό εν ενεργεία εισαγγελικού λειτουργού ως επικεφαλής της επιτροπής για το βρώμικο χρήμα, ο κ. Αλογοσκούφης σημειώνει ότι έγινε μετά από νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης.
Θεωρεί, τέλος, ως «εφεύρημα της τελευταίας στιγμής» τα περί δήθεν συγκάλυψης, όταν η σημερινή κυβέρνηση έχει υιοθετήσει ανάλογη ρύθμιση, ενώ συμπληρώνει ότι κατά την εξέτασή του από την επιτροπή δεν ρωτήθηκε καν για το θέμα αυτό.
«Δεν είναι νοητό να επιχειρείται να δημιουργούνται εκ των υστέρων σκιές για νόμους που συζητήθηκαν ευρέως και ψηφίσθηκαν από τη Βουλή των Ελλήνων», καταλήγει.
Γ. Παπαντωνίου: Θέατρο παραλόγου
Από την πλευρά του, ο πρωην υπουργός Οικονομικών, Γιάννος Παπαντωνίου αποδίδει την εμπλοπή του ονόματός του στην υπόθεση σε καθαρά επικοινωνιακούς λόγους.
«Ζούμε ένα πρωτοφανές θέατρο του παραλόγου, όπου συσχετίζονται πρόσωπα με άσχετα θέματα, χωρίς καμία τεκμηρίωση» αναφέρει στη γραπτή του δήλωση και συμπληρώνει ότι «η διαδικασία αυτή όχι μόνο δεν πείθει τον λαό ότι προχωρά η εξυγίανση του δημόσιου βίου για ό,τι και όποιους αφορά, αλλά αντίστροφα επιβαρύνει το ήδη θολό τοπίο για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους».
Μ. Λιάπης: Κακοστημένο σχέδιο σπίλωσης
Εξ αρχής προδιαγεγραμμένες από την κυβέρνηση, χαρακτήρισε σε δήλωσή του τις εξελίξεις στην υπόθεση Siemens ο πρώην υπουργός Μιχάλης Λιάπης, προσθέτοντας ότι «ένα σκάνδαλο του ΠΑΣΟΚ επιχειρείται να μετακυληθεί και στη ΝΔ με μικρόψυχη λογική των συμψηφισμών».
Ο πρώην υπουργός σημειώνει ότι το κοινωνικό αίτημα για κάθαρση μετατράπηκε στα χέρια της κυβέρνησης σε όπλο ηθικής και πολιτικής εξόντωσης, αδιακρίτως ευθυνών.
Υπογραμμίζει ακόμη ότι δεν έβαλε τόσο για τον ΟΣΕ, όσο και τον ΟΤΕ ούτε μία υπογραφή, αφού κατά τον νόμο του ΠΑΣΟΚ ο υπουργός Μεταφορών δεν έχει αρμοδιότητα.
Όσον αφορά το υπουργείο Πολιτισμού επί υπουργίας του, σημειώνει, καταγγέλθηκε σύμβαση με τη Siemens που είχε υπογραφεί πριν αναλάβει ο ίδιος, ενώ η γερμανική εταιρεία υποχρεώθηκε να επιστρέψει όλες τις ποινικές ρήτρες και να αποζημιώσει το ελληνικό Δημόσιο.
«Το κακοστημένο σχέδιο στοχοποίησης και σπίλωσής μου, δεν θα αντέξει στο φως της αλήθειας» καταλήγει.
Πρ. Παυλόπουλος: Συκοφαντικό παιχνίδι του ΠΑΣΟΚ
Ανάλογη ήταν η δήλωση και του πρώην υπουργού Προκόπη Παυλόπουλου: «Όταν ξεκινήσαμε όλοι μαζί την εξεταστική για τη Siemens, στόχο είχαμε να βρούμε μίζες και κλέφτες. Το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής αποδεικνύει ότι το ΠΑΣΟΚ συγκαλύπτει και τους κλέφτες και τις μίζες κα επιδίδεται σε ένα συκοφαντικό κυνήγι πολιτικών του αντιπάλων».
Πολιτική σκοπιμότητα «βλέπει» ο Ακ. Τσοχατζόπουλος
Σε σύντομη δήλωσή του, ο πρώην υπουργός Αμύνας Άκης Τσοχατζόπουλος αναφέρει ότι ουδέποτε στη θητεία του υπέγραψε, παρέλαβε ή διαχειρίστηκε οποιαδήποτε σύμβαση εκ μέρους του Δημοσίου με τη Siemens.
Ως εκ τούτου, συμπληρώνει, η απόφαση της εξεταστικής επιτροπήςνα τον εντάξει στα «προς περαιτέρω διερεύνηση πρόσωπα» αποδεικνύει επιλογή πολιτικής σκοπιμότητας.
«Κάποιοι θεώρησαν ότι έπρεπε να ενταχθώ με το ζόρι στο ``κάδρο`` του πορίσματος, όπως ανακοινώθηκε, έστω και χωρίς κανένα απολύτως στοιχείο», σημειώνει ο κ. Τσοχατζόπουλος.
Ν. Χριστοδουλάκης: Κεραυνός εν αιθρία
Κεραυνό εν αιθρία χαρακτήρισε ο Νίκος Χριστοδουλάκης την απόφαση της εξεταστικής να επιρρίψει στον ίδιο πολιτικές ευθύνες και να ζητήσει περαιτέρω διερεύνηση.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών τονίζει ότι ουδέποτε είχε σχέση με τις συμβάσεις του ΟΤΕ και ουδείς τον ρώτησε για το θέμα αυτό, όταν εξετάσθηκε από την εξεταστική επιτροπή, ενώ επιφυλάχθηκε να απαντήσει αναλυτικά, όταν δει το τελικό πόρισμα.
Ντ. Μπακογιάννη: ΠΑΣΟΚ-ΝΔ επιχείρησαν να καλύψουν την υπόθεση
Επίθεση στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για την υπόθεση της Siemens εξαπέλυσε η αρχηγός της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη, υποστηρίζοντας ότι επιχείρησαν να καλύψουν την υπόθεση και δεν έκαναν το πλέον απλό, να ανοίξουν τους λογαριασμούς των κομμάτων τους για να δουν αν και ποιοί πήραν μίζες.
Οι δηλώσεις της κ. Μπακογιάννη έγιναν κατά τη διάρκεια των εγκαινίων των γραφείων του κινήματος στα Ιωάννινα.
Γ. Πεταλωτής: Ισχυρή βούληση για διαφάνεια
Για πρώτη φορά αποδείχθηκε πως υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση για διαφάνεια στην πολιτική ζωή τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολιάζοντας τη δημοσιοποίηση των θέσεων των κομμάτων της Εξεταστικής Επιτροπής.
Όπως ανέφερε ο κ. Πεταλωτής, «η κυβέρνηση με την υπεύθυνη στάση της, οδηγεί κάθε υπόθεση που χρήζει διερεύνησης στη Βουλή, ακόμη και για πολιτικές ευθύνες και ανεξάρτητα από την κομματική θέση των εμπλεκομένων», κάτι που, κατά τον ίδιο, έγινε για πρώτη φορά.
«Εξαντλήσαμε κάθε νομική δυνατότητα, αυστηροποιώντας συγχρόνως το νομικό πλαίσιο» σημείωσε, γι’ αυτό, όπως είπε, η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει «τον ευτελισμό αυτών των διαδικασιών από κανένα».
«Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που συμμετείχαν στην επιτροπή, αποφάσισαν ελεύθερα, ανεπηρέαστοι, χωρίς καμία σκοπιμότητα, παρά μόνο με τη συνείδησή τους και βάσει του υλικού που προέκυψε. Κι αυτό εμείς το αποδείξαμε», κατέληξε καλώντας παράλληλα τα κόμματα «να σταθούν, με τον ίδιο τρόπο, στο ύψος των περιστάσεων».
Βολές ΚΚΕ κατά ΠΑΣΟΚ - ΝΔ για συγκάλυψη
Βολές για συγκάλυψη εξαπολύει κατά ΠΑΣΟΚ και ΝΔ το ΚΚΕ. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, τα δύο κόμματα «σηκώνουν κουρνιαχτό με την ονοματολογία για να κρύψουν ότι οι μίζες της Siemens πρώτα απ’ όλα κατευθύνονταν στα κεντρικά ταμεία των κομμάτων τους και ότι η διαμόρφωση της πολιτική τους έχει οργανική σύνδεση με τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, στους οποίους η διαφθορά, η εξαγορά και η διαπλοκή αποτελεί νόμο της λειτουργίας τους». Προσθέτει πως το πόρισμα της ΚΟ του ΚΚΕ πρέπει να διαβαστεί από όλο το λαό για να βγάλει ουσιαστικά συμπεράσματα.
ΛΑΟΣ: ΠΑΣΟΚ - ΝΔ δεν θέλουν να προχωρήσει η έρευνα
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ Κωστής Αϊβαλιώτης επέρριψε ευθύνες και στα δύο μεγάλα κόμματα, υπονοώντας πως επιθυμούν τη συγκάλυψη της υπόθεσης: «ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δείχνουν να μην θέλουν, να μην μπορούν και να μην τους βαστάει να φτάσει η έρευνα ως το μεδούλι…» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Δημοκρατική Αριστερά: Λογική συγκάλυψης από ΠΑΣΟΚ-ΝΔ
Λογική συγκάλυψης προς όφελος στενών μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, καταλόγισε στα δύο μεγάλα κόμματα ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φ. Κουβέλης.
«Οι πολίτες οδηγούνται σε μεγαλύτερη απόσταση από την πολιτική και τραυματίζεται η ίδια η αξία της δημοκρατίας», πρόσθεσε, καλώντας την κυβέρνηση, «ανεξάρτητα από την αναγκαία αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών και την σχετική συνταγματική διάταξη», να ασκήσει αγωγές και να διεκδικήσει την αποζημίωση από κάθε υπεύθυνο για τη ζημία που υπέστη το δημόσιο συμφέρον.
Διαξιφισμοί Δ. Ρέππα - Αλ. Τσίπρα στη Βουλή
Με αιχμή την υπόθεση Siemens οι τόνοι ανέβηκαν το πρωί και στη Βουλή, κατά τη διάρκεια συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του πρόεδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, προς τον υπουργό Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, Δημήτρη Ρέππα σχετικά με τις αυξήσεις των εισιτηρίων στις αστικές συγκοινωνίες και τα διόδια στις εθνικές οδούς.
Αφορμή δόθηκε όταν ο κ. Τσίπρας κάλεσε τον υπουργό να μελετήσει το έργο του Ντάριο Φο «Δεν πληρώνω. Δεν πληρώνω», προκαλώντας την αντίδραση του κ. Ρέππα, ο οποίος ζήτησε από την πλευρά του να μην μετατραπεί η πολιτική ζωή σε θέατρο, είτε κωμωδία είτε τραγωδία. «Ας δείξουμε μεγαλύτερη ευθύνη» είπε.
«Θέατρο παίζετε εσείς. Το κόμμα σας και η ΝΔ με τις ευθύνες σας στο πιο διαχρονικό σκάνδαλο που συμβολίζει τη διαπλοκή της οικονομικής και πολιτικής εξουσίας που είναι η Siemens. Μη μιλάτε λοιπόν εσείς απέναντι στην Αριστερά για θέατρο», αντέδρασε στη δευτερολογία του ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, βάζοντας στη συζήτηση και το θέμα της Siemens.
«Η απαξίωση της πολιτικής και του συστήματος δεν προκύπτει από τα λάθη μόνο των κυβερνήσεων αλλά και των αντιπολιτεύσεων, γιατί ο λόγος της αντιπολίτευσης είναι εξαιρετικά επιζήμιος μερικές φορές», αντέτεινε ο υπουργός Υποδομών.
Διερωτήθηκε επίσης αν το θεσμικό πλαίσιο εμπόδισε κάποια κυβέρνηση δύο-τρία χρόνια πριν να πάρει πρωτοβουλίες για να διερευνηθεί το σκάνδαλο. «Το ΠΑΣΟΚ δεν ήταν που ζητούσε από το 2008 τη σύσταση Εξεταστικής; Ένας από τους λόγους που η ΝΔ έκλεισε άρον - άρον τη Βουλή και οδήγησε τη χώρα σε εκλογές, δεν ήταν για να μην υπάρξει διερεύνηση; Εμείς δεν λέγαμε να λάμψει η αλήθεια και ας ματώσουμε; Και μας εγκαλείτε όταν εν τω μεταξύ δημιουργήθηκαν νέα δεδομένα επειδή παρήλθε ο κρίσιμος χρόνος εντός του οποίου θα έπρεπε η Βουλή και τα κόμματα, η κυβέρνηση κυρίως, να αναλάβει τη σχετική πρωτοβουλία», πρόσθεσε.