Νέες κινητοποιήσεις εξήγγειλαν οι μηχανικοί

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τα «κλειστά» επαγγέλματα
Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου 2011 13:04
UPD:14:04

Νέες κινητοποιήσεις από την ερχόμενη Πέμπτη εξήγγειλαν οι μηχανικοί, με συμβολικές καταλήψεις σε έξι πολεοδομικά γραφεία της Αττικής, αλλά και σε πολεοδομικά γραφεία της υπόλοιπης χώρας.

A- A A+

Νέες κινητοποιήσεις από την ερχόμενη Πέμπτη εξήγγειλαν οι μηχανικοί, με συμβολικές καταλήψεις σε έξι πολεοδομικά γραφεία της Αττικής, αλλά και σε πολεοδομικά γραφεία της υπόλοιπης χώρας. Την Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου θα γίνει κατάληψη των γραφείων του ΤΣΜΕΔΕ σε όλη τη χώρα.

Ο κλάδος των μηχανικών επιμένει στην αναγκαιότητα ύπαρξης του Κώδικα Ελάχιστων Αμοιβών «ως το μόνο, σήμερα, μέσο διασφάλισης του πλαισίου άσκησης του επαγγέλματος», όπως υπογραμμίζεται και σε ανακοίνωση του ΤΕΕ.

Στη συνεδρίαση του Προεδρείου της Διοικούσας Επιτροπής με την ολομέλεια των Προέδρων των Περιφερειακών Τμημάτων για μια ακόμη φορά τονίστηκαν «οι ανησυχητικές καταστάσεις της ανυπαρξίας μηχανισμών ελέγχου, των ξεπερασμένων προδιαγραφών, της έλλειψης διαβάθμισης και πιστοποίησης των τεχνικών επαγγελμάτων, της ανυπαρξίας μητρώων και των στρεβλώσεων στο χώρο, όλων των συντελεστών παραγωγής έργων».

Επιβεβαιώθηκαν, επίσης οι τέσσερις βασικές προτάσεις οι οποίες, όπως υποστηρίζουν οι μηχανικοί, αν υλοποιηθούν, είναι δυνατόν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις από την κατάργηση του Κώδικα Αμοιβών, στην κατεύθυνση της προστασίας του δημόσιου συμφέροντος.

Αυτές είναι:

- Η ύπαρξη μηχανισμού ελέγχου και αποτροπής του αθέμιτου ανταγωνισμού.

- Η θεσμοθέτηση Φορέα Μητρώων, Διαβάθμισης και Πιστοποίησης τεχνικών επαγγελμάτων με τη συμμετοχή της ΓΕΣΕΒΕ, της ΓΕΣΕΕ και των αρμόδιων Υπουργείων ΥΠΟΜΕΔΙ, ΥΠΕΚΑ και ΥΠΑΝΑ.

- Η Θεσμοθέτηση του Μητρώου Συντελεστών Ιδιωτικών Έργων και η λειτουργία του από το ΤΕΕ.

- Η διατήρηση του συστήματος ελέγχων της ποιότητας των ιδιωτικών έργων και των προϋπολογισμών τους, καθώς και του συστήματος πληρωμών.

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις κομμάτων και φορέων για τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων.

Φαρμακεία

Συνεδριάζει αύριο το πρωί στις 10.30 το δ.σ. του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου προκειμένου να αποφασιστεί η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Στο μεταξύ και σήμερα παραμένουν κλειστά όλα τα φαρμακεία πλην των διημερευόντων.

«Κάθε μέρα που περνά χωρίς ανάπτυξη μεγαλώνει η πληγή για τη χώρα», δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Ν.Δ., Αντώνης Σαμαράς, ενώ αναρωτήθηκε γιατί η κυβέρνηση δεν βλέπει ότι έρχεται κοινωνική έκρηξη.

Αναφερόμενος στο θέμα του ανοίγματος των «κλειστών επαγγελμάτων», ο κ. Αντώνης Σαμαράς σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης του νέου λογότυπου της Ν.Δ. επανέλαβε ότι η Ν.Δ. τάσσεται υπέρ του ανοίγματος επί της αρχής και θα εξετάσει περαιτέρω κατά περίπτωση.

Ο ΣΕΒ

Το άνοιγμα των «κλειστών επαγγελμάτων» δεν θα φέρει την καταστροφή, όπως προσπαθούν να πείσουν την κοινή γνώμη οι συντεχνιακές ηγεσίες, ούτε αποτελεί όμως το μαγικό κλειδί για την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΒ.

Οπως σημειώνει ο ΣΕΒ, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων «θα διαμορφώσει πεδία νέων ευκαιριών και δυνατοτήτων, ιδιαίτερα στους νέους που διψούν για δημιουργική δράση. Και θα συμβάλει καθοριστικά στη δημιουργία εργασιακής νοοτροπίας και αντίληψης βασισμένης στην τόλμη και την πρωτοβουλία».

Η ΓΣΕΒΕΕ

Η ολιγοπώληση των αγορών είναι το σοβαρότερο διαρθρωτικό εμπόδιο της οικονομίας, αφού συχνά οδηγεί σε χειραγώγηση τιμών και σε υπονόμευση του ανταγωνισμού, αυξάνοντας πολύ περισσότερο απ' ό,τι τα «κλειστά επαγγέλματα» το κόστος ανάληψης νέων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών.

Αυτό σημειώνει η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) σε ανακοίνωσή της στην οποία καταθέτει τις απόψεις της για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, επισημαίνοντας όμως ότι, η στροφή του ενδιαφέροντος αποκλειστικά και μόνο σε ζητήματα όπως το άνοιγμα των «κλειστών επαγγελμάτων», εκτός από παρελκυστική, είναι και μυωπική.

Μάλιστα, προς επιβεβαίωση όσων αναφέρει σημειώνει ότι η Ελλάδα αποτελεί τη δεύτερη ακριβότερη χώρα στην Ε.Ε. των 27 καρτών για μηχανολογικό εξοπλισμό.

Συγκεκριμένα, το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ διατύπωσε, μεταξύ άλλων, τις ακόλουθες προτάσεις/παρατηρήσεις:

- Κάθε νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία έχει ως στόχο την άρση ρυθμίσεων κατά την άσκηση επαγγελματικών δραστηριοτήτων οφείλει, προκειμένου να είναι πειστική και να ανταποκρίνεται στην αρχή της λογοδοσίας, να συνοδεύεται και από την αντίστοιχη μελέτη επιπτώσεων. Εδώ ανακύπτουν δύο ερωτήματα:

α) Υπάρχει μελέτη επιπτώσεων για την απώλεια ως προς την ευημερία από το ήδη υφιστάμενο καθεστώς των ρυθμισμένων επαγγελμάτων;

β) Υπάρχει μελέτη επιπτώσεων για τα αναμενόμενα οφέλη από το «άνοιγμα» αυτών των επαγγελμάτων;

Μέχρι σήμερα η μόνη μελέτη που έχει γίνει γνωστή είναι αυτή η οποία έχει εκπονηθεί από το ΙΟΒΕ και στην οποία υποστηρίζεται ότι μεσοπρόθεσμα το όφελος θα ανέλθει σε 13,5% του ΑΕΠ. Ωστόσο, εκτός από τις υποθετικές ωφέλειες ως προς την ευημερία που είναι πιθανό να προέλθουν από την άρση των ρυθμίσεων στην άσκηση ορισμένων (άνω των 150) επαγγελματικών δραστηριοτήτων, υπάρχουν δραστηριότητες οι οποίες προκαλούν πραγματικές απώλειες στην ευημερία. Ενδεικτικά αναφέρονται τα εξής:

Α) Οτι οι τιμές των εισαγόμενων καταναλωτικών αγαθών στην Ελλάδα είναι σημαντικά υψηλότερες από τις αντίστοιχες στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. Η διατήρηση των τιμών αυτών των αγαθών σε υψηλά επίπεδα οφείλεται αφενός στην αύξηση των εμμέσων φόρων και αφετέρου στην ατελή διάρθρωση των αγορών μέσω των οποίων διακινούνται.

Ως προς το τελευταίο μάλιστα θα πρέπει να επισημανθεί ότι στη συντριπτική τους πλειονότητα τα εισαγόμενα καταναλωτικά αγαθά διακινούνται μέσω συγκεκριμένων ολιγοπωλίων και η διανομή τους διατρέχει συχνά δαιδαλώδη έως γκρίζα κανάλια.

Β) Εξίσου ανησυχητική είναι η ανοδική πορεία του Δείκτη Τιμών Εισαγωγών στη Βιομηχανία, καθώς από το τέλος του προηγούμενου έτους και μετά και παρά τις μικρές διακυμάνσεις διατηρείται σε θετικά επίπεδα.

Γ) Ταυτόχρονα ιδιαίτερα υψηλές είναι και οι τιμές του μηχανολογικού εξοπλισμού, ο οποίος στο μεγαλύτερο μέρος του προέρχεται από το εξωτερικό.

Σε πρώτη φάση έχει προτείνει τη δημιουργία ενός Παρατηρητηρίου Τιμών Πρώτων Υλών και Μηχανολογικού Εξοπλισμού (κύρια εισαγόμενων), το οποίο, εκτός από την παρακολούθηση των τιμών των εισαγόμενων προϊόντων, θα συμβάλει στη δημοσιοποίηση «αθέμιτων» παρεκκλίσεων τιμών από τα ισχύοντα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Διαμαρτυρία από το ΒΕΘ για την εισφορά

Δέκτης έντονων διαμαρτυριών από μέλη του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, που παρέλαβαν τα εκκαθαριστικά σημειώματα για την έκτακτη εισφορά των κερδοφόρων επιχειρήσεων, έχει γίνει τις τελευταίες ημέρες ο πρόεδρος του φορέα, Παναγιώτης Παπαδόπουλος.

Οι βιοτέχνες διαμαρτύρονται, διότι το νέο χαράτσι για τις επιχειρήσεις -όπως το αποκαλούν- έρχεται αμέσως μετά τη σημαντική αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ, την περαίωση και λίγο πριν κατατεθούν οι ετήσιες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, οι οποίες θα επιφέρουν νέες φορολογικές επιβαρύνσεις και οικονομικές υποχρεώσεις.

Οπως τονίζει το ΒΕΘ, όλες αυτές οι αρνητικές αποφάσεις για την επιχειρηματικότητα λαμβάνονται την ώρα που οι κερδοφόρες ελληνικές επιχειρήσεις παλεύουν για να παραμείνουν εύρωστες εν μέσω της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας που διανύουμε.

«Η πολιτεία θα πρέπει να αναλογιστεί τις ευθύνες της, καθώς οδηγεί κερδοφόρες και βιώσιμες επιχειρήσεις σε πτώχευση», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΒΕΘ, κ. Παπαδόπουλος.

Υπογραμμίζει δε ότι «όλες οι οικονομικές επιβαρύνσεις ως μόνιμο αποδέκτη έχουν τους συνήθεις ύποπτους, τις επιχειρήσεις δηλαδή που εμφανίζουν φορολογική συνέπεια».

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή