Αναστέλλεται για μία εβδομάδα η λειτουργία της Νομικής Σχολής Αθηνών, μετά την εγκατάσταση 230 μεταναστών σε χώρο της Σχολής, με αίτημα να τους χορηγηθεί άδεια παραμονής στη χώρα μας.
«Δεν είναι εικόνα αυτή πανεπιστημίου να έχει μετατραπεί σε κοιτώνα» δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό Radio 9 ο πρύτανης του Πανεπιστημίου ΑΘηνών, Θεοδόσης Πελεγρίνης, που καταλόγισε ευθύνες στην Πολιτεία διερωτώμενος πώς μπόρεσαν να έρθουν ανενόχλητοι οι μετανάστες στην Αθήνα από την Κρήτη.
Όπως είπε, από το Σάββατο προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, χωρίς ωστόσο να υπάρξει έγκαιρη αντιμετώπιση του θέματος, και έκανε λόγο για πρωτοφανή αβελτηρία από την πλευρά της Πολιτείας.
Το ζήτημα έχει προκαλέσει έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των φοιτητικών παρατάξεων http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1925391 , ενώ ερώτηση για το θέμα κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής της ΝΔ Θανάσης Νάκος.
«Το Πανεπιστήμιο δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως μοχλός πίεσης για τέτοια προβλήματα»
«Κατανοούμε το γενικότερο πρόβλημα των μεταναστών και έχουμε δείξει έμπρακτα την ευαισθησία μας στο θέμα αυτό, το οποίο όμως πρέπει να αντιμετωπιστεί από την πολιτεία με συγκεκριμένες πολιτικές και επαρκή μέτρα. Το Πανεπιστήμιο δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως μοχλός πίεσης για την επίλυση τέτοιων προβλημάτων. Ιδιαίτερα σήμερα που το Δημόσιο Πανεπιστήμιο βάλλεται και συκοφαντείται, παρόμοιες ενέργειες συνεισφέρουν στην απαξίωσή του», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το Πανεπιστήμιο Αθηνών, καλώντας την Πολιτεία «να συμβάλει άμεσα στην επίλυση του προβλήματος για το οποίο δεν ευθύνεται το Πανεπιστήμιο, και να φροντίσει να χορηγήσει ασφαλή χώρο για τη φιλοξενία των μεταναστών όσο θα διαρκέσει η εξέταση των αιτημάτων τους».
Όπως αναφέρεται, η Κοσμητεία της Σχολής Νομικών Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών αποφάσισε τη διακοπή της λειτουργίας των κτιρίων της Σχολής μέχρι την Παρασκευή 28/01/2011, ενώ θα επανεξετάσει τη στάση της την Πέμπτη 27/01/2011 λαμβάνοντας υπόψη τις πιθανές εξελίξεις.
Στο διάστημα αυτό, δηλώνεται ότι οι Αρχές του Πανεπιστημίου θα ασκήσουν την όποια επιρροή τους προς την κατεύθυνση επίλυσης του προβλήματος.
ΠΟΣΔΕΠ: Κατάφωρη παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου
Για κατάφωρη παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καθηγητών Πανεπιστημίου (ΠΟΣΔΕΠ), εκφράζοντας την αλληλεγγύη της τόσο στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών όσο και στην Κοσμητεία και τους προέδρους της Νομικής και του Οικονομικού.
«Με έντονη αγανάκτηση παρακολουθούμε να βρίσκεται σε εξέλιξη ένα ακόμα γεγονός κατάφωρης παραβίασης του πανεπιστημιακού ασύλου, κατάχρησης της περιουσίας και υποβάθμισης των εκπαιδευτικών και ερευνητικών λειτουργιών του Ελληνικού Δημόσιου Πανεπιστήμιου. Σε μια στιγμή ιδιαίτερα κρίσιμη για τη χώρα, αλλά ειδικά και για το ακαδημαϊκό μας σύστημα διαπιστώνουμε για μια ακόμα φορά ότι οι δυνάμεις της ακραίας συντήρησης μέσα και γύρω από το πανεπιστήμιο συνεχίζουν ακάθεκτα τις γνωστές εκφυλιστικές μεθοδεύσεις τους. Καλούμε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, αφού με ευθύτητα και θάρρος αναλάβουν τις μεγάλες ευθύνες τους, να κινηθούν άμεσα προς την επίλυση του σοβαρότατου προβλήματος, που αντιμετωπίζει η Σχολή Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών», τονίζεται στην ανακοίνωση της ΠΟΣΔΕΠ.
Σύμφωνα με τους καθηγητές, «η Πολιτεία διά των υπουργείων Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη φέρει ακέραια την ευθύνη για τη μη παροχή της προστασίας, που αρκετά έγκαιρα είχε ζητηθεί από την Πρυτανεία του ΕΚΠΑ και την Κοσμητεία της ΝΟΠΕ». «Για μια ακόμα φορά», σημειώνεται, «είναι ολοφάνερο ότι το πανεπιστήμιο επιτελεί το καθήκον του, ενώ η Πολιτεία αποδεικνύεται αναποτελεσματική και ίσως επικίνδυνα ανεύθυνη». Για το λόγο αυτό καλείται ο αρμόδιος για θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας υφυπουργός να αναλάβει τις ευθύνες του και να προβεί στις αναγκαίες ενέργειες, έστω και «κατόπιν εορτής».
«Ζητούμε -συνεχίζει η ανακοίνωση- την άμεση αποχώρηση των καταληψιών από τους χώρους της Νομικής Σχολής και τη συνδρομή της Πολιτείας μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών της για την παροχή διατροφής και στέγης μέχρι την οριστική επίλυση του θέματος με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Επίσης, η όποια προσφορά υπηρεσιών βοήθειας και υποστήριξης από φιλανθρωπικές και άλλες παρεμφερείς οργανώσεις καθώς και την Εκκλησία θα ήταν πραγματικά αξιέπαινες».
«Κεντρικό ζητούμενο για μας, τους φοιτητές αλλά και τις οικογένειές τους αποτελεί η επάνοδος της ΝΟΠΕ σε κανονικούς ρυθμούς εκπαιδευτικής, ερευνητικής και λοιπής ακαδημαϊκής λειτουργίας στον ταχύτερο χρόνο. Γεγονότα αυτής της μορφής επαναφέρουν πιεστικά και επιτακτικά το σοβαρότατο πρόβλημα του σεβασμού και της ουσιαστικής φύλαξης των πανεπιστημιακών χώρων, ώστε να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη λειτουργία τους 24 ώρες την ημέρα και 365 μέρες το χρόνο. Εμπειρίες άλλων χωρών θα πρέπει να μελετηθούν και κάποια στιγμή επιτέλους να δοκιμαστούν. Οι ηγεσίες των ιδρυμάτων θα θέλαμε να γνωρίζουν ότι θα μας έχουν πάντα συμπαραστάτες σε κάθε τους προσπάθεια στην κατεύθυνση της αναβάθμισης της ποιότητας των ακαδημαϊκών λειτουργιών», καταλήγει η ανακοίνωση της ΠΟΣΔΕΠ.