Συνεχίζονται για έκτη ημέρα οι ταραχές στην Αίγυπτο, με τους διαδηλωτές να απορρίπτουν αγανακτισμένοι τους διορισμούς στενών συνεργατών του Μουμπάρακ στις θέσεις του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου, εμμένοντας στην απομάκρυνσή του.
Οι οδομαχίες συνεχίζονται εν μέσω ανομίας, ενώ οι εικόνες λεηλάτησης της πρωτεύουσας της Αιγύπτου πολλαπλασιάζονται και περιλαμβάνουν πλήθος κατεστραμμένων καταστημάτων, δεκάδες καμμένα αυτοκίνητα και σοβαρές ζημιές σε δημόσια κτίρια αλλά και το Αιγυπτιακό Μουσείο.
Οι νεκροί από τις συνεχείς αιματηρές αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις υπολογίζονται πλέον στους 100, ενώ σε 2000 εκτιμάται πως έχουν φθάσει οι τραυματίες.
Περισσότεροι από 1.000 διαδηλωτές, με τους οποίους ενώθηκαν κύματα άλλων, συγκεντρώθηκαν σήμερα στο κέντρο του Καΐρου απαιτώντας από τον πρόεδρο Μουμπάρακ να παραιτηθεί.
«Χόσνι Μουμπάρακ, Ομάρ Σουλεϊμάν, κι οι δυο σας είστε πράκτορες των Αμερικανών», φωνάζουν οι διαδηλωτές, αναφερόμενοι στο διορισμό του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Σουλεϊμάν στη θέση του αντιπροέδρου.
Η αστυνομία έχει πλέον αποσυρθεί και το έργο επιβολής της τάξης έχει αναλάβει μόνος του ο στρατός, που μεταξύ άλλων περιφρουρεί το υπουργείο Εσωτερικών, στο οποίο επιχείρησαν να εισβάλουν χθες οι διαδηλωτές.
Εικόνες αναρχίας κυριαρχούν στους δρόμους του Καΐρου και άλλων πόλεων ειδικά τη νύχτα, τη στιγμή που απλοί πολίτες κάνουν έκκληση στο στρατό να επαναφέρει την τάξη.
Περισσότεροι από 450 άνθρωποι έχουν συλληφθεί τις τελευταίες ημέρες επειδή επιδίδονταν σε λεηλασίες, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης. Κάποιοι από αυτούς συνελήφθησαν από επιτροπές κατοίκων, τις οποίες αναγκάστηκαν να δημιουργήσουν οι ίδιοι για να προστατεύσουν τις οικογένειες και τις περιουσίες τους.
Τουλάχιστον 250 άνθρωποι συνελήφθησαν στην Αλεξάνδρεια και την Ισμαηλία, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο αλ Αραμπίγια.
Εξάλλου, εκατοντάδες κρατούμενοι δραπέτευσαν το βράδυ από τη φυλακή του Ουάντι Νατρούν, 100 χλμ βόρεια του Καΐρου, αρπάζοντας και τα όπλα των φυλάκων.
Αναστολή λειτουργίας του Αl Jazeera
Την ίδια στιγμή, οι αρχές αποφάσισαν να αναστείλουν τη λειτουργία του al Jazeera. Το δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο καταγγέλλει πως η ενέργεια αυτή έχει στόχο «να κλείσει το στόμα του αιγυπτιακού λαού».
«Το αλ Τζαζίρα καταγγέλλει το κλείσιμο του γραφείου του στο Κάιρο, γεγονός για το οποίο ενημερώθηκε σήμερα το πρωί από τις αιγυπτιακές αρχές», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση και συμπληρώνεται πως η «έχει στόχο να λογοκρίνει και να σωπάσει τις φωνές του αιγυπτιακού λαού».
Ο απερχόμενος υπουργός Πληροφοριών της Αιγύπτου Ανας ελ Φέκι διέταξε σήμερα το πρωί την απαγόρευση του αλ Τζαζίρα, όπως μετέδωσε το αιγυπτιακό πρακτορείο Mena.
Υπεραμυνόμενες της απόφασής τους οι αιγυπιακές αρχές ανάφερεαν σήμερα πως πρέπει να ληφθεί κάθε νόμιμο μέσο, ώστε το τηλεοπτικό δίκτυο να μη χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε μέσο μετάδοσης. Ο υπουργός Πληροφοριών ζήτησε να ακυρωθεί η άδεια του μέσου και να αποσυρθούν οι διαπιστεύσεις στους υπαλλήλους του.
Σημειώνεται ότι «πεσμένο» είναι τις τελευταίες ημέρες και το ίντερνετ, ενώ κατά διαστήματα διακόπτεται και το σήμα της κινητής τηλεφωνίας.
Εντονη ανησυχία στη διεθνή κοινότητα
Με έντονη ανησυχία παρακολουθεί τις εξελίξεις η διεθνής κοινότητα, με την Τουρκία να στέλνει τρία αεροσκάφη στην Αλεξάνδρεια για τον ασφαλή επαναπατρισμό των υπηκόων της.
Από την πλευρά της η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κάιρο ζήτησε από τους Αμερικανούς πολίτες να εγκαταλείψουν τη χώρα και τους ενημώρωσε ότι προχωρά στις απαραίτητες ενέργειες για να διασφαλίσει τη μεταφορά τους σε ασφαλείς τοποθεσίες στην Ευρώπη, με πτήσεις που θα αρχίσουν να αναχωρούν από τη Δευτέρα.
Την ελπίδα ότι η σταθερότητα και οι ειρηνικοί δεσμοί με το Κάιρο θα διαρκέσουν εξέφρασε σήμερα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και συμπλήρωσε πως η χώρα του «πρέπει να επιδείξει υπευθυνότητα και αυτοσυγκράτηση όσον αφορά την αναταραχή».
Ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Φράνκο Φρατίνι, κάλεσε σήμερα τον αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ "να αποφύγει την καταφυγή στη βία εναντίον άοπλων διαδηλωτών" και να επιστρέψει την ελευθερία της έκφρασης, μετέδωσαν τα ιταλικά ΜΜΕ.
Τερματισμό της βίας ζητεί η Ιταλία και απευθύνει επίσης έκκληση για ελευθερία της έκφρασης και της επικοινωνίας. Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι τόνισε ότι «προτεραιότητα είναι να τεθεί τέρμα στη βία και να μην υπάρξουν νέα θύματα».
«Είναι απολύτως απαραίτητο», πρόσθεσε, «η ελευθερία της έκφρασης και της επικοινωνίας καθώς και το δικαίωμα του διαδηλώνειν ειρηνικώς να τύχουν σεβασμού».
ΕλΜπαραντέι: Αχρηστοι οι διορισμοί - Εκλογές το ταχύτερο
Εξάλλου, ο Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι, ο οποίος δηλώνει έτοιμος να αναλάβει την εξουσία «μετά από ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές», υποστήριξε, μιλώντας στο Al Jazeera ότι οι νέοι διορισμοί είναι ανώφελοι.
«Ο Χόσνι Μουμπάρακ δεν άκουσε το λαό», δήλωσε χαρακτηριστικά και χαρακτήρισε τους διορισμούς αυτούς άχρηστους.
Ο 68χρονος πρώην επικεφαλής της IAEA πρότεινε να σχηματιστεί μεταβατική κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει να διοργανώσει εκλογές το ταχύτερο.
Ο Αιγύπτιος αντιφρονών, ο οποίος έχει τιμηθεί με βραβείο Νομπέλ Ειρήνης, σημείωσε ακόμη ότι «η όποια προσπάθεια να καταπνιγούν τα λαϊκά αιτήματα, θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη επιδείνωση της κατάστασης όσον αφορά την ασφάλεια στην Αίγυπτο».
«Ο πρόεδρος πρέπει να εκλέγεται από το λαό. Κι όσο το καθεστώς δεν αντιλαμβάνεται ότι είναι πια καιρός να φύγει και ότι θέλουμε ένα νέο καθεστώς, η Αίγυπτος θα καταρρέει», εκτίμησε.