Βρετανία: «Πράσινο» ψυγείο που... σώζει ζωές

Πέμπτη, 03 Φεβρουαρίου 2011 10:31
A- A A+

Κάθε φορά που κόβεται το ρεύμα, ιδιαίτερα σε περίοδο καύσωνα, σίγουρα μια από τις πρώτες σας σκέψεις είναι εάν θα χαλάσουν τα τρόφιμα στο ψυγείο. Σκεφτείτε τι θα συνέβαινε εάν ήσασταν μέλος ΜΚΟ σε κάποια π.χ. αφρικανική χώρα και το ψυγείο σας ήταν γεμάτο φάρμακα για ανθρώπους που τα χρειάζονται για να κρατηθούν στη ζωή.

Μια μικρή, αλλά πρωτοπόρος εταιρεία στη δυτική Ουαλία υπόσχεται να δώσει λύση σε ένα από τα μεγάλα πρακτικά προβλήματα των οργανώσεων αυτών με ένα νέο, ενεργειακά αποδοτικό ψυγείο για φάρμακα που, όπως υποστηρίζει, θα μπορούσε να σώσει εκατομμύρια ζωές στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Πρόκειται για το «Ψυγείο Εμβολίων True Energy», που σε αντίθεση με τα κοινά ψυγεία, μπορεί να λειτουργήσει για σχεδόν δύο εβδομάδες συνεχόμενα... χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. «Εγγυάται την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου μέχρι αυτό να φθάσει στον ασθενή», λέει ο διευθύνων σύμβουλος της True Energy Κιθ Μπάρτλετ. «Θα σώσει ζωές και θα εξοικονομήσει χρήματα, καθιστώντας τα προγράμματα ανοσοποίησης πολύ, πολύ πιο αποτελεσματικά απ' όσο είναι σήμερα».

Προκειμένου να συντηρηθούν με ασφάλεια, τα εμβόλια πρέπει να βρίσκονται διαρκώς σε θερμοκρασία 2-8 βαθμών Κελσίου. Σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες, όπου η ηλεκτροδότηση δεν είναι ιδιαίτερα αξιόπιστη, τα εμβόλια συχνά αλλοιώνονται με αποτέλεσμα να είναι αδύνατο να χορηγηθούν σε όσους τα χρειάζονται. Το ψυγείο της True Energy λύνει το πρόβλημα με μία φόρτιση μόλις πέντε ωρών.

«Το ψυγείο τροφοδοτείται με ενέργεια όποτε αυτό είναι εφικτό: από τον Ήλιο κατά τη διάρκεια της ημέρας ή από το δίκτυο ηλεκτροδότησης, έστω και για λίγες ώρες», λέει ο επικεφαλής της ομάδας που το κατασκεύασε, Ίαν Τάνσλεϊ. «Θα αποθηκεύσει αυτήν την ενέργεια διατηρώντας τη θερμοκρασία στο κατάλληλο επίπεδο».

Το «Ψυγείο Εμβολίων» που διατίθεται από τον περασμένο Δεκέμβριο, μπορεί να συντηρήσει έως και 103 λίτρα εμβολίων, ενώ δοκιμάστηκε με επιτυχία από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας. Στοιχίζει 2.000 δολάρια και ήδη χρησιμοποιείται στο πλαίσιο προγραμμάτων ανοσοποίησης σε Μαλαισία, Σενεγάλη, Βιετνάμ και Σιέρα Λεόνε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή