Ένα εξελιγμένο αιματολογικό τεστ για τη διάγνωση της νόσου Κρόϊτσφελντ-Γιάκομπ (νόσο των τρελών αγελάδων) ανέπτυξαν Βρετανοί επιστήμονες, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η νέα εξέταση είναι 100.000 φορές πιο ακριβής από αυτή που χρησιμοποιείται σήμερα.
Το τεστ, που βρίσκεται ακόμα στα αρχικά στάδια ανάπτυξης και θα χρειαστούν νέες και εκτενέστερες μελέτες για την επιβεβαίωση της αποτελεσματικότητάς του, μπορεί να ανιχνεύσει ακόμα και μικροσκοπικές ποσότητες των ανώμαλων πρωτεϊνών («πριονίων») που προκαλούν την πάθηση.
Το τεστ, το οποίο παρουσιάστηκε στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet» από ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή Τζον Κόλιντζ και τον Γκράχαμ Τζάκσον του University College του Λονδίνου, σύμφωνα με τα πρακτορεία Ρόιτερ και Γαλλικό, θα επιτρέψει μελλοντικά στους γιατρούς να διενεργούν ελέγχους μεγάλης κλίμακας προκειμένου να διαπιστώνουν κατά πόσο ένα πληθυσμός έχει προσβληθεί από την ασθένεια και να εντοπίζουν τους φορείς της, βοηθώντας έτσι στην λήψη έγκαιρων μέτρων για την καταπολέμησή της.
Η νόσος Κρόϊτσφελντ-Γιάκομπ στους ανθρώπους, η οποία εντοπίστηκε αρχικά στη Βρετανία το 1996, αποτελεί παραλλαγή της νόσου της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας που πλήττει τις αγελάδες και άλλα ζώα. Η ασθένεια, που πιστεύεται ότι πέρασε από τα ζώα στους ανθρώπους μέσω μολυσμένης τροφής, προκαλεί αλλοίωση της προσωπικότητας, απώλεια σωματικών λειτουργιών και τελικά τον θάνατο.